Recessiezorgen zijn volgens DNB definitief verleden tijd
AMSTERDAM (ANP) - De angst voor een recessie is definitief verleden tijd, zegt De Nederlandsche Bank. Het strenge rentebeleid om de hoge inflatie tegen te gaan zonder de economie al te veel te schaden, heeft volgens de toezichthouder onverwacht goed gewerkt. Dat zegt Olaf Sleijpen, DNB-directeur monetaire zaken, in een toelichting op een optimistischere economische raming.
De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 0,5 procent, in de komende twee jaar steeds met 1,3 procent. Dat is beter dan bij de vorige verwachting in december, toen er voor dit jaar werd uitgegaan van een groei van 0,3 procent en voor volgend jaar een plus van 1 procent. Er is sprake van een recessie bij twee kwartalen krimp op rij.
Volgens Sleijpen komt het gunstigere vooruitzicht door de opleving van de wereldhandel, wat belangrijk is voor de economie van Nederland. Ook zijn de overheid en consumenten veel blijven uitgeven. Daar komt bij dat vanaf komend jaar ook het bedrijfsleven weer bijdraagt aan de groei van de economie, waar deze activiteiten nu nog een negatieve impact hebben.
Risico
Consumenten kunnen geld blijven uitgeven door snel gestegen lonen en de flinke toename van de huizenprijzen. Dit jaar pieken de loonstijgingen volgens DNB, de komende jaren nemen die iets af. "Maar ze blijven hoog. Toch wordt de inflatieschok vanuit consumenten bezien pas in 2026 volledig goedgemaakt", schat Sleijpen. Prijsstijgingen door de oorlog in Oekraïne leidden sinds 2022 tot een historisch groot koopkrachtverlies, wat beetje bij beetje wordt goedgemaakt.
De snelle stijging van de lonen zorgt er, net als de verwachting dat de energieprijzen langer hoog blijven, voor dat de inflatie pas in 2026 (1,8 procent) onder het EU-doel van 2 procent komt. Eerder was de verwachting dat dit eind volgend jaar al zou gebeuren. Volgens de nieuwe raming komt de algehele prijsstijging in 2025 nog uit op 2,8 procent, tegenover de eerder geschatte 2,2 procent.
Het grootste risico voor zowel de inflatie als de Nederlandse economie als geheel blijft de escalatie van conflicten op het wereldtoneel, zoals in het Midden-Oosten. Sleijpen: "De handelsbelemmeringen zijn de afgelopen jaren al fors opgelopen. Dat is gewoon slecht voor de wereldeconomie. Geopolitieke spanningen kunnen ook de energieprijzen opstuwen, met hogere inflatie tot gevolg." Ook cybercriminaliteit is volgens de directeur een belangrijk risico voor de Nederlandse economie.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse chipbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar chips voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De branchegenoot van het populaire Nvidia rekent ook voor het huidige kwartaal op een sterke omzetgroei en wist daarmee de marktverwachtingen te overtreffen. Het aandeel steeg 18,7 procent. Andere chipbedrijven als Nvidia, Micron Technology en Marvell Technology gingen mee omhoog en klommen tot ruim 6 procent.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die consumenten moeten betalen voor elektriciteit en gas zijn deze maand gestegen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De recente prijsstijgingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas werken nu door in de energierekeningen van Nederlanders.
33 minuten geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De aanleg van een kunstmatig energie-eiland voor de kust van België staat op losse schroeven. De topman van Elia Group, die de opdracht moet uitvoeren, zegt "heel bezorgd" te zijn over de kostenstijgingen van het project.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Industrieel concern VDL gaat onderdelen maken voor de nieuwe kernreactor in Petten. Deze zijn nodig voor de productie van medische isotopen, radioactieve stoffen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld de behandeling van kanker. Volgens VDL is met de order "miljoenen euro's" gemoeid.
1 uur geledenISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse mededingingsautoriteit heeft Google een boete opgelegd van 2,61 miljard lira, omgerekend 71 miljoen euro, omdat het bedrijf zijn dominante positie op het gebied van onlinereclame zou misbruiken. Soortgelijke klachten zijn de afgelopen jaren ook in andere landen tegen het concern ingediend.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De vakbond AVV houdt vanaf vrijdag acties bij Transavia. De bond wil op die manier onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Treinreizigers zullen nog jaren hinder ondervinden door werkzaamheden op het spoor, waarschuwt ProRail-topman John Voppen. Projecten duren langer omdat de spoorbeheerder treinen ook tijdens de werkzaamheden wil blijven laten rijden. Daarnaast kampt ProRail met een tekort aan technisch personeel, zei hij in een interview in het radioprogramma Sven op 1.
3 uur geleden