Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin roept op tot vaccinatie na recordaantal coronadoden

Poetin roept op tot vaccinatie na recordaantal coronadoden

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag in een tv-uitzending zijn landgenoten opgeroepen zich te laten vaccineren tegen Covid-19, op de dag dat Russische gezondheidsautoriteiten een recordaantal van 669 coronadoden in 24 uur bekendmaakten.

Poetin wil zijn volk echter geen verplichting opleggen, zei hij. Wel liet hij weten dat vaccinatie volgens hem noodzakelijk is, waarmee hij ook inging op de lage vaccinatiegraad in het land en het wantrouwen tegen het eigen Spoetnik-V-vaccin.

"Het is noodzakelijk te luisteren, niet naar de mensen die er weinig van begrijpen en geruchten verspreiden, maar naar specialisten", zei hij in de tv-uitzending, waarin Russische kijkers via de telefoon vragen konden stellen. De Russen zijn volgens enquêtes in meerderheid tegen vaccinatie.

Spoetnik-V-vaccin

Zelf meldde hij dat hij zich heeft laten vaccineren met het 'eigen' Russische Spoetnik-V-vaccin, via twee doses in maart en medio april. "Ik dacht dat ik me zo lang mogelijk moest laten beschermen", sprak de 68-jarige Poetin. "Daarom koos ik voor Spoetnik-V. Het leger wordt gevaccineerd met Spoetnik-V en ik ben tenslotte de bevelhebber der strijdkrachten."

De president zei na de eerste injectie niets te hebben gevoeld. "Na ongeveer vier uur voelde ik wat op de plaats van de prik. Ik kreeg de tweede vaccinatie midden op de dag. Rond middernacht nam ik mijn temperatuur op. Die was 37,2 graden Celsius. Ik ging daarna slapen en bij het opstaan was mijn temperatuur 36,6 graden. Dat was dat."

Lage vaccinatiegraad

Desondanks bezien de gezondheidsautoriteiten de lage vaccinatiegraad met grote zorg. Dinsdag bezweken op één dag 652 Russen aan Covid-19, waarmee ook al een triest record werd gevestigd sinds de uitbraak van het virus. De hausse wordt toegeschreven aan de besmettelijke Delta-variant en de geringe bereidheid onder Russen om zich te laten inenten.

De gezondheidsautoriteiten lieten verder weten dat de laatste 24 uur 21.042 nieuwe coronabesmettingen zijn vastgesteld, waardoor het aantal gevallen sinds het begin van de pandemie in Rusland is opgelopen tot 5.514.599.

Dinsdag liet het Kremlin weten dat het niet zal lukken om voor de herfst 60 procent van de bevolking in te enten tegen het virus. Een hoge vaccinatiegraad is nodig om het virus en de gevolgen daarvan in te dammen.

Meer uit Buitenland

Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

LISSABON (ANP/RTR) - De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloniën.

1 uur geleden
Media: Slovaakse premier Fico beschoten en geraakt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

1 uur geleden
Ontsnapte Franse gevangene op opsporingslijst van Interpol

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De gedetineerde die deze week met veel geweld is bevrijd in Frankrijk, is op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol gezet. Die heeft een zogenoemde 'red notice' uitgevaardigd tegen Mohamed Amra. Dat komt neer op een verzoek aan opsporingsdiensten in de hele wereld om een gezochte persoon aan te houden.

1 uur geleden
Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

1 uur geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Die heeft inmiddels zijn aanbod geaccepteerd voor confrontaties op televisie in juni en september.

1 uur geleden
Oekraïne evacueert 8000 mensen uit aangevallen regio Charkiv

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt dat inmiddels zo'n 8000 mensen zijn geëvacueerd uit de noordoostelijke grensregio Charkiv om het Russisch offensief daar.

2 uur geleden
VS beloven Oekraïne 2 miljard dollar aan militaire financiering

KYIV (ANP) - De Verenigde Staten hebben Oekraïne voor 2 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan militaire financiering beloofd. Dit is voor Oekraïne een "cruciaal moment" door de "nieuwe, meedogenloze Russische aanvallen" op het land en de "waanzinnige aanvallen" op burgerdoelen, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

2 uur geleden