
Premier Spanje praat met separatisten, doorbraak lijkt ver weg
BARCELONA (ANP/AFP/DPA) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft woensdag de dialoog hervat met separatisten in de welvarende kustregio Catalonië. De sociaaldemocraat hoopt een uitweg te vinden uit de politieke crisis die is veroorzaakt door de poging van Catalaanse leiders om hun regio in 2017 af te scheiden van de rest van Spanje.
Sánchez reisde naar de Barcelona en sprak daar zo'n twee uur met de Catalaanse leider Pere Aragonès. Een doorbraak leek naderhand ver weg. "De ideeën die wij hebben over het oplossen van de crisis in Catalonië zijn heel anders, radicaal anders, dan die van de Catalaanse regering", erkende de premier na het topoverleg.
De separatisten sturen aan op amnestie voor iedereen die betroken was bij de mislukte poging tot afscheiding. Ook willen ze een referendum houden over zelfbeschikking. De Spaanse regering voelt daar niets voor, al liet het in juni wel negen veroordeelde separatistenleiders vrij.
Referendum
De relatie tussen de regionale regering in Catalonië en de landelijke overheid bereikte vier jaar geleden een dieptepunt. De Catalaanse autoriteiten organiseerden toen eigenhandig een referendum over afscheiding. Later volgde een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring en greep de landelijke overheid in.
In 2019 ontstond opnieuw grote onrust in de regio nadat prominente separatisten waren veroordeeld tot gevangenisstraffen. Sánchez zei onlangs dat de situatie inmiddels een stuk stabieler is. Hij hoopt een oplossing te vinden via onderhandelingen. Die begonnen in 2020, maar waren tijdens de coronacrisis tijdelijk opgeschort.
De onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië laat ondertussen nog steeds van zich horen. Er demonstreerden afgelopen weekend in Barcelona vele duizenden mensen voor onafhankelijkheid. De organisatoren spraken over 400.000 deelnemers, maar volgens de politie gingen 108.000 mensen de straat op.
Meer uit Buitenland
MORRISTOWN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump bevestigt dat zijn beloofde handelstarieven tegen de Europese Unie tot 9 juli gepauzeerd blijven, terwijl de handelsbesprekingen voortduren.
2 uur geledenTEL AVIV (ANP/DPA) - Bijna een week na het einde van Israëls blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook zijn volgens het land opnieuw goederen aangekomen in het belegerde gebied. Ruim honderd vrachtwagens met onder meer meel en andere voedingsmiddelen zijn zondag de kuststrook binnengereden, aldus de Israëlische autoriteiten.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft zondag gebeld met de Amerikaanse president Donald Trump. Om een goed akkoord te bereiken tussen beide handelsblokken is tot 9 juli tijd nodig, schrijft Von der Leyen. Ze zegt dat het een "goed gesprek" was.
7 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - Met ruim vier uur te gaan hebben in Suriname 154.068 mensen gestemd. Dat is 39,52 procent van de bijna 400.000 stemgerechtigden. De wachttijden zijn lang, maar de sfeer is ontspannen. De situatie wordt op de voet gevolgd door waarnemers van politieke partijen.
9 uur geledenGAZASTAD (ANP/AFP) - Twee medewerkers van het Rode Kruis zijn zaterdag in de Gazastrook gedood tijdens aanvallen op hun huis. Dat heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zondag bekendgemaakt.
9 uur geledenGRASSE/DRAGUIGNAN (ANP) - Een anoniem bericht van mensen die zich "bende van anarchisten" noemen claimt de verantwoordelijkheid voor de massale stroomuitval dit weekeinde in een Franse kuststrook bij Cannes, Antibes en Nice. Justitie in de getroffen departementen onderzoekt de claim op een ultralinkse site, aldus Franse media.
10 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - Het Westen moet Rusland nieuwe sancties opleggen na de laatste golf van luchtaanvallen op Oekraïne. Dat heeft de Duitse buitenlandminister Johann Wadephul zondag gezegd tegen de ARD.
10 uur geleden