Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Protesten in Spanje na vermeend dodelijk haatmisdrijf tegen homo

Protesten in Spanje na vermeend dodelijk haatmisdrijf tegen homo

MADRID (ANP/RTR) - In verschillende grote Spaanse steden zijn maandagavond mensen de straat opgegaan uit woede over de dood van een man die dit weekend stierf na een vermoedelijk homofobe aanval. In Madrid en Barcelona waren duizenden op de been. Ze scandeerden leuzen en droegen borden en regenboogvlaggen met zich mee.

De 24-jarige verpleegassistent werd in de nacht van zaterdag op zondag bij een nachtclub in de Noord-Spaanse stad La Coruña door verschillende aanvallers in elkaar geslagen. Ze zouden hem ook hebben uitgescholden vanwege zijn seksuele geaardheid, meldde de staatsomroep RTVE. Het slachtoffer stierf later in het ziekenhuis.

"De reactie op de golf van LHBTI-fobische haat die een einde maakte aan het leven van Samuel in La Coruña is overweldigend", schreef de linkse regeringspartij Podemos op Twitter.

Jose Minones, een vertegenwoordiger van de lokale overheid in de regio waar La Coruña ligt, twitterde dat de politie bezig was uit te zoeken wat er is gebeurd en om de daders voor het gerecht te brengen. Ook moet onderzoek uitwijzen of de aanval was ingegeven door homofobie.

Volgens gegevens van het ministerie van het Binnenlandse Zaken waren er in 2019 in Spanje 278 haatmisdrijven waarbij seksuele geaardheid of genderidentiteit een rol speelde, een stijging van 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten waarschuwt dat slechts een fractie van de haatmisdrijven bij de politie wordt gemeld.

In het centrum van Barcelona zei de 21-jarige Sergio Cuevas: "Ik denk dat deze misdaad is gebeurd, omdat homofobie dodelijk is."

Meer uit Buitenland

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

4 minuten geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

35 minuten geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

1 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

2 uur geleden
Opkomst in Turkse presidentsverkiezing ruim 85 procent

ANKARA (ANP/RTR) - De opkomst bij de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezing is 85,18 procent, meldt staatspersbureau Anadolu. Ruim 64 miljoen Turken mochten stemmen, van wie een deel dat eerder al deed in het buitenland. Buiten Turkije was de opkomst 56,88 procent.

3 uur geleden
Water Canal Grande in Venetië kleurt groen

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd.

3 uur geleden
Staatsmedia: Erdogan koerst op winst in presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, melden staatsmedia op basis van de eerste uitslagen. Na het tellen van meer dan 66 procent van de stemmen leidt Erdogan met bijna 55 procent, aldus persbureau Anadolu. Media gelieerd aan de oppositie melden juist dat Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) nipt voorstaat.

4 uur geleden