Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

UTRECHT (ANP) - De gemeenteraad van Utrecht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag gestemd voor acht mega-windmolens en zonnevelden in de groene polders Rijnenburg en Reijerscop. Na een kritisch debat was er een nipte meerderheid voor het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

Het besluit is omstreden omdat lokale en landelijke fracties samen met onder meer woningcorporaties, projectontwikkelaars en hoogleraren een energielandschap hebben ontraden omdat er woningnood heerst in de stad. Zij vinden dat er nieuwbouw in de polders moet komen. Dat betekent volgens hen overigens niet dat zij tegen verduurzaming zijn.

De oppositie verwijt het college alleen oog te hebben voor de klimaatdoelen. "Maar er is ook een woningcrisis", stelt bijvoorbeeld de PvdA. Het wonen in de stad wordt voor veel mensen onbetaalbaar. Alleen coalitiepartijen GroenLinks en de ChristenUnie zijn tegen woningen in deze polders. De rest vindt dat er nieuwbouw mag komen in het gebied dat ligt ingeklemd tussen de A12 en de A2. Het opwekken van duurzame energie en woningbouw kunnen volgens de partijen goed samengaan. Daarom heeft de raad het college de opdracht gegeven om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor grootschalige woningbouw in Rijnenburg.

Het inwoneraantal van Utrecht groeit snel. Om iedereen een dak boven het hoofd te kunnen bieden, moeten er voor 2040 in de stad 60.000 woningen worden bijgebouwd. In de polder kunnen naar schatting van de grondeigenaren 25.000 woningen komen.

"Wij willen de energieopgave die er ligt en woningbouw combineren. Wij willen betaalbare huur- en koopwoningen met bijvoorbeeld zonnepanelen op de daken toevoegen aan de stad. In Rijnenburg zou dat relatief snel kunnen en bovendien op een substantiële schaal", liet regiodirecteur Harm Janssen van ontwikkelaar BPD eerder al eens weten namens diverse andere mede grondeigenaren. Die gaan niet zomaar akkoord met mega turbines op hun kavels. Ook omwonenden maken zich grote zorgen. Zij vrezen overlast.

Meer uit Binnenland

Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

4 uur geleden
Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.

5 uur geleden
Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

8 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

8 uur geleden
Kunstenaar Siwani maakt slavernijmonument Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Kunstenaar Buhlebezwe Siwani uit Zuid-Afrika mag een monument over de slavenhandel maken. Dat moet op het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag worden geplaatst, niet ver van het Binnenhof. Volgens de gemeente moet het monument "een plek worden waar mensen naartoe willen gaan en zich getroost voelen door erkenning van het slavernijverleden".

8 uur geleden
Meer desinformatie verwacht door kunstmatige intelligentie

DEN HAAG (ANP) - Kiezers zullen door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) veel vaker worden blootgesteld aan desinformatie, onjuiste berichten die bewust zijn gemaakt om mensen te beïnvloeden. Dat verwacht demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). "We moeten ervan uitgaan dat de intensiteit van desinfo de komende periode heel erg gaat toenemen. We ain't seen nothing yet. Dat zal ons op een heel andere schaal druk houden", zei hij in een debat met de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Asielschip tussenoplossing voor vaste opvangplekken 's-Gravendeel

'S-GRAVENDEEL (ANP) - In het Zuid-Hollandse 's-Gravendeel komt vanaf halverwege mei een schip te liggen om 180 asielzoekers op te vangen. De boot ligt daar tot het einde van het jaar in de haven, dicht bij een asielzoekerscentrum, meldt de verantwoordelijke gemeente Hoeksche Waard. Uiteindelijk is het idee dat de mensen vanaf de boot terechtkunnen in het azc.

9 uur geleden