
Proces tegen verdachte Posbankmoord moet over
DEN HAAG (ANP) - Het proces tegen een van de twee verdachten in de zogeheten Posbankzaak moet opnieuw worden gedaan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Daarmee volgt de hoogste rechter een advies van de advocaat-generaal. Die plaatste eerder kritische noten bij de undercoveroperatie die de politie gebruikte om verklaringen los te krijgen bij deze verdachte, Soumis R.
De Hoge Raad deelt de kritiek van de advocaat-generaal en vindt dat het gerechtshof in de zaak tegen verdachte Soumis R. onvoldoende heeft gemotiveerd waarom zijn zogeheten verklaringsvrijheid niet zou zijn aangetast.
De man werd door undercoveragenten die zich voordeden als criminelen onder meer een beloning van 75.000 euro in het vooruitzicht gesteld, maar dan moest hij wel de moord op Alex Wiegmink uit Drempt (Gelderland) bekennen. Hij deed dat en werd aangehouden. Het hoogste rechtscollege oordeelt dat agenten door de methode, die de Mr Big-methode wordt genoemd, "bemoeienis hebben gehad met wezenlijke onderdelen van de verklaring".
Veroordeling blijft staan
De veroordeling van Frank S., die net als Soumis R. 18 jaar cel kreeg, blijft wel staan. Soumis R. wilde verder komen in de organisatie en deed daarom bekentenissen aan de fictieve baas van de organisatie: Mr Big.
Het slachtoffer in de zaak werd op 20 januari 2003 tijdens een rondje hardlopen op de Posbank in Rheden doodgeschoten. Niet veel later werd zijn verkoolde lichaam teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.
De twee verdachten zouden destijds bezig zijn geweest met de voorbereiding van een overval, waarvoor zij een auto wilden stelen. Zij stonden met geladen vuurwapens op een parkeerplaats, waar ook de auto van Wiegmink stond. Het slachtoffer was, oordeelde het hof eerder, op het verkeerde moment op de verkeerde plek.
Meer uit Binnenland
HELMOND (ANP) - In Helmond wordt in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hebben zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
55 minuten geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiƫntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Een 53-jarige man uit Zwolle is dinsdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het jarenlang misbruiken van zijn zoon. Het misbruik vond volgens het slachtoffer tussen de vierhonderd en vijfhonderd keer plaats. De 52-jarige moeder van de jongen kreeg drie jaar.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het burgerinitiatief Amsterdam heeft een Keuze spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam omdat de stad volgens het initiatief de groei van het massatoerisme onvoldoende aanpakt. Amsterdam had van de groep tot dinsdag de tijd gekregen om zich te houden aan de eigen verordening uit 2021.
1 uur geledenREUSEL (ANP) - Op meerdere locaties waren dinsdagmiddag natuurbranden. Het ging onder meer om Oss in Brabant en Heerde op de Veluwe. De brandweer heeft ze geblust.
1 uur geleden