PVV en NSC: Tata moet vergroening zoveel mogelijk zelf betalen
DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV en NSC willen dat Tata Steel zoveel mogelijk zelf investeert in verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Ook willen zij, net als BBB, harde garanties dat het bedrijf ook op de lange termijn in Nederland blijft. Zo niet, dan moet het mogelijk zijn geld dat de overheid in vergroening heeft gestoken, terug te halen.
Het demissionaire kabinet koos er onlangs voor met Tata te gaan onderhandelen over een verduurzamingsplan waar de overheid ook aan bijdraagt. Afhankelijk van de uitkomsten kan de rekening voor de staatskas oplopen tot zo'n 3 miljard euro. De Tweede Kamer bespreekt dinsdag met welke opdracht de onderhandelaars namens de overheid op pad worden gestuurd.
Wat PVV-Kamerlid Rachel van Meetelen betreft, betaalt Tata zoveel mogelijk van de plannen zelf. De bijdrage van de overheid moet afhankelijk zijn van aantoonbare resultaten op het gebied van verduurzaming en verbetering van de gezondheid van omwonenden. En als Tata uiteindelijk toch besluit Nederland te verlaten, moet het volgens de PVV de uitgekeerde subsidies terugbetalen.
Gemeenschapsgeld
"Het gaat over veel gemeenschapsgeld", benadrukt ook NSC'er Femke Zeedijk. "We vragen elke burger van Nederland een paar honderd euro uit zijn eigen portemonnee bij te dragen voor een bedrijf dat toch ook veel negatief in het nieuws is geweest. Dat vraagt om extra zorgvuldigheid."
Een blik in het jaarverslag leert Zeedijk bovendien dat het bedrijf er financieel prima voorstaat. "Tata is een huis, zonder hypotheek, maar met een extreem slecht energielabel", concludeert zij. Ook dankzij het "extreem rijke" moederbedrijf uit India moet Tata volgens haar best in staat zijn een groot deel van de benodigde investeringen zelf te financieren.
Oppositie
Ook de linkse oppositie is voor harde onderhandelingen en dringt aan op meer zeggenschap voor de overheid bij Tata. "Zeker als er zoveel miljarden tegenaan gaan", zegt Joris Thijssen van GroenLinks-PvdA. Wat de SP betreft bedingt het kabinet een aandelenbelang voor de overheid. "Voor iedere euro steun moet democratische zeggenschap terugkomen."
VVD'er Silvio Erkens waarschuwt de andere partijen niet al te harde eisen te stellen. "Het is vast goed bedoeld, maar als het ervoor zorgt dat het bedrijf besluit geen maatwerkafspraak meer te maken, dan hebben we een probleem met elkaar." Hij vreest dat Tata dan niet verduurzaamt en over een paar jaar verdwijnt.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe beursweek staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve. Woensdag wordt duidelijk of de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank het rentetarief in de Verenigde Staten verder omlaag brengen. Kenners verwachten dat de inflatie daarvoor laag genoeg is.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Aankomend Amerikaans president Donald Trump overweegt een meldplicht voor auto-ongelukken te schrappen. Dat maakt persbureau Reuters op uit een document dat het heeft ingezien. Met de stap zou de nieuwe regering Tesla-baas en Trump-adviseur Elon Musk helpen. Die is een tegenstander van de meldplicht.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Apple werkt aan dunnere en vouwbare iPhones om de verkopen van zijn toestellen aan te jagen, schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de Amerikaanse zakenkrant denkt het techconcern uit Cupertino aan grote 'upgrades' na jaren van overwegend kleine veranderingen aan zijn toestellen.
4 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse sociaaldemocraten zijn met een plan gekomen om een 'Made in Germany-premie' in te voeren om investeringen in Europa's grootste economie te stimuleren. Dit staat in het verkiezingsprogramma dat de SPD zondag publiceerde, vooruitlopend op vervroegde verkiezingen in het nieuwe jaar.
5 uur geledenSEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De centrale bank van Zuid-Korea heeft beloofd alles te doen wat binnen zijn macht ligt om de financiële markten in het Aziatische land te stabiliseren. Ook benadrukte het instituut het belang van "ononderbroken uitvoering" van belangrijke fiscale en economische maatregelen, in zijn eerste verklaring sinds parlementsleden stemden voor de afzetting van president Yoon Suk-yeol.
8 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Meerdere bestuurders uit het Duitse bedrijfsleven hebben dit weekend gepleit voor het behoud van Syrische werknemers in Duitsland. Dit deden ze in reactie op geluiden uit de politiek om de arbeidskrachten terug naar Syrië te sturen nu het Assad-regime daar omver is geworpen.
10 uur geledenBARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
23 uur geleden