Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regisseur Nederland Fraudeland ontevreden over 'verminkte' film

Regisseur Nederland Fraudeland ontevreden over 'verminkte' film

DEN HAAG (ANP) - De documentaire Nederland Fraudeland, die na veel juridisch gesteggel vorige week werd uitgezonden op NPO 2, kan niet op goedkeuring van regisseur René Roelofs rekenen. In een interview met NRC zegt hij dat het "helemaal zijn film niet meer is", maar een "afgezwakte en verminkte versie" die door KRO-NCRV en producent Selfmade zonder zijn betrokkenheid ingrijpend is gewijzigd.

Voor de documentaire volgde Roelofs na toestemming in 2014 een half jaar lang de opsporingsdienst FIOD in een lopend onderzoek naar een vermeende miljoenenfraude bij sushiketen Sumo. De beelden lagen vervolgens volgens afspraak jaren in een kluis, waarna de regisseur in 2019 zijn documentaire "kant en klaar" inleverde. De documentaire zou uitgebracht worden na het eerste vonnis in de zaak-Sumo.

De beelden veroorzaakten echter een juridische strijd, omdat de horecaondernemers niet wisten dat er een documentaire werd gemaakt over hun zaak. Zij werden in 2020 schuldig bevonden, maar kregen geen straf opgelegd. In oktober vorig jaar bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat Nederland Fraudeland mocht worden uitgezonden, nadat een kortgedingrechter het jaar daarvoor had besloten dat een geplande uitzending niet door mocht gaan. Zowel het OM als de voormalige eigenaren van de sushiketen hadden bezwaar geuit tegen die uitzending.

Verknipt

In het interview uit Roelofs zijn ongenoegen met de versie van de documentaire die vorige week op televisie werd uitgezonden en die "voor hem ook nieuw was". Hij stelt dat de film twintig minuten is ingekort, er zeker elf scènes uit zijn gehaald, nieuwe dingen zijn toegevoegd en beelden zijn verknipt.

"Ik weigerde onder druk van het OM scènes aan te passen, de omroep en de producent gingen daar wel in mee", zegt de regisseur, die stelt dat de mensen van Selfmade en KRO-NCRV "angstig" waren. "Als je onthullende documentaires wil, weet je ook dat er druk en gedoe kan komen. Dan moet je je rug rechthouden en als er tegengas komt pal achter je makers blijven staan", aldus Roelofs.

Eenzijdig artikel

De regisseur vertelt aan de krant dat hij zich niet eerder heeft verzet tegen het bewerken van zijn documentaire, omdat hem door de omroep het zwijgen werd opgelegd. "Ik ben niet bang, maar als filmmaker ben je óók afhankelijk van Hilversum. Ik heb een rechtszaak overwogen. Dat geld heb ik niet. Lang dacht ik dat de film toch niet meer zou worden uitgezonden", zegt hij in het interview.

KRO-NCRV zegt zich in een reactie "niet te herkennen in de aantijgingen", laat een woordvoerder weten. "Voor de volledigheid: de inhoudelijke eindverantwoordelijkheid van een documentaire ligt altijd bij de omroep, nooit bij de regisseur. Wij hebben gisteren NRC uitgenodigd om onze kant van dit complexe verhaal van de totstandkoming van de documentaire Nederland Fraudeland toe te lichten. Ondanks dit aanbod heeft NRC hier niet op gewacht en besloten dit in onze ogen eenzijdige artikel te publiceren."

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden