Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter zet streep door avondklok in Barcelona

Rechter zet streep door avondklok in Barcelona

BARCELONA (ANP/AFP) - Na ruim een maand komt er een eind aan de avondklok in Barcelona. Het Hooggerechtshof van Catalonië besloot dat de maatregel niet langer is vereist om het aantal coronabesmettingen in te dammen.

Het nachtelijke uitgaansverbod blijft nog wel van kracht in negentien gemeenten in de toeristische regio in het noordoosten van Spanje. In de 148 overige plaatsen waarvoor de autoriteiten om verlenging hadden gevraagd wordt de avondklok vanaf deze donderdag afgeschaft, omdat die niet langer gerechtvaardigd is om gezondheidsredenen.

Half juli stemde het hof nog wel in met het voorstel van de Catalaanse regioregering om een nachtelijk uitgaansverbod van 01.00 tot 06.00 uur in te voeren in Barcelona en meer dan 150 Catalaanse gemeenten, waaronder populaire badplaatsen als Salou en Sitges. De maatregel werd meerdere keren verlengd.

Daling

Catalonië had medio juli het hoogste aantal coronabesmettingen van alle Spaanse regio’s. De Delta-variant besmette vooral twintigers. Aan het nachtelijke uitgaansverbod waren andere maatregelen voorafgegaan, waaronder het beperken van bijeenkomsten tot tien personen. Die maatregel blijft van kracht in heel Catalonië, besloten de rechters.

Net als de rest van Spanje zag Catalonië het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen weken sterk dalen. De daling zette mede in doordat ook mensen onder de 30 een prik konden halen. Op de intensive cares in de regio liggen nog wel relatief veel Covid-patiënten.

Spanje behoort tot de Europese top qua coronavaccinaties: ruim 64 procent van de bevolking is volledig ingeënt.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

1 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

3 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

3 uur geleden
Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

6 uur geleden
Heel Ecuador zit zonder stroom

QUITO (ANP/RTR) - Ecuador is getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem.

6 uur geleden
Dodental onder deelnemers hadj opgelopen

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj in Saudi-Arabië is opgelopen tot boven de negenhonderd. Deelnemers van de pelgrimstocht hebben dit jaar te maken met zeer hoge temperaturen en die hitte is honderden mensen fataal geworden.

8 uur geleden
Poetin aangekomen in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Vietnam, melden Russische persbureaus. Hij bezoekt het Zuidoost-Aziatische land voor het eerst sinds 2017 om de banden aan te halen.

9 uur geleden