Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse opperrechter stopt voorlopig met omstreden tuchtcollege

Poolse opperrechter stopt voorlopig met omstreden tuchtcollege

WARSCHAU (ANP/DPA/RTR) - De voorzitter van het Poolse hooggerechtshof, Malgorzata Manowska, heeft gelast geen nieuwe zaken meer voor te leggen aan een omstreden tuchtcollege voor magistraten. De zaken in behandeling worden afgehandeld, maar dan is het werk van de raad voorlopig gedaan, berichtte het staatspersbureau. De disciplinaire raad ligt onder vuur bij Europese instellingen die stellen dat hiermee de onafhankelijke rechtspraak in het geding is.

Het Europese Hof van Justitie heeft half juli geoordeeld dat het tuchtcollege in strijd is met Europees recht. De EU heeft toen met sancties gedreigd als Polen niet binnen vier weken gevolg geeft aan het vonnis van het Europese hof. Poolse opperrechters en bewindslieden hebben toen verontwaardigd gereageerd op de inmenging van de Europese instellingen in de rechtsgang in Polen.

De Poolse minister van Justitie, Zbigniew Ziobro, noemde vrijdag nog in een vraaggesprek met een krant de houding van de EU afpersing. Hij beklemtoonde dat hij een fel tegenstander is van "onwettige afpersing (..), het idee dat de EU een lieve oom is die geldschieter is en we al zijn voorwaarden blindelings moeten accepteren, is valse propaganda. Polen moet lid van de EU zijn, maar niet tegen elke prijs."

Eind deze maand moet het hooggerechtshof in algemene zin beslissen over de vraag of het Poolse recht ondergeschikt is aan de regels die in Brussel en Luxemburg worden bepaald voor de hele unie (EU). Het is een van de belangrijkste pijlers van de EU dat de lidstaten zich allemaal voegen naar Europese recht of regelgeving. Maar in veel lidstaten groeit kritiek dat de Europese regelgevers ten onrechte de nationale parlementen en rechterlijke machten overvleugelen en nauwelijks te controleren zijn. Het was een belangrijke reden voor veel Britten om vijf jaar geleden voor het vertrek uit de Europese Unie te stemmen

Meer uit Buitenland

Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

1 uur geleden
Zelensky na twee jaar oorlog: we zullen winnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de grootschalige invasie in Oekraïne begon.

3 uur geleden
VK: tot nu toe 350.000 Russen gewond of gedood in Oekraïne

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie stelt dat sinds het begin van de invasie in Oekraïne zo'n 350.000 Russische militairen gewond of gedood zijn. Daarnaast zouden ten minste 2700 tanks en 5000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Toch is de militaire aanwezigheid nu groter dan aan het begin van de invasie.

4 uur geleden
Medvedev zegt dat Rusland wraak neemt voor sancties

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland zal "wraak" nemen voor de nieuwe sancties van westerse landen. Dat zegt oud-president Dmitri Medvedev, die tegenwoordig ondervoorzitter is van de Russische veiligheidsraad. De sancties werden opgelegd vlak voor de grootschalige oorlog in Oekraïne zijn derde jaar ingaat en na de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die onder verdachte omstandigheden overleed in een Russische gevangenis.

5 uur geleden
Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

5 uur geleden
NAVO-chef roept op niet de moed te verliezen rond Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg roept op om de moed niet te verliezen wat betreft de oorlog in Oekraïne. Het land heeft successen geboekt in de strijd en langer standgehouden dan velen vooraf dachten, zegt hij in een verklaring op de dag dat wordt stilgestaan bij de start van de Russische invasie, twee jaar geleden.

6 uur geleden
Rellen bij boerenbeurs waar Franse president Macron aanwezig is

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Boze boeren hebben een landbouwbeurs in Parijs bestormd, waar de Franse president Emmanuel Macron net was aangekomen. Demonstranten van de bonden FNSEA, Jeunes agriculteurs en Coordination rurale braken door een poort en drongen binnen. Daar raakten ze in gevecht met beveiligers.

7 uur geleden