Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordaantal doden door coronavirus in Rusland

Recordaantal doden door coronavirus in Rusland

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische overheid heeft dinsdag gemeld dat er in de afgelopen 24 uur een recordaantal van 652 mensen is overleden aan Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste dodental in een etmaal sinds het uitbreken van de pandemie, aldus de autoriteiten. Een dag eerder stond het dodental al op 611.

De stijging wordt toegeschreven aan de opkomst van het aantal besmettingen met de Delta-variant van het virus. De vorige piek in het aantal sterfgevallen was eind december, toen Rusland worstelde met een dodelijke tweede golf.

In Sint-Petersburg, waar vrijdag de kwartfinale van het EK voetbal tussen Spanje en Zwitserland wordt beslecht, werden 119 doden geregistreerd. In Moskou stierven in een etmaal 121 mensen door toedoen van het virus.

Vaccinatiecampagne

Rusland heeft in één dag 20.616 nieuwe besmettingen vastgesteld. Volgens overheidsstatistieken zijn in het land 134.545 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19 en daarmee is Rusland het zwaarst getroffen Europese land. Maar het statistiekbureau Rosstat, dat een bredere definitie heeft van sterfgevallen die verband houden met Covid-19, registreerde eind april zo'n 270.000 sterfgevallen.

In een poging de pandemie in te dammen heeft Moskou de maatregel voor thuiswerken voor ten minste 30 procent van de niet-gevaccineerde werknemers opnieuw ingevoerd. Ook geldt er een verplichte vaccinatie van servicemedewerkers en moeten mensen een gezondheidspas laten zien om naar restaurants te gaan. Desondanks zijn er verder weinig maatregelen genomen om de economie niet te schaden.

De vaccinatiecampagne loopt sinds december achter. Ongeveer 22,2 miljoen van de 146 miljoen inwoners hebben ten minste één dosis gekregen, volgens cijfers van de Gogov-site, die gegevens van regio's en media verzamelt bij gebrek aan gedetailleerde officiële nationale statistieken.

Meer uit Buitenland

Neergeschoten Slovaakse premier Fico levensgevaarlijk gewond

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De verwondingen van de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

15 minuten geleden
Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

LISSABON (ANP/RTR) - De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloniën.

1 uur geleden
Media: Slovaakse premier Fico beschoten en geraakt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

1 uur geleden
Ontsnapte Franse gevangene op opsporingslijst van Interpol

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De gedetineerde die deze week met veel geweld is bevrijd in Frankrijk, is op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol gezet. Die heeft een zogenoemde 'red notice' uitgevaardigd tegen Mohamed Amra. Dat komt neer op een verzoek aan opsporingsdiensten in de hele wereld om een gezochte persoon aan te houden.

1 uur geleden
Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

1 uur geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Die heeft inmiddels zijn aanbod geaccepteerd voor confrontaties op televisie in juni en september.

1 uur geleden
Oekraïne evacueert 8000 mensen uit aangevallen regio Charkiv

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt dat inmiddels zo'n 8000 mensen zijn geëvacueerd uit de noordoostelijke grensregio Charkiv om het Russisch offensief daar.

2 uur geleden