Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter: kopers sjoemeldiesels VW hebben recht op compensatie

Rechter: kopers sjoemeldiesels VW hebben recht op compensatie

AMSTERDAM (ANP) - Mensen en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro's compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. Volkswagen gaat in beroep tegen de uitspraak.

Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, SEAT of Skoda kocht met zogeheten sjoemelsoftware, heeft recht op een prijsverlaging van 3000 euro, voor een tweedehands auto is dit 1500 euro. Dat geldt voor ongeveer 150.000 auto’s die consumenten kochten bij autodealers die de claimstichting heeft betrokken in de rechtszaak. Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet, dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter.

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd.

Aansprakelijk

Guido van Woerkom, bestuurslid van de Stichting Car Claim, is "heel blij" met het oordeel van de rechter. Hij vindt het vooral een goede zaak dat de rechter meent dat Volkswagen aansprakelijk is voor geleden schade. Ook vindt hij het positief dat er meteen al compensatiebedragen zijn genoemd. Van Woerkom wacht wel nog op een uitgebreidere uitleg van de rechter over hoe deze precies tot de genoemde bedragen is gekomen.

De rechtbank heeft woensdagochtend alleen een korte verklaring naar buiten gebracht die, per abuis, te vroeg werd uitgestuurd. Later op de dag wordt het vonnis formeel uitgesproken. Dan komt er ook een uitgebreidere toelichting.

Volkswagen is het niet eens met de uitspraak. Het autoconcern is van mening dat Nederlandse autobezitters helemaal geen financiële schade hebben geleden door het feit dat hun auto's meer uitstoten dan gemeld, zo stelt de Duitse onderneming in een verklaring namens alle betrokken autobedrijven. De affaire zou ook niet tot lagere handelswaardes hebben geleid voor auto's die doorverkocht werden. Volkswagen benadrukt verder na het aan het licht komen van het schandaal proactief stappen te hebben ondernomen om schade voor Volkswagen-rijders te voorkomen.

Meer uit Financieel

Topman Viaplay stapt op na tegenvallende resultaten

STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse streamingplatform Viaplay ziet zijn topman Anders Jensen per direct vertrekken. Jensen bood zijn ontslag aan na tegenvallende resultaten van het platform, dat onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann, oud-topman van MTG. Dat is het voormalige moederbedrijf van Viaplay. Jensen stond sinds de oprichting van Viaplay als zelfstandig bedrijf in 2018 aan het roer.

19 minuten geleden
Aandacht voor Shell op Damrak na productieverlaging OPEC+

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Shell. Het olie- en gasconcern profiteert mogelijk van de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Die gingen maandag verder omhoog nadat Saudi-Arabië tijdens de vergadering van oliekartel OPEC+ besloot om de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen om de prijs te stutten. Het gehele oliekartel en zijn bondgenoten willen daarnaast volgend jaar minder olie gaan produceren.

54 minuten geleden
Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

1 uur geleden
Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

7 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

13 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

17 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

21 uur geleden