Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: banken steken nog steeds veel geld in fossiele energie

Rapport: banken steken nog steeds veel geld in fossiele energie

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen steken nog altijd veel meer geld in fossiele energie dan in duurzame energie. Dit ondanks zorgen over de impact van de uitstoot van broeikasgassen op het klimaat. Dat melden Oxfam Novib en Milieudefensie op basis van de Eerlijke Geldwijzer.

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen hadden volgens het rapport eind vorig jaar 88 procent van hun beleggingen in de energiesector in kolen, olie en gas zitten. Het gaat dan om ruim 34 miljard euro.

ING zou met ruim 9 miljard euro de grootste Nederlandse kredietverlener van de energiesector zijn in de afgelopen drie jaar. Driekwart van dat geld ging naar fossiel. De bank zegt als grootste bank van Nederland ook de grootste portefeuille energieleningen te hebben. Dat geldt volgens ING voor zowel fossiele als hernieuwbare energie. De bank heeft zich in augustus verbonden aan de klimaatdoelstelling van Parijs en zegt dat zijn portefeuille aan investeringen in de olie- en gassector in 2025 12 procent kleiner zal zijn dan in 2019. "Daarmee doen we recht aan de vraag naar energie die voor een groot deel nog altijd fossiel gedreven is, én aan de klimaatdoelen van Parijs."

Verzekeraars

Verzekeraars Allianz en Aegon hadden respectievelijk 90 procent en 93 procent van hun energiebeleggingen in fossiel zitten. Allianz wijst erop dat het steeds meer in hernieuwbare energie investeert, maar dat er nog niet genoeg duurzame projecten zijn om in te beleggen. "Webeleggen meer in hernieuwbare energiebronnen dan welke andere partij dan ook in Nederland", zegt een woordvoerder.

Ook Aegon laat weten bezig te zijn om de transitie te maken naar hernieuwbare energie. "We realiseren ons terdege dat, ondanks onze inspanningen in de afgelopen jaren, er meer van ons wordt verwacht op het gebied van de energietransitie en klimaatbeleid", aldus een woordvoerder van Aegon. Bij de grote pensioenfondsen ABP (86 procent) en PFZW (83 procent) liggen de percentages energiebeleggingen in fossiel wat lager.

COP26

Het rapport komt in aanloop naar de COP26-klimaatconferentie, die in november in het Schotse Glasgow wordt gehouden. VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

De Eerlijke Geldwijzer is opgesteld door Profundo, een onafhankelijk onderzoeksbureau. Opdrachtgevers zijn Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection.

Meer uit Financieel

Vergrijzing bij bedrijfsleiders in landbouw neemt toe

DEN HAAG (ANP) - De landbouw is de afgelopen tien jaar vergrijsd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer mensen die in 2023 aan het hoofd van een landbouwbedrijf stonden, hadden de pensioenleeftijd al bereikt vergeleken met 2013.

6 uur geleden
Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

NEW YORK (ANP) - Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek. Daarmee kunnen beleggers even pauze nemen, want op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

9 uur geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

12 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

12 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

12 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

13 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

13 uur geleden