Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rebellen bezetten Ethiopische stad op werelderfgoedlijst

Rebellen bezetten Ethiopische stad op werelderfgoedlijst

ADDIS ABABA (ANP) - Rebellen in de Ethiopische deelstaat Tigray hebben de in de rots uitgehouwen Ethiopische stad Lalibela bezet. De stad in Noord-Ethiopië, die op de werelderfgoedlijst staat, geldt als een heilige plek voor miljoenen orthodoxe christenen. De plaats in de regio Amhara is de thuisbasis van elf kerken die in de 12e en 13e eeuw zijn gebouwd en is in 1978 door Unesco aangemerkt als werelderfgoed.

Bewoners van Lalibela zouden zijn gevlucht. De loco-burgemeester van het stadje, Mandefro Tadesse, vertelde aan de BBC dat de stad inmiddels volledig is ingenomen door de rebellen. Er zou niet zijn geschoten, maar Mandefro zegt zich grote zorgen te maken over de veiligheid van de historische kerken. "Dit is werelderfgoed en we moeten samenwerken om te garanderen dat deze schat behouden blijft", aldus Mandefro. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de rebellen in een verklaring op "het culturele erfgoed te respecteren".

Het is al maanden onrustig in Tigray, sinds er in november vorig jaar een oorlog uitbrak tussen de Ethiopische regering en de Tigray People's Liberation Front (TPLF). De gevechten breiden zich nu uit naar de naburige regio's Amhara en Afar. Zowel de rebellen als het Ethiopische leger worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden.

De Ethiopische regering kondigde eind juni een eenzijdige wapenstilstand af, die door de TPLF werd gezien als een "grap". Snel daarna verslechterde de veiligheidssituatie in Tigray, waar ook verschillende Nederlandse hulporganisaties actief zijn. "De veiligheidssituatie is zorgwekkend", zei Jette Swinkels, noodhulpcoördinator bij hulporganisatie Cordaid eind juli over de situatie in het gebied. "De afgelopen weken zijn er aanslagen geweest op hulpverleners en hulpkonvooien. We zijn de situatie constant aan het monitoren om te bepalen wat nog verantwoord is."

Door de gevechten, die gepaard gingen met massamoorden en seksueel geweld, zijn duizenden doden gevallen. Als gevolg van het conflict zijn in Tigray grote voedseltekorten ontstaan. Meer dan 350.000 mensen hebben te maken met hongersnood. Daarnaast zijn 2,1 miljoen inwoners ontheemd geraakt.

Meer uit Buitenland

VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

1 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

3 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

4 uur geleden
G7 veroordeelt Iran, maakt zich sterk voor veiligheid Israël

BRUSSEL (ANP/RTR) - Tijdens een videoconferentie hebben de leiders van de G7, een groep van zeven rijke industrielanden, de aanval van Iran op Israël unaniem veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring zeggen de leiders dat "Iran met zijn acties verdere stappen heeft gezet in de richting van de destabilisatie van de regio, waardoor het een oncontroleerbare regionale escalatie dreigt te veroorzaken".

5 uur geleden
Leger Israël roept reservisten op voor meer operaties in Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël roept twee reservedivisies op voor operaties in Gaza, deelt het Israëlische leger (IDF) mee in een verklaring. "In overeenstemming met de situatiebeoordeling roept de IDF twee reservebrigades op voor operationele activiteiten aan het Gazafront."

6 uur geleden
VS tegen Israël: wij doen niet mee aan militaire reactie op Iran

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verteld dat de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan enig Israëlisch tegenoffensief tegen Iran, mocht Israël daartoe besluiten. Dat melden diverse Amerikaanse media, waaronder CNN en The Wall Street Journal.

8 uur geleden
Israël wil Iran prijs laten betalen 'op een gepast moment'

TEL AVIV (ANP/RTR) - Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël "Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn". Dat zei hij bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet over de Iraanse aanval op Israël in de nacht van zaterdag op zondag.

8 uur geleden