Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie zet voor busvervoer in op flexibele vervoersmiddelen

Provincie zet voor busvervoer in op flexibele vervoersmiddelen

Vanaf 2025 zoekt de provincie Zeeland een vervoersmaatschappij voor het Zeeuwse busvervoer. In voorbereiding daarop is er een conceptbusplan, met daarin de busroutes vanaf 2025, gemaakt. Gemeenten, andere vervoersregio’s, marktpartijen en reizigersorganisaties kunnen nu reageren op het concept. 

Na de reactietermijn gaat de provincie op zoek naar een marktpartij voor het busvervoer. 

Sneller

De Zeeuwse gemeenten en provincie werken samen aan het vervoer in Zeeland. De provincie is verantwoordelijk voor het busvervoer. Het huidige contract met busvervoerder Connexxion eindigt eind 2024. Daarom is een nieuw plan nodig. ‘Belanghebbende partijen kunnen de komende periode reageren op het concept. Daarna worden de reacties verwerkt, het plan gereed gemaakt en er wordt een marktpartij gezocht om het busvervoer vanaf 2025 te verzorgen voor een periode van acht jaar’, legt de provincie uit.

De kaders voor het nieuwe busplan zijn eerder vastgesteld in de Regionale Mobiliteitsstrategie. Zeeuwse gemeenten en de Provincie hebben met elkaar afgesproken dat het vervoerssysteem vanaf 2025 gaat veranderen. Het is de bedoeling dat grote bussen snel lange afstanden afleggen tussen verschillende opstappunten/hubs. Bij zo’n punt hebben reizigers straks de mogelijkheid om over te stappen op andere vervoersmiddelen, zoals de flextaxi, buurtbus, vrijwilligersinitiatieven, carpoolinitiatieven, deelauto’s en deelfietsen. ‘Het verschil met het vorige plan is dat het busvervoer op langere afstanden sneller wordt. De grote bus gaat minder rijden, maar daarvoor in de plaats komen veel meer flexibele vervoersmiddelen. Op die manier is er meer aanbod en worden meer plaatsen in Zeeland bereikbaar. Het budget blijft hetzelfde, maar zal meer worden ingezet op flexibele vervoersmiddelen en minder op de grote bus.’

Eisen

In het conceptbusplan staan de eisen die de provincie stelt aan de busvervoerder, scholierenlijnen en buurtbussen. Op basis van die eisen kunnen vervoersmaatschappijen zich inschrijven. ‘Zo staat er bijvoorbeeld in welke routes de grote bussen moeten rijden. Ook vraagt de provincie aan de vervoersmaatschappij in te zetten op schoon vervoer: zogenaamde zero-emissiebussen. De provincie kiest uiteindelijk op basis van de inschrijvingen welke vervoerder het beste past bij de plannen en de strategie.

De gemeenten en provincie werken daarnaast ook aan proeven, het realiseren van nieuwe hubs, het beschikbaar maken van apps en het realiseren van een mobiliteitscentrale.

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Morgenstond heeft goud in de mond

Als we in Nederland ergens goed in zijn, dan is het klagen over het weer. Ik doe daar altijd even hard aan mee. Vooral de afgelopen maanden, toen er geen einde leek te komen aan de kou en de regen maar bleef stromen. Maar gelukkig laat de zon zich steeds vaker zien en gaat de temperatuur eindelijk omhoog. Dat vinden niet alleen wij fijn, maar ook de natuur bloeit letterlijk en figuurlijk op.

5 uur geleden
Familie en burgemeester leggen bloemen bij herdenking verzetsheld Marien de Groot in Goes

GOES - Bij zijn graf in Goes hebben familie en burgemeester Cees van den Bos zaterdagmiddag herdacht dat verzetsheld Marien de Groot tachtig jaar geleden is gefusilleerd. 'De Duitsers hebben hem zonder proces doodgeschoten in de bossen bij Woensdrecht', laat Peter van Dijk weten namens de kinderen en kleinkinderen van Goese verzetstrijders.

15 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Stilstaan bij poortjes station

We herdenken 4 mei de mensen die door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Monumenten en plaquettes zijn daarbij - oneerbiedig gezegd, maar goed bedoeld - handige hulpmiddelen. Je kunt er letterlijk bij stilstaan en bloemen leggen zonder dat iemand dat vreemd vindt. 

21 uur geleden
Op de werkvloer bij uitvoerder Julien van Zelst

's-HEER ARENDSKERKE - Na tien jaar kennis en ervaring opdoen in de bouw als timmerman, kon Julien van Zelst (30) al jong doorgroeien tot uitvoerder. Hij vindt timmerman een prachtig vak, en werkt nog graag mee, maar de Vlissinger is er trots op sinds twee jaar uitvoerder te zijn bij aannemingsbedrijf Fraanje in 's-Heer Arendskerke. Hij gaat de hele provincie door voor zijn werk in de particuliere woningbouw.

22 uur geleden
Porsche vliegt uit bocht in Goes: Bestuurder mogelijk onder invloed van cocaïne [UPDATE]

GOES - De politie heeft zaterdagmorgen een bestuurder van een Porsche Cayenne aangehouden nadat hij betrokken was bij een crash op de A256 bij Goes. De man was mogelijk onder invloed van cocaïne.

1 dag geleden
Treinverkeer lag vannacht stil door dodelijke aanrijding bij 's Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE - Door een dodelijk treinincident bij 's-Heer Arendskerke was het treinverkeer gisterenavond en -nacht gestremd. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse.

1 dag geleden
SHV de Bevelanden krijgt steeds meer hulpvragen vanwege schulden

GOES - De schuldhulpverleningsorganisatie SHV Zeeland van het Leger des Heils biedt in de Bevelanden schuldhulpbegeleiding en administratieve ondersteuning. De ruim 40 vrijwilligers zijn getraind om mensen met financiële zorgen zo goed mogelijk te helpen en bij te staan. 

1 dag geleden