Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter: beste bescherming tegen wolvenaanval nog onduidelijk

Rechter: beste bescherming tegen wolvenaanval nog onduidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is op dit moment niet duidelijk wat de beste manier is om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Het plaatsen van een wolfwerend raster gebeurt het meest, maar het is onder andere ook mogelijk een kuddewaakhond in te schakelen of licht en geluid te gebruiken. Er zijn geen concrete regels of voorschriften. Een veehouder die geprobeerd heeft om zijn vee te beschermen, kan het niet verweten worden als de genomen maatregelen niet hebben gewerkt.

Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag bepaald in een zaak die was aangespannen door dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Animal Rights wilde dat minister Piet Adema van Natuur zou optreden tegen een schapenhouder uit het Drentse Vledder, omdat die zijn dieren onvoldoende zou hebben beschermd. Volgens de organisatie werd de kudde daardoor al zeker tien keer aangevallen door een wolf. De wet schrijft voor dat een dierenhouder zijn vee adequaat moet beschermen en dat zou de schapenboer nagelaten hebben. Toen de minister het verzoek afwees, stapte Animal Rights naar de rechter.

Wolfwerende rasters, hekken met stroomdraden die wolven laten schrikken, gelden als een goede methode om vee te beschermen. Provincies waarin zich wolven hebben gevestigd geven dergelijke mobiele rasters ook te leen aan veehouders zodra een wolf in een bepaald gebied vaker toeslaat. Veehouders kunnen subsidie krijgen om zelf dergelijke hekken aan te schaffen.

De voorzieningenrechter vindt dat de Drentse schapenboer genoeg heeft gedaan om zijn vee te beschermen. Hij plaatste rasters, terwijl dat in de huidige wolvenplannen geen verplichte maatregel is. Het is op dit moment nog onduidelijk of dat wel de beste methode is om wolven te weren. Volgens Animal Rights was het raster niet in orde, maar de rechter vindt daarvoor geen bewijs. De schapenhouder heeft naar het oordeel van de voorzieningenrechter gedaan wat onder de huidige omstandigheden van hem verwacht kon worden. Daarom ziet de voorzieningenrechter geen aanleiding om op te treden tegen de veehouder.

Meer uit Binnenland

Extern ingehuurde docent per uur bijna twee keer zo duur

DEN HAAG (ANP) - Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. De Algemene Rekenkamer becijfert het verschil in een onderzoek. Waar een leraar in vaste dienst in een veelvoorkomende loonschaal 58 euro per uur kost, moeten scholen voor een gedetacheerde docent op hetzelfde niveau 113 euro per uur afrekenen.

31 minuten geleden
Gewonde bij woningbrand in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een woningbrand in Utrecht is dinsdagavond laat een persoon gewond geraakt. De uitslaande brand woedde op een zolderverdieping in de Lombokstraat.

38 minuten geleden
Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

5 uur geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

7 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

8 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

9 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

9 uur geleden