
PostNL: wij willen geen staatssteun maar vergoeding
DEN HAAG (ANP) - PostNL benadrukt dat zijn verzoek om een tijdelijke financiële bijdrage niet moet worden opgevat als een verzoek om staatssteun. "Wij voeren een wettelijke taak uit voor de Nederlandse overheid. Deze is verlieslatend geworden. Dan kun je op basis van de wet een vergoeding vragen", stelt Maurice Unck, directeur MailNL bij het post- en pakkettenbedrijf, tegen het ANP.
In verschillende andere landen ontvangen postbedrijven volgens hem ook al overheidsbijdragen om de Universele Postdienst (UPD) daar betaalbaar te houden. In Nederland was dat tot nu toe niet nodig, maar dat zou in de ogen van Unck niet wegnemen dat er wel "een wettelijke basis" voor is.
Volgens PostNL is de postbezorging verlieslatend geworden omdat Nederlanders steeds minder brieven versturen en ontvangen. Daarom wil het postbedrijf dit jaar en volgend jaar in totaal 68 miljoen euro steun om de postbezorging in de huidige vorm in stand te kunnen houden.
Nuance
Het ministerie van Economische Zaken zei in een eerste reactie nee tegen het verzoek van PostNL. Volgens een verklaring van het ministerie is steun "nu niet aan de orde".
Unck zegt het commentaar van het ministerie "genuanceerder" te interpreteren. Hij wijst erop dat PostNL de overheid heeft verzocht de aanvraag voor een financiële bijdrage met spoed in behandeling te nemen. "Dat hoeven ze niet in een dag te doen. Wij verwachten ergens in de komende maanden een gedegen antwoord. In de tussentijd blijven we in gesprek."
Verlies
Als de overheid niet snel met geld komt, betekent dit volgens Unck niet dat de postbezorging stilvalt. "Maar dan is de postdienstverlening voor ons dus verlieslatend." Unck wil niet vooruitlopen op het scenario dat de gevraagde vergoeding voor PostNL helemaal uitblijft.
Uiteindelijk wil PostNL dat de overheid de Postwet aanpast, zodat het bedrijf bijvoorbeeld langer kan doen over het bezorgen van de post. Dat zou voor het bedrijf schelen in de kosten. In veel andere Europese landen wordt de bezorgtermijn volgens de onderneming ook versoepeld.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) die toezicht houdt op de uitvoering van de UPD, wil geen commentaar geven. "Dit gaat om een subsidieaanvraag bij het ministerie. De ACM is hier nu niet bij betrokken dus de ACM kan hier nu ook niet op reageren." De toezichthouder werkt nog aan enkele onderzoeken over de postmarkt. Deze zijn naar verwachting in het voorjaar klaar. "We kunnen nu niet vooruitlopen op de uitkomsten van die onderzoeken."
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
17 uur geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
17 uur geleden