Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie stopt 1,6 miljoen in duurzame woningbouw

Provincie stopt 1,6 miljoen in duurzame woningbouw

De provincie Zeeland maakt 1,6 miljoen euro vrij om duurzame woningbouw te stimuleren.

De provincie helpt gemeenten hun woningbouwplannen te versnellen, investeert een miljoen euro om leegstaande panden geschikt te maken voor bewoning en ze draagt opnieuw bij aan de scholing van medewerkers in de bouw- en installatietechniek op het gebied van energietransitie.

Dinsdag besloten Gedeputeerde Staten (GS) over drie regelingen die duurzame woningbouw bevorderen en versnellen. Gedeputeerde Dick van der Velde: ‘Er moeten niet alleen meer woningen komen, maar vooral ook woningen waaraan behoefte is. Daarbij kijken we uitdrukkelijk ook naar mogelijkheden om bestaande panden te verbeteren. En met de huidige gasrekeningen wordt inzetten op energiebesparing alleen nog maar noodzakelijker. Het is goed dat we op al die fronten nu extra kunnen inzetten.’

De eerste regeling bevordert woningbouwplannen. ‘Het tekort aan ambtelijke capaciteit of specifieke expertise bij gemeenten kan een knelpunt vormen bij het versnellen van woningbouwprojecten.’ GS hebben daarom een subsidieregeling vanuit het Rijk opengesteld voor gemeenten om tijdelijke capaciteit of specifieke expertise hiervoor in te huren. Er is 374.588 euro beschikbaar en gemeenten kunnen subsidie aanvragen tot 1 september 2022.

Eén van de onderdelen van het Investeringsprogramma Zeeland in Stroomversnelling is de aanpak van leegstand in beeldbepalende panden en verbetering van woon- en leefkwaliteit in wijken en kernen. GS hebben 1.000.000 euro beschikbaar gesteld voor de regeling ‘Hergebruik Leegstaande Panden’, waardoor 6 leegstaande kantoor- en winkelpanden bewoond kunnen worden. Hiermee worden 68 woningen gerealiseerd, aldus de provincie. 

‘De energietransitie binnen de gebouwde omgeving komt langzaam op gang en kan alleen slagen als iedereen meedoet. Eén van de onderdelen hiervan is het verduurzamen van particuliere woningvoorraad. Vaak verloopt het eerst klantcontact via de onderhoudsmonteur of bouw- en installatiebedrijven. Hebben zij voldoende kennis en informatie om goed te kunnen adviseren over verduurzaming?’ Bouwend Zeeland ontvangt een rijkssubsidie van 234.500 euro voor een trainingsprogramma. ‘Onderdeel van dit project is het opleiden van en vergroten van de kennis bij 200 tot 500 medewerkers van Zeeuwse bouw en installatiebedrijven van nieuwe technieken die bij het verduurzamen van woningen kunnen worden ingezet. Ook niet-leden van Bouwend Zeeland kunnen deelnemen aan de training.’

Meer uit Beveland

Veel leuke activiteiten in Kinderboekenweek

GOES - De Kinderboekenweek biedt van woensdag 4 oktober tot en met zaterdag 14 oktober allerlei activiteiten in de Oosterschelderegio. Vele daarvan zijn gratis toegankelijk, om het een taalfeest voor alle kinderen te maken.In de verschillende bibliotheekvestigingen zijn er activiteiten van Japans leren schrijven tot een wetenschapsdag en van een voorleesfeest en spelletjesmiddag tot workshops en voorstellingen, zoals Sweet Home. In de bieb in Goes verzorgt Tijl Damen zaterdag 14 oktober een show met aanstekelijke liedjes, acts, humor en interactie. “De middag is al vol, maar voor de ochtend hebben we nog enkele plekjes vrij”, vertelt Marlies van Hoek van Bibliotheek Oosterschelde. Ze kan bijvoorbeeld ook de workshop ‘Maak een portret van je huis’ aanraden. “De Zierikzeese illustrator Cathelijne van Studio Caats heeft deze workshop met toffe templates speciaal voor de bieb ontwikkeld.” Samen met haar tekenen, knippen, plakken en kleuren de kinderen erop los. Passend bij het Kinderboekenweekthema ‘Bij mij thuis’ rijst de vraag ‘wat maakt jouw huis een thuis?’.

2 uur geleden
Zeeuws Weerzien nr 18: en toen werd het stil

MIDDELBURG - Het is precies vijftig jaar geleden dat wij de gevolgen van de oliecrisis ervaarden. Premier Joop den Uyl zei het op 1 december 1973 met zijn somberste stem: de auto moet op zondag blijven staan. Zelfs de benzine ging op de bon. Herinneringskrant Zeeuws Weerzien neemt u mee terug naar die tijd, waarin je zomaar kon rolschaatsen op een lege snelweg.

20 uur geleden
MAEX Zeeland Impuls: €30.000,- beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan welzijn, verbinding of leefbaarheid in Zeeland

Van 3 oktober tot en met 10 oktober stelt MAEX, samen met Stichting Univé Buurtfonds, €30.000,- beschikbaar. Initiatieven kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage tot maximaal € 2.500 om hun organisatie te versterken en te professionaliseren. Dit is een onderdeel dat vaak moeilijk te financieren is.  

20 uur geleden
Provincie vraagt Zeeuwen naar voorwaarden en kansen kernenergie

GOES - Inwoners van de provincie Zeeland kunnen tot en met 27 oktober reageren op ‘Kernenergie: hoe blijft Zeeland in balans?’ ‘De aanleiding voor deze raadpleging is het plan van de regering om de kerncentrale in Borssele langer open te houden en er twee bij te bouwen’, laat de provincie Zeeland weten. De reacties gebruikt de provincie bij het samenstellen van een pakket voorwaarden en kansen. 

1 dag geleden
Sociale Verzekeringsbank (SVB) straks te bezoeken in stadskantoor Goes

GOES - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) opent op dinsdag 31 oktober een fysiek loket in het stadskantoor van de gemeente Goes. Hier kunnen Zeeuwen straks iedere dinsdag zonder afspraak terecht.

1 dag geleden
Kinderstraat geopend op Spoedeisende Hulp ziekenhuis Goes

GOES – Kinderburgemeester Joud al Shatti opende zaterdag samen met kinderwethouders Renee Schouwenaar en Nova van Twigt de kinderstraat op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuis Adrz in Goes. Het ziekenhuis wil met de kinderstraat de SEH kindvriendelijker maken. Het idee hierachter is dat de kinderen rustiger worden van de kindgerichte omgeving en daardoor makkelijker de behandeling kunnen ondergaan.

1 dag geleden
Motorrijder gewond bij eenzijdig ongeval aan de van der Spiegelstraat in Goes

GOES- Bij een eenzijdig ongeval aan de van der Spiegelstraat in Goes is zondagmiddag een motorrijder gewond geraakt. De motorrijder is met behulp van een wervelplank naar de ambulance gebracht en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd. De motor liep flinke schade op bij het ongeval.

1 dag geleden