
PostNL: wij willen geen staatssteun maar vergoeding
DEN HAAG (ANP) - PostNL benadrukt dat zijn verzoek om een tijdelijke financiële bijdrage niet moet worden opgevat als een verzoek om staatssteun. "Wij voeren een wettelijke taak uit voor de Nederlandse overheid. Deze is verlieslatend geworden. Dan kun je op basis van de wet een vergoeding vragen", stelt Maurice Unck, directeur MailNL bij het post- en pakkettenbedrijf, tegen het ANP.
In verschillende andere landen ontvangen postbedrijven volgens hem ook al overheidsbijdragen om de Universele Postdienst (UPD) daar betaalbaar te houden. In Nederland was dat tot nu toe niet nodig, maar dat zou in de ogen van Unck niet wegnemen dat er wel "een wettelijke basis" voor is.
Volgens PostNL is de postbezorging verlieslatend geworden omdat Nederlanders steeds minder brieven versturen en ontvangen. Daarom wil het postbedrijf dit jaar en volgend jaar in totaal 68 miljoen euro steun om de postbezorging in de huidige vorm in stand te kunnen houden.
Nuance
Het ministerie van Economische Zaken zei in een eerste reactie nee tegen het verzoek van PostNL. Volgens een verklaring van het ministerie is steun "nu niet aan de orde".
Unck zegt het commentaar van het ministerie "genuanceerder" te interpreteren. Hij wijst erop dat PostNL de overheid heeft verzocht de aanvraag voor een financiële bijdrage met spoed in behandeling te nemen. "Dat hoeven ze niet in een dag te doen. Wij verwachten ergens in de komende maanden een gedegen antwoord. In de tussentijd blijven we in gesprek."
Verlies
Als de overheid niet snel met geld komt, betekent dit volgens Unck niet dat de postbezorging stilvalt. "Maar dan is de postdienstverlening voor ons dus verlieslatend." Unck wil niet vooruitlopen op het scenario dat de gevraagde vergoeding voor PostNL helemaal uitblijft.
Uiteindelijk wil PostNL dat de overheid de Postwet aanpast, zodat het bedrijf bijvoorbeeld langer kan doen over het bezorgen van de post. Dat zou voor het bedrijf schelen in de kosten. In veel andere Europese landen wordt de bezorgtermijn volgens de onderneming ook versoepeld.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) die toezicht houdt op de uitvoering van de UPD, wil geen commentaar geven. "Dit gaat om een subsidieaanvraag bij het ministerie. De ACM is hier nu niet bij betrokken dus de ACM kan hier nu ook niet op reageren." De toezichthouder werkt nog aan enkele onderzoeken over de postmarkt. Deze zijn naar verwachting in het voorjaar klaar. "We kunnen nu niet vooruitlopen op de uitkomsten van die onderzoeken."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - UnitedHealth Group is dinsdag flink onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse zorgconcern heeft onverwacht topman Andrew Witty vervangen door voormalig topman Stephen Hemsley. UnitedHealth kelderde 17,8 procent.
4 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft dinsdag de grootste update van zijn besturingssysteem Android in jaren aangekondigd. Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en zit bijvoorbeeld in smartphones van Samsung, Oppo, Xiaomi en de eigen Pixel-smartphones.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone. "In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag opnieuw hoger. Beleggers waren wel terughoudender geworden, na de opluchting maandag over de afspraken tussen de Verenigde Staten en China om de importheffingen op elkaars goederen flink te verlagen. Laadpalenmaker Alfen ging fors onderuit bij de kleinere fondsen op het Damrak na tegenvallende resultaten en vooruitzichten. Het bedrijf raakte meer dan een kwart van zijn beurswaarde kwijt.
9 uur geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.
9 uur geledenRIYADH (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelt dat de Europese Unie mogelijk een "collectief actieprobleem" heeft en dat lidstaten niet op één lijn zitten om deals te sluiten. Dat belemmert de handelsbesprekingen die het landenblok voert met de Verenigde Staten. Dit zei Bessent dinsdag.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Russische economie staat er veel slechter voor dan de Russen zelf zeggen, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Onderzoek van het Stockholm Institute of Transition Economics, dat dinsdag is besproken op een vergadering van de EU-ministers van Financiën, wijst dat uit. "Hun analyse benadrukt de onbetrouwbaarheid van Russische statistieken. De Russische economie presteert niet zo goed als de officiële statistieken suggereren", zei Dombrovskis na afloop.
10 uur geleden