Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Zuid-Afrika: geweld van afgelopen week is gepland

President Zuid-Afrika: geweld van afgelopen week is gepland

JOHANNESBURG (ANP/RTR/AFP) - De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa meent dat het geweld in zijn land is gepland. Sinds de opsluiting van oud-president Jacob Zuma een week geleden vinden er op meerdere plekken in Zuid-Afrika dodelijke rellen plaats. Daarbij zijn inmiddels 212 mensen omgekomen. De teller stond een dag eerder nog op 117.

Het is volgens Ramaphosa "vrij duidelijk" dat mensen zijn aangezet tot de onrust in de regio's KwaZulu-Natal en Gauteng. Hij zegt dat de autoriteiten zicht hebben op twaalf verdachten. Zij zouden de onlusten hebben gepland en gecoördineerd. Een van hen is opgepakt. De rest staat onder verscherpt politietoezicht. In totaal zijn meer dan 2200 mensen opgepakt in verband met de onrust, onder meer voor diefstal.

De nieuwe slachtoffers vielen vooral in KwaZulu-Natal, maar volgens de regering is de situatie daar geleidelijk maar gestaag aan het normaliseren.

Opsluiting Zuma

De grootschalige rellen begonnen vanwege de opsluiting van Zuma. Hij werd tot vijftien maanden cel veroordeeld vanwege minachting van de rechterlijke macht, omdat hij weigerde mee te werken aan een corruptieonderzoek tijdens zijn presidentschap. Hij is nog steeds populair onder een deel van de bevolking.

Aanvankelijk waren er protesten tegen Zuma's celstraf, maar de situatie liep al snel uit de hand. Onder meer plunderingen en vernielingen volgden. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zeiden dat criminelen van de gelegenheid gebruikmaakten om misdaden te plegen. Enkele tienduizenden militairen worden ingezet om de orde te herstellen.

Meer uit Buitenland

Videoboodschap Poetin: bezette gebieden willen bij Rusland horen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gezegd dat inwoners van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne door recente verkiezingen hebben laten zien dat ze graag bij Rusland willen horen. Daarmee zouden de uitkomsten van de referenda van vorig jaar volgens hem onderstreept worden.

1 uur geleden
Pro-Russische oud-premier favoriet bij verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Bij de verkiezingen in Slowakije kunnen de Slowaken kiezen voor een stevige koerswijziging van hun verdeelde land. De peilingen worden aangevoerd door de liberale PS en de SMER-SD, de partij van oud-premier Robert Fico. Hij lijkt de favoriet voor de verkiezingswinst en heeft aangekondigd dan te zullen breken met het prowesterse beleid van de huidige regering. Fico is pro-Russisch en wil stoppen met de militaire steun aan buurland Oekraïne.

1 uur geleden
Laatste dag voor Amerikaans parlement om shutdown te vermijden

WASHINGTON (ANP) - In de Verenigde Staten dreigt een shutdown doordat de Republikeinen en de Democraten in het Huis van Afgevaardigden het niet eens kunnen worden over de overheidsbegroting. Zaterdag is de laatste dag van het fiscale jaar en dus de laatste kans om een shutdown te voorkomen. Dat wil zeggen dat een deel van de overheid plat komt te liggen en dat sommige ambtenaren niet meer kunnen worden betaald als er geen deal komt.

1 uur geleden
Beroemde Britse stoomlocomotief betrokken bij ongeluk

EDINBURGH (ANP/AFP) - Een beroemde en recordbrekende stoomlocomotief is vrijdag bij een treinongeluk betrokken geraakt waarbij twee mensen lichtgewond raakten. Het ongeluk gebeurde volgens de politie bij het treinstation van Aviemore in de Schotse Hooglanden. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, meldt de BBC.

1 uur geleden
Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

6 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

7 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

9 uur geleden