Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State: asielzoeker afwijzen die gesprek skipt, mag niet

Raad van State: asielzoeker afwijzen die gesprek skipt, mag niet

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) handelde onjuist door een asielverzoek van een Algerijn af te wijzen toen die niet op gesprek verscheen om de reden van de aanvraag toe te lichten. Tot dat oordeel komt de hoogste bestuursrechter Raad van State nadat de rechtbank in Amsterdam vorig jaar tot dezelfde conclusie kwam. Dat betekent een tegenvaller voor de proef van de demissionair bewindsman die bedoeld was om de asielprocedure efficiënter te laten verlopen.

In een asielprocedure zijn normaal gesproken twee gesprekken met een medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het eerste gesprek gaat over de aanmelding en in het tweede gesprek kan de vreemdeling vertellen waarom die een asielaanvraag indient. Het komt regelmatig voor dat asielzoekers niet komen opdagen bij dit tweede gesprek, dat vervolgens opnieuw moet worden ingepland. Dat vond Van der Burg zonde van de tijd van de medewerker die het gesprek moest voeren en de tolk.

Daarom begon hij in 2022 in het asielzoekerscentrum in Budel met de proef om de asielaanvraag meteen af te wijzen als mensen niet bij dat tweede gesprek kwamen. Maar hier is geen wettelijke basis voor, oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Manier van werken

Door de uitspraak stopt de IND met deze manier van werken, zegt een woordvoerder van Van der Burg. Hij wil verder niet ingaan op de uitspraak omdat het ministerie deze nog aan het bestuderen is.

De hoogste bestuursrechter heeft wel begrip voor de wens van de staatssecretaris om de asielprocedure efficiënter te laten verlopen. Europese regels staan ook toe om onder bepaalde voorwaarden een asielaanvraag af te wijzen als de betreffende persoon niet naar het tweede gesprek komt. Maar dat kan alleen als deze regels zijn opgenomen in een Nederlandse wet, wat momenteel niet het geval is. De Raad van State geeft "expliciet mee" dat het mogelijk is om de wet hier alsnog op aan te passen.

Nieuw migratiepact

Het gaat hier om regels die onderdeel zijn van het Europese migratiepact dat dit jaar is beklonken. Die worden halverwege 2026 van kracht. Het ministerie is bezig om zich hierop voor te bereiden, zegt de woordvoerder.

Meer uit Politiek

Nieuwe box 3-stelsel uitgesteld, tegenvaller van 2,5 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - Het alternatief voor de huidige box 3-belasting is definitief met een jaar uitgesteld, meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit). Na een uitspraak van de Hoge Raad moet er nog te veel gebeuren voordat het nieuwe systeem voor vermogensbelasting klaar is.

1 dag geleden
Schoof hoopt dat lhbti-jongere zich niets aantrekt van weerstand

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof hoopt dat lhbti-jongeren zich niet laten intimideren door weerstand tegen Paarse Vrijdag. Die dag is bedoeld om de emancipatie van deze jongeren te bevorderen, maar stuit volgens een peiling van de NOS op meer en meer tegengeluiden. Schoof doet ook een beroep op scholen en docenten.

1 dag geleden
Drinkwater voldeed vorig jaar 601 keer niet aan de normen

DEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriën zoals enterococcen of E.coli gevonden.

1 dag geleden
Iedereen betaalt iets meer belasting in 2026 door gedoe over btw

DEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Vanaf 2026 kosten wegwerpbekers of -bakjes overal 25 cent

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).

1 dag geleden
Informatiebeveiliging NCTV rammelde, meldt ADR na onderzoek lek

DEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie hadden de eigen informatiebeveiliging niet op orde. Dat concludeert de Auditdienst Rijk, de accountantsdienst van de rijksoverheid, in een rapport naar aanleiding van het lekken van staatsgeheimen door oud-NCTV'ers naar Marokko. Justitieminister David van Weel is "erg geschrokken".

1 dag geleden
Schoof snapt zorgen Agema over begroting, wil haar 'ondersteunen'

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".

1 dag geleden