
Provincie zet voor busvervoer in op flexibele vervoersmiddelen
Vanaf 2025 zoekt de provincie Zeeland een vervoersmaatschappij voor het Zeeuwse busvervoer. In voorbereiding daarop is er een conceptbusplan, met daarin de busroutes vanaf 2025, gemaakt. Gemeenten, andere vervoersregio’s, marktpartijen en reizigersorganisaties kunnen nu reageren op het concept.
Na de reactietermijn gaat de provincie op zoek naar een marktpartij voor het busvervoer.
Sneller
De Zeeuwse gemeenten en provincie werken samen aan het vervoer in Zeeland. De provincie is verantwoordelijk voor het busvervoer. Het huidige contract met busvervoerder Connexxion eindigt eind 2024. Daarom is een nieuw plan nodig. ‘Belanghebbende partijen kunnen de komende periode reageren op het concept. Daarna worden de reacties verwerkt, het plan gereed gemaakt en er wordt een marktpartij gezocht om het busvervoer vanaf 2025 te verzorgen voor een periode van acht jaar’, legt de provincie uit.
De kaders voor het nieuwe busplan zijn eerder vastgesteld in de Regionale Mobiliteitsstrategie. Zeeuwse gemeenten en de Provincie hebben met elkaar afgesproken dat het vervoerssysteem vanaf 2025 gaat veranderen. Het is de bedoeling dat grote bussen snel lange afstanden afleggen tussen verschillende opstappunten/hubs. Bij zo’n punt hebben reizigers straks de mogelijkheid om over te stappen op andere vervoersmiddelen, zoals de flextaxi, buurtbus, vrijwilligersinitiatieven, carpoolinitiatieven, deelauto’s en deelfietsen. ‘Het verschil met het vorige plan is dat het busvervoer op langere afstanden sneller wordt. De grote bus gaat minder rijden, maar daarvoor in de plaats komen veel meer flexibele vervoersmiddelen. Op die manier is er meer aanbod en worden meer plaatsen in Zeeland bereikbaar. Het budget blijft hetzelfde, maar zal meer worden ingezet op flexibele vervoersmiddelen en minder op de grote bus.’
Eisen
In het conceptbusplan staan de eisen die de provincie stelt aan de busvervoerder, scholierenlijnen en buurtbussen. Op basis van die eisen kunnen vervoersmaatschappijen zich inschrijven. ‘Zo staat er bijvoorbeeld in welke routes de grote bussen moeten rijden. Ook vraagt de provincie aan de vervoersmaatschappij in te zetten op schoon vervoer: zogenaamde zero-emissiebussen. De provincie kiest uiteindelijk op basis van de inschrijvingen welke vervoerder het beste past bij de plannen en de strategie.
De gemeenten en provincie werken daarnaast ook aan proeven, het realiseren van nieuwe hubs, het beschikbaar maken van apps en het realiseren van een mobiliteitscentrale.
Meer uit Beveland
SINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
3 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
6 uur geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
7 uur geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
1 dag geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
1 dag geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
1 dag geleden