
Provincies willen duidelijkheid van kabinet over stikstofplannen
ARNHEM (ANP) - Provinciebestuurders willen dat het kabinet snel duidelijkheid verschaft over de stikstofdoelen, en daar vooral ook met één mond over spreekt. Tijdens een overleg in Arnhem hebben ze dat duidelijk gemaakt aan premier Mark Rutte en drie betrokken ministers. "Geen van de provinciebestuurders maakte van zijn hart een moordkuil", zei bemiddelaar Johan Remkes na afloop.
Het zijn de provincies die de concrete plannen moeten maken om de stikstofdoelen van het kabinet te realiseren. Ze willen graag aan de slag, zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Edward Stigter mede namens zijn collega's, maar het Rijk moet helderheid geven over de doelen en de criteria. "Dat er nog discussie is over hoe hoog het doel is en wanneer het bereikt moet worden, dat helpt niet", reageerde hij op de uitspraken van CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Die vindt dat het kabinetsdoel, een halvering van de stikstuitstoot in 2030, "niet heilig" is.
"Als het kabinet verschillende signalen afgeeft, hebben wij daar direct last van", aldus Stigter. "Kom met heldere doelen en laat het ons op gebiedsniveau uitvoeren."
Vragen
Remkes beaamde dat de provincies meer duidelijkheid willen. "Op het boerenerf leeft nog een groot aantal vragen", merkte de bemiddelaar op. Enkele provincies, Friesland en Drenthe voorop, zouden graag meer tijd krijgen. "Mijn vraag was wel: als het parlement 2030 in de wet opneemt, kan het toch niet zo zijn dat de vrije republiek zus of zo daar eigen opvattingen over heeft?", zei Remkes daarover.
Volgens Remkes was de teneur van het gesprek dat "snelheid en een snel begin belangrijker zijn dan het eindtijdstip". Provincies gaven verder aan het jammer te vinden dat de uitstootdoelen voor andere sectoren dan de landbouw, zoals mobiliteit en industrie, "niet gelijktijdig zijn geformuleerd".
1 juli 2023
"Niet iedereen voelt zich gehouden aan letterlijk het regeerakkoord", zei Rutte over de stikstofdoelen. "Dat is voor ons natuurlijk wel richtinggevend." Het jaartal 2030 was volgens hem "geen groot punt van discussie". Volgens hem is het "een veel groter punt" voor de provincies dat ze voor 1 juli 2023 hun plannen moeten uitwerken.
Het bieden van perspectief aan boeren blijft ook een zeer belangrijk punt voor de provinciebestuurders. Landbouwminister Henk Staghouwer komt volgende maand met concretere plannen daarover. "Ik denk dat ik boeren richting kan geven. Dat er helderheid is welke financiële instrumenten we gaan inzetten en welke richting we opgaan als boeren willen extensiveren." Met die term wordt bijvoorbeeld bedoeld: minder dieren houden. "Wij gaan niet naar 50 procent minder boeren", verzekerde Staghouwer, die benadrukte dat boeren "een goede boterham moeten kunnen verdienen".
Meer uit Politiek
HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet mogelijkheden om de PAS-melders op Texel een natuurvergunning te geven. Al ruim een jaar doet de provincie een proef om voor de elf 'illegaal' werkende boeren op het eiland een oplossing te vinden. Door per gebied maatwerk toe te passen, denkt Noord-Holland dat vergunningverlening mogelijk is.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.
2 dagen geledenRIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
3 dagen geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
5 dagen geleden