Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Problemen energie-infra grootste obstakel verduurzaming bedrijven

Problemen energie-infra grootste obstakel verduurzaming bedrijven

DEN HAAG (ANP) - De vertraagde aanleg van nieuwe energie-infrastructuur, inclusief de problemen met het overvolle stroomnet, is het grootste obstakel voor energie-intensieve industriebedrijven om te verduurzamen. Ook de onzekerheid over vergunningverlening zit bedrijven in de weg, meldt ondernemersvereniging VNO-NCW.

De ondernemersclub vroeg 139 van de grootste energie-intensieve industriebedrijven naar hun verduurzamingsplannen. Voor 87 procent is de vertraagde aanleg van energie-infrastructuur een groot probleem. Door problemen met het overvolle stroomnet kunnen bedrijven geen nieuwe of zwaardere aansluiting krijgen. Bij 43 procent van de bedrijven speelt bovendien afhankelijkheid van het moederbedrijf voor de definitieve investeringsbeslissingen een rol. Bij het merendeel van die bedrijven bevindt het moederbedrijf zich in het buitenland.

Het vestigingsklimaat wordt door vier op de tien aangehaald als reden tot zorg. Hierdoor gaan duurzame investeringen misschien in andere landen plaatsvinden, aldus VNO-NCW. Tientallen bedrijven geven aan dat met name de gestegen kosten voor gebruik van het elektriciteitsnet en de hoogte van de (energie)belasting, vergeleken met andere (Europese) landen, de haalbaarheid negatief beïnvloedt.

Verduurzamingsplannen

87 procent van de ondervraagde bedrijven heeft de investeringsplannen om te verduurzamen afgerond of werkt die nu uit. Bedrijven willen tot 2030 gemiddeld 175 miljoen euro investeren in duurzame plannen. Daarbij zetten de meeste bedrijven in op het verbeteren van energie-efficiëntie en de elektrificatie van hun processen. Met name voor dat laatste is netcongestie een steeds groter probleem, geven de bedrijven aan.

Een andere barrière voor de verduurzamingsplannen van bedrijven is dat technologie nog niet, of onvoldoende beschikbaar is. Vier op de tien bedrijven geeft aan daar hinder door te ondervinden.

Circulariteit

Driekwart van de ondernemingen wil minder CO2 uitstoten door het energiegebruik te verduurzamen. De helft kiest voor het zelf opwekken van hernieuwbare energie. Ook circulariteit is een belangrijk thema, om minder afhankelijk te worden van bijvoorbeeld fossiele grondstoffen uit andere werelddelen.

De meeste bedrijven verwachten uiterlijk in 2027 definitieve investeringsbeslissingen te nemen over hun plannen. 70 procent nam sinds juli 2021, toen de energieprijzen gingen stijgen, volgens VNO-NCW maatregelen om zuiniger en efficiënter met energie om te gaan.

Meer uit Financieel

Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

4 minuten geleden
Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

14 minuten geleden
Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen in de private huursector is in twee jaar tijd gestegen met zo'n 67.000 tot bijna 1,2 miljoen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van cijfers over de periode 2021 tot 2023. Onder meer nieuwbouw droeg bij aan die stijging, naast transformaties van bestaande panden en het splitsen van woningen.

14 minuten geleden
Franse regering doet bod op onderdelen geplaagd IT-concern Atos

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse overheid wil delen van het financieel geplaagde IT-concern Atos kopen. Het gaat om activiteiten die van strategisch belang zouden zijn voor Frankrijk, heeft minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. Zijn voorstel staat in een niet bindende intentieverklaring die hij dit weekend heeft verstuurd.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

8 uur geleden
Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.

10 uur geleden
Moeder Google wil van rechtszaak over advertentiemonopolie af

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet heeft een rechter in de Verenigde Staten gevraagd een zaak van de Amerikaanse justitie te seponeren. De zaak beschuldigt Alphabet van het monopoliseren van de technologie voor het kopen en verkopen van onlineadvertenties. Het techconcern stelt echter dat justitie dit niet kan bewijzen.

11 uur geleden