Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: accountancy doet weinig om zelf te verbeteren

Rapport: accountancy doet weinig om zelf te verbeteren

DEN HAAG (ANP) - De accountancysector doet zelf te weinig om de kwaliteit van het eigen werk te verbeteren. Druk van buitenaf via toezicht en regelgeving blijft daarom nodig, concluderen twee deskundigen die als 'kwartiermakers' voor het ministerie van Financiën drieënhalf jaar lang onderzochten of de sector verbeteringen doorvoerde. "Ons blijkt niet direct een duidelijke verbetering", zeiden ze bij de overhandiging van het slotrapport.

Kwartiermakers Marlies de Vries (universitair docent Nyenrode Business University) en Chris Fonteijn (voormalig ACM-baas) moesten nagaan welke verbeteringen accountantsorganisaties doorvoerden en wat nog meer nodig is. Dit in navolging van een aantal boekhoudschandalen waarin gebrekkige controle van accountants een rol speelde en kritische rapporten over de kwaliteitscontroles binnen de sector.

In hun rapport beschrijven De Vries en Fonteijn dat het eerder in de accountancy moeilijk was om kritisch naar de eigen rol te kijken bij fraudegevallen. Dat verandert nu wel langzaamaan, waarbij beroepsorganisatie NBA accountants bewuster maakt van frauderisico's. Maar grote veranderingen in het opleiden van accountants en een cultuuromslag blijven nodig.

Doorleren

Accountants zouden permanent moeten blijven doorleren om hun titel te houden. Nu is de opleiding nog te veel gericht op "zweten, weten en weer vergeten", zei De Vries. Ook moet er in de beroepstitel een verschil komen tussen adviserende accountants en auditors, die financiële verslagen controleren op hun juistheid. Universiteiten en hogescholen moeten de eindverantwoordelijkheid hebben voor de opleiding.

Fonteijn en De Vries zijn somber over de beperkte inspanningen in de sector om zelf verbeterslagen door te voeren. Dat komt doordat de sector "traag en risicomijdend" is. Dit terwijl accountants van allerlei kanten druk ondervinden die hun wettelijk controle van bedrijfscijfers kunnen beïnvloeden. Dat kan bijvoorbeeld tijdsdruk zijn, maar ook druk vanuit de bedrijven die de accountant onderzoekt. Accountants dreigen daardoor "bochten af te snijden", wat onder andere bleek uit de examenfraude door accountants bij KPMG.

Over grote ingrepen in de organisatie van accountantskantoren zijn de kwartiermakers terughoudend. In het verleden werd vaak gepleit voor een splitsing van de controle-activiteiten en lucratieve adviesklussen voor accountants, omdat dit de kritische houding tegenover bedrijven zou kunnen ondermijnen. Maar volgens Fonteijn en De Vries wegen de baten daarvan niet op tegen de hoge kosten.

Meer uit Financieel

Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriële schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

19 minuten geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

2 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

3 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

3 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

4 uur geleden
Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

5 uur geleden
Grootste Nederlandse uitgever VBK komt in Amerikaanse handen

AMSTERDAM (ANP) - De Amerikaanse uitgeverijgroep Simon & Schuster (S&S) neemt Nederlands grootste uitgeverij Veen Bosch & Keuning (VBK) over. Op die manier wil VBK internationaal groeien, volgens het bedrijf een "langgekoesterde ambitie". VBK wordt de eerste niet-Engelstalige uitgever van S&S.

5 uur geleden