Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie stopt 1,6 miljoen in duurzame woningbouw

Provincie stopt 1,6 miljoen in duurzame woningbouw

De provincie Zeeland maakt 1,6 miljoen euro vrij om duurzame woningbouw te stimuleren.

De provincie helpt gemeenten hun woningbouwplannen te versnellen, investeert een miljoen euro om leegstaande panden geschikt te maken voor bewoning en ze draagt opnieuw bij aan de scholing van medewerkers in de bouw- en installatietechniek op het gebied van energietransitie.

Dinsdag besloten Gedeputeerde Staten (GS) over drie regelingen die duurzame woningbouw bevorderen en versnellen. Gedeputeerde Dick van der Velde: ‘Er moeten niet alleen meer woningen komen, maar vooral ook woningen waaraan behoefte is. Daarbij kijken we uitdrukkelijk ook naar mogelijkheden om bestaande panden te verbeteren. En met de huidige gasrekeningen wordt inzetten op energiebesparing alleen nog maar noodzakelijker. Het is goed dat we op al die fronten nu extra kunnen inzetten.’

De eerste regeling bevordert woningbouwplannen. ‘Het tekort aan ambtelijke capaciteit of specifieke expertise bij gemeenten kan een knelpunt vormen bij het versnellen van woningbouwprojecten.’ GS hebben daarom een subsidieregeling vanuit het Rijk opengesteld voor gemeenten om tijdelijke capaciteit of specifieke expertise hiervoor in te huren. Er is 374.588 euro beschikbaar en gemeenten kunnen subsidie aanvragen tot 1 september 2022.

Eén van de onderdelen van het Investeringsprogramma Zeeland in Stroomversnelling is de aanpak van leegstand in beeldbepalende panden en verbetering van woon- en leefkwaliteit in wijken en kernen. GS hebben 1.000.000 euro beschikbaar gesteld voor de regeling ‘Hergebruik Leegstaande Panden’, waardoor 6 leegstaande kantoor- en winkelpanden bewoond kunnen worden. Hiermee worden 68 woningen gerealiseerd, aldus de provincie. 

‘De energietransitie binnen de gebouwde omgeving komt langzaam op gang en kan alleen slagen als iedereen meedoet. Eén van de onderdelen hiervan is het verduurzamen van particuliere woningvoorraad. Vaak verloopt het eerst klantcontact via de onderhoudsmonteur of bouw- en installatiebedrijven. Hebben zij voldoende kennis en informatie om goed te kunnen adviseren over verduurzaming?’ Bouwend Zeeland ontvangt een rijkssubsidie van 234.500 euro voor een trainingsprogramma. ‘Onderdeel van dit project is het opleiden van en vergroten van de kennis bij 200 tot 500 medewerkers van Zeeuwse bouw en installatiebedrijven van nieuwe technieken die bij het verduurzamen van woningen kunnen worden ingezet. Ook niet-leden van Bouwend Zeeland kunnen deelnemen aan de training.’

Meer uit Beveland

Nieuwe speeltuin Jachthuisstraat Kloetinge

KLOETINGE - De speeltuin in de Jachthuisstraat in Kloetinge wordt binnenkort ander ingericht door de Gemeente Goes. De Vereniging Dorpsbelangen Kloetinge (vak) heeft het voortouw genomen om kinderen en omwonenden te betrekken bij de nieuwe plannen.

4 uur geleden
77-jarige man overleden bij eenzijdig ongeval op A58 bij Kruiningen

KRUININGEN - Op de snelweg A58 bij Kruiningen is dinsdag een 77-jarige man uit Ellemeet om het leven gekomen bij een eenzijdig verkeersongeval.

9 uur geleden
Piet en Riet 65 jaar getrouwd!

Heinkenszand - Burgemeester Dijksterhuis heeft maandagmiddag het echtpaar De Jonge in Heinkenszand gefeliciteerd met hun huwelijksjubileum. Zij waren zondag 06 juli maar liefst 65 jaar getrouwd. 

1 dag geleden
Bedrijventerrein Het Rip III in Kamperland is bijna bouwklaar

KAMPERLAND - De gemeente Noord-Beveland hield donderdag 3 juli een feestelijke bijeenkomst voor de toekomstige kaveleigenaren van het nieuwe bedrijventerrein Het Rip III in Kamperland. Wethouder Adrie van der Maas van de gemeente Noord-Beveland is blij dat het terrein nog deze maand opgeleverd wordt. "Daarna kan er gebouwd worden."

1 dag geleden
Goese archivaris lost mysterie klok op

Het mysterie rond de Goese klok 'nummer 9' heeft de afgelopen weken de gemoederen flink beziggehouden in zowel Goes als Drenthe. De klok, die in 1930 werd gegoten en ooit deel uitmaakte van een groot carillon van zevenenveertig klokken in de Grote kerk in Goes, dook ineens op in het Drentse Hijken. Daar hangt hij nu al twee weken te pronken in een klokkenstoel. Hoe de klok daar precies terecht is gekomen, blijkt toch nét iets anders te zijn dan tot nog toe werd aangenomen.

1 dag geleden
Gemeente Goes gaat economisch als een speer

GOES - De gemeente Goes staat op de zesde plek op de ranglijst van Economische Toplocaties. Dit blijkt uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport van Bureau Louter. Vorig jaar stond Goes op plek negen. "Al jaren staat Goes stevig in de top 10, en daar zijn we erg trots op", aldus wethouder Joost de Goffau.

1 dag geleden
Auto in sloot Wolphaartsdijk, bestuurder gevlogen

WOLPHAARTSDIJK - In de polder bij Wolphaartsdijk is maandagmorgen een auto aangetroffen in een sloot. De bestuurder was niet meer aanwezig. 

1 dag geleden