
Rekenkamer kraakt coronafonds EU: onduidelijkheid rond resultaten
BRUSSEL (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) is opnieuw erg kritisch over een fonds van honderden miljarden euro's dat de Europese Unie optuigde voor economisch herstel na de coronapandemie. Het is maar zeer de vraag of lidstaten beloofde prestaties leverden in ruil voor het geld, schrijft de waakhond voor Europese financiën.
Nadat de coronapandemie en lockdowns voor grote economische schade hadden gezorgd, kwam de EU met een fonds dat lidstaten 650 miljard euro aan leningen en subsidies heeft verstrekt om te helpen bij bijvoorbeeld digitalisering en vergroening. Om in aanmerking te komen voor het geld moesten EU-landen plannen opstellen met bepaalde doelstellingen.
Hoeveel geld een land krijgt, hangt niet af van de kosten die met die projecten gepaard gaan. In plaats daarvan keek de Europese Commissie bij het overmaken van de coronamiljarden naar het behalen van bepaalde mijlpalen en de voortgang van projecten. Maar de ERK vindt dat daarmee niet duidelijk is of landen die het geld ontvingen ook daadwerkelijk de gewenste resultaten behaalden en EU-burgers "echt waar voor hun geld krijgen".
Ongelijke behandeling
De ERK waarschuwt ook dat er risico's bestaan op een ongelijke behandeling van verschillende lidstaten. Bij het vaststellen van de streefdoelen die landen moesten behalen was namelijk geen eenduidige methode, waardoor de situaties in verschillende landen moeilijk te vergelijken zijn.
De rekenkamer voorziet daarnaast dat de kosten voor het coronaherstelfonds, dat voluit de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) heet, zullen oplopen. De EU ging namelijk gemeenschappelijke leningen aan op de kapitaalmarkt in een tijd dat de rente laag was. "Sindsdien zijn de rentevoeten gestegen en tegen 2026 zouden de financieringskosten meer dan het dubbele van de oorspronkelijke ramingen kunnen bedragen. Samen met de terugbetalingen zal dit de toekomstige EU-begrotingen flink onder druk zetten", meldt het instituut.
Overheidsopdrachten
Tegelijkertijd erkent de ERK wel dat het fonds een belangrijke rol heeft gespeeld bij het economisch herstel van de EU. Maar in de toekomst zouden beleidsmakers in de EU eerst informatie moeten krijgen over de werkelijke kosten voordat ze geld overmaken en de financiering beter moeten koppelen aan resultaten, vindt ERK-lid Ivana Maletić.
Eerder schreef de ERK al dat het in sommige gevallen onmogelijk was om te controleren of geld uit het coronaherstelfonds correct is uitgegeven. Dit was vooral een probleem bij overheidsopdrachten.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staan op het punt een handelsakkoord te sluiten. Die deal moet de impact van de door president Donald Trump opgelegde importheffingen verzachten, meldt Financial Times. Volgens de zakenkrant zullen hierdoor Britse exporteurs van staal en auto's profiteren van lagere tarieven of helemaal geen heffingen.
44 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP/RTR) - Door zich los te koppelen van Russische fossiele brandstoffen, laat de Europese Unie zich niet meer gijzelen door Moskou. Dat zei Eurocommissaris Dan Jørgensen (Energie) dinsdag bij de presentatie van de routekaart waarin staat hoe de Europese Commissie import van Russisch gas, olie en kernenergie volledig wil afbouwen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het zorgtechnologieconcern Philips was dinsdag de grootste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het bedrijf is somberder geworden over de winstgevendheid dit jaar door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan Philips dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel eindigde 2,8 procent lager.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten en Qatar importeren als Russisch gas wordt verboden. Dit verwachten energie-experts nadat de EU dinsdag een routekaart hierover heeft gepresenteerd. De EU moet na het einde van dit jaar geen nieuwe Russische gasdeals meer maken en eind 2027 moet alle import van Russisch gas zijn stopgezet. De maatregelen leiden volgens de kenners niet tot gastekorten, maar energie-analist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) verwacht wel een kleine prijsstijging voor Europese consumenten en bedrijven.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Het plan van de Europese Unie om te stoppen met Russische fossiele brandstoffen is risicovol, vindt Greenpeace dinsdag. De klimaatorganisatie maakt zich zorgen dat de "ene gevaarlijke afhankelijkheid vervangen wordt door de andere". Bijvoorbeeld als de EU hiermee afhankelijker wordt van energie uit de VS, en daarmee president Donald Trump.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo schrapt komende tijd zo'n vierhonderd banen in Nederland in alle lagen van de organisatie. Dit bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door NU.nl. Ongeveer de helft van de mensen wordt ontslagen, de andere helft van de werkplekken verdwijnt via natuurlijk verloop.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ford behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant verwacht dit jaar een klap van ongeveer 1,5 miljard dollar (zo'n 1,3 miljard euro) door de importheffingen van president Donald Trump. Ford heeft daarnaast zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar opgeschort. De klap komt ondanks de verlichting die Trump vorige week bood aan autofabrikanten. Zo heeft Trump de import die onder de autoheffingen valt, vrijgesteld van andere heffingen. Het aandeel Ford zakte 1,2 procent.
5 uur geleden