
Prijs grondstoffen omlaag, maar verf wordt niet goedkoper
AMSTERDAM (ANP) - Hoewel de grondstoffen van verf goedkoper gaan worden, zal verf zelf nog wel een poos duur blijven, stelt verfproducent AkzoNobel. Sowieso zijn er meer factoren die meespelen bij de prijs van verf, zoals de kosten voor vervoer, energie en de loonkosten van de producent, legt financieel directeur Maarten de Vries van het bedrijf achter merken als Flexa, Sikkens en CetaBever uit.
Die kosten gaan allemaal nog wel verder omhoog. "We bereiden daarom een nieuwe prijsverhoging begin volgend jaar voor", aldus De Vries. Over de gehele productenlijn heeft AkzoNobel in de laatste zeven kwartalen de kosten voor grondstoffen en vrachtkosten met 1,7 miljard euro zien toenemen. Door de prijzen te verhogen werd precies datzelfde bedrag extra verdiend.
Voor de markt van decoratieve verf, zoals AkzoNobel de verf voor woningen en gebouwen noemt, voorziet het Nederlandse bedrijf in Europa en China minder verkopen. Dat komt onder meer door de economische situatie. In landen als India en Vietnam, maar ook in Latijns-Amerika groeit AkzoNobel nog, meldt De Vries.
Hoge energiekosten
Ook op andere vlakken gaat het AkzoNobel voor de wind. Lakken voor auto's en vliegtuigen verkopen weer beter. Hetzelfde geldt voor de producten van de scheepvaarttak, die onder meer coatings voor maakt waardoor er zich minder algen en schelpdieren aan scheepsrompen hechten. Daarnaast maakt AkzoNobel poedercoatings voor accu's en bekabeling van elektrische auto's. "We hebben een aantal deals met autofabrikanten dus daar zit de komende jaren veel groei in", verwacht De Vries.
Toch zal AkzoNobel op korte termijn nog wel te maken krijgen met tegenwind. De nodige klanten, onder meer in de metaalindustrie, produceren minder vanwege de hoge energiekosten. "Dat is iets waar we mee te maken krijgen." AkzoNobel zal zelf de productie niet terug hoeven te schroeven, verwacht De Vries. "Onze energierekening is maar ongeveer 1 procent van onze omzet", aldus de financieel directeur.
Meer uit Financieel
SAN FRANCISCO (ANP) - Elon Musk richt zijn aandacht weer volledig op zijn bedrijven. Dat zei de Amerikaanse miljardair zaterdag in een post op X, naar aanleiding van een korte storing bij het sociale netwerk.
11 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - Bij socialemediaplatform X lijkt een grote storing gaande. Tienduizenden gebruikers meldden rond 15.00 uur problemen met de site en app op Allestoringen.nl en vergelijkbare buitenlandse sites. Een van de problemen is dat de feed met berichten niet altijd laadt.
16 uur geledenJAKARTA (ANP/RTR) - Miljoenen Indonesiërs krijgen binnenkort een korting van 50 procent op hun energierekening. Ook wil het Zuidoost-Aziatische land armere inwoners helpen met gratis eten en subsidies. De ingrepen zijn bedoeld om de economische groei van het land aan te jagen, maakte het Coördinerend Ministerie voor Economische Zaken bekend.
17 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Technologiebedrijf Philips reageert bedroefd op het overlijden van de voormalige topman Cor Boonstra, die het bedrijf van 1996 tot 2001 leidde. Het concern is Boonstra dankbaar voor zijn bijdrage aan Philips, aldus een verklaring.
19 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie overweegt nog eens ruim twintig banken uit te sluiten van het internationale betaalsysteem SWIFT als onderdeel van een nieuw pakket sancties tegen Rusland. Daarnaast denkt het landenblok aan het verlagen van een prijsplafond voor Russische olie en sancties voor de Nord Stream-gaspijpleidingen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De voormalige topbestuurder van Philips Cor Boonstra is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dat laat zijn familie weten aan het ANP. Boonstra leidde het elektronicaconcern van 1996 tot 2001. Hij had lang de reputatie een van de beste bestuurders van Nederland te zijn.
20 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft met een aantal nieuwe decreten opdracht gegeven om fors meer kerncentrales te laten bouwen in de Verenigde Staten. Het ministerie van Energie krijgt daarbij de opdracht de bouw van tien conventionele kernreactoren mogelijk te maken voor 2030. Daarnaast wil Trump dat er nieuwe kleinere reactoren komen van een nieuw type dat nooit eerder in de VS is gebouwd.
23 uur geleden