Problemen Boeing kunnen hele luchtvaart schaden, waarschuwt Airbus
BERLIJN (ANP/DPA) - De problemen die spelen bij vliegtuigfabrikant Boeing kunnen negatieve impact hebben op de gehele luchtvaartindustrie. Daarvoor waarschuwt Christian Scherer, het hoofd van de commerciële luchtvaarttak bij Airbus, in het Duitse nieuwsweekblad Wirtschaftswoche. "De problemen bij Boeing zouden ervoor kunnen zorgen dat meer mensen zich afvragen hoe veilig de luchtvaart eigenlijk is", meent hij.
Volgens Scherer is het al moeilijker geworden nieuwe vliegtuigen te certificeren. "Er is meer druk van alle waarnemers, inclusief de toezichthouders," stelt hij. Scherer vindt zelfs dat Airbus niet profiteert van de problemen bij de Amerikaanse concurrent.
Boeing raakte begin dit jaar in opspraak, toen een deurpaneel uit een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines losvloog. De organisatie die vliegongelukken onderzoekt, de NTSB, ontdekte dat vier bouten bij dat deurpaneel ontbraken. Later kwamen ook berichten naar buiten dat kwaliteitscontroles ondermaats waren bij de divisie voor passagiersvliegtuigen van Boeing, zoals bij de 787 Dreamliner.
De Amerikaanse fabrikant diende donderdag een stappenplan in om de veiligheid en kwaliteit te verbeteren. Ondertussen blijft de luchtvaarttoezichthouder FAA streng toezicht houden op Boeing.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Brazilië.
31 minuten geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.
1 uur geledenHAMBURG (ANP) - De trek in een kop koffie blijft komend jaar onder druk staan. De koffieverkoop daalde tijdens de coronapandemie en is in belangrijke markten in Europa en Noord-Amerika niet volledig hersteld, denkt 's werelds grootste koffiehandelaar.
2 uur geledenWOERDEN (ANP) - De vraag naar warmtepompen neemt in de laatste maanden van dit jaar sterk toe. Installateurs zagen de vraag toenemen met zo'n 50 procent sinds bekend werd dat de subsidie voor warmtepompen vanaf volgend jaar omlaag gaat. Dat bevestigt brancheorganisatie Techniek Nederland.
2 uur geledenZÜRICH (ANP/RTR) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief met een half procentpunt verlaagd. Dat is de grootste verlaging sinds januari 2015. De Swiss National Bank (SNB) wil met de lagere leenkosten de economie ondersteunen. Ook wil de centrale bank de verwachte renteverlagingen van andere centrale banken in de wereld voorblijven om de stijging van de Zwitserse frank te beperken.
2 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De meeste werkenden krijgen in 2025 een hoger nettoloon, meldt loonstrookverwerker ADP na berekeningen. Dat komt vooral doordat er volgend jaar een extra belastingschijf bij komt, waardoor veel mensen minder belasting zullen betalen dan nu. Sommige parttimers gaan er echter op achteruit.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO behoorde donderdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De bank werd door de kenners van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs op de verkooplijst gezet en verloor 1,1 procent. De algehele stemming op de beursvloeren was verder terughoudend voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat de beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt de rente in het eurogebied voor de vierde keer dit jaar gaan verlagen.
3 uur geleden