
‘Ploegendienst in fabriek met daglicht is uniek’
KAPELLE - “De vrijheid en geen dag is hetzelfde”, antwoordt Dorjan Mike Guma (41) op de vraag wat zijn baan als operator bij Ok Nutripet in Kapelle zo leuk maakt. Lennert van Megroot (35) – als assistent-productieleider verantwoordelijk voor het totale proces in de fabrieken – schiet in de lach. “Ook voor mij geldt dat ik op mijn best ben als ik het vertrouwen krijg en buiten de lijntjes mag kleuren als de situatie dat vraagt. Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan hier hand in hand.”
Het familiebedrijf dat een breed assortiment snacks voor honden ontwikkelt, produceert en verpakt is in Zeeland onbekend. Niet zo vreemd, want ze beleveren supermarktketens en dierenwinkels in binnen- en buitenland met ‘private label-producten’. Lennert: “Al staat ónze naam niet op de producten, het is van het grootste belang dat we met hoogwaardige producten meebouwen aan de goede naam van onze klant.” Lennert is een zij-instromer. Als 4e-jaars psychogeriatrisch verpleegkundige verloor hij in de financiële crisis van 2007-2008 zijn baan. “Ik ben de procestechniek ingerold en heb elf jaar bij CSM Carels in Goes gewerkt. Daarna ben ik hier terecht gekomen.”
Dorjan Mike werkte in de horeca en toen hij voor de eerste keer vader werd, paste dat levensritme hem niet meer. Met zijn opleiding in de installatietechniek kon hij echter ook terecht in de voedingsmiddelenindustrie. De mannen kruisten elkaars pad al bij CSM. Ook bij Nutripet is Lennert begonnen als operator op de productie. “Ik kwam uit een grote fabriek en had meer leiding gegeven, maar moest wel eerst laten zien wat ik kon. Na allround operator (dan weet je alles van alle productielijnen en stuur je een ploeg aan) werd ik voorman productie. In 2019 ging de assistent-bedrijfsleider weg en toen heb ik mijn vinger opgestoken. Na een assessment durfden ze het aan. Dat is nu drie jaar geleden en ik stuur nog elke dag met groot plezier de fabriek aan. Mijn eigen ervaring op de werkvloer is een enorm voordeel, ook voor het personeel. Als zij-instromer heb ik nog dagelijks plezier van mijn achtergrond. Het is een flink pand met drie afdelingen en ongeveer veertig personeelsleden. Daar moet je alle mensen kennen, weten wat er thuis en bij de collega’s zelf speelt. Maar ook op werkniveau: inschatten, toetsen en weten wie wat kan. We zijn er hier van overtuigd dat talentmanagement echt effect heeft op het werkplezier van individuele medewerkers.” Dorjan Mike vult aan: “Lennert heeft ongelooflijk veel kennis over productie en intussen ook van verpakkingsmaterialen. Hij weet zelfs nog alle codes die achter de producten zitten. Als ik een code noem weet hij precies welke kleur en product het is. Bij CSM was hij mijn operator. Ook ik kon het na de overname niet meer vinden daar en vertrok. De nieuwe werkgever verplaatste mijn afdeling naar Groningen en ik wilde niet mee.” Het toeval wil dat uitgerekend Lennert het cv van Dorjan Mike onder zijn neus kreeg. Lennert: “Ik was zelf toen nog operator, toen me gevraagd werd ‘zeg die Dorjan, is dat wat?’ Waarop ik zei “Laat maar komen hoor!” “Dorjan Mike heeft een elektrotechnische achtergrond en hier hebben wij geen technische dienst. Als hij het leuk vindt om een dag aan die weging te sleutelen, dan zeggen we hier: ga je gang!”
Werkomstandigheden
Een productieoperator is verantwoordelijk voor het hele proces van grondstof tot halffabricaat (biscuit). Er staan twee bakovens en een extruder (extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt). Dorjan Mike: “We vullen volautomatisch een machine met droge stoffen en vloeistoffen koken en kneden die en persen het tot een product. Nog warm gaat het naar de achterkant van de fabriek om ingepakt te worden. De inpakoperator werkt volgens de werkopdracht en zorgt ervoor dat de juiste biscuits in de juiste (om)dozen, folie, vouwdoosjes en trays worden verpakt. Lennert: “Hier is goed nagedacht over de indeling en werkomstandigheden in de fabrieken. “Voor de werknemers zijn de faciliteiten echt onderscheidend in de branche: we hebben daglicht, led-verlichting en zelfs vloerverwarming in de fabriek. Zo houden we ook in de ploegendienst gevoel voor dag en nacht.”
PASPOORTEN:
Naam: Dorjan Mike Guma
Woonplaats: Goes
Burgerlijke staat: Gehuwd, vader van een dochter (14) en twee zoons (11 en 6)
Opleiding: Mbo installatietechniek
Hobby’s: gewichtheffen en voedingsleer
Naam: Lennert van Megroot
Woonplaats: Wemeldinge
Burgerlijke staat: Gehuwd, vader van twee dochters van 6 en 4 jaar
Opleiding: Psychogeriatrisch verpleegkundige,
mbo procestechniek
Hobby: Motorrijden, het hele jaar rond.
Meer uit Beveland
NISSE - Al sinds 1998 kent het historische dorp Nisse een zomerfestival middenin het dorp. De opzet is door de jaren heen veranderd van een klein dorpsfeest in een driedaags festival met een variëteit aan artiesten, kunstenaars, lekker eten en drinken, lifestyle en vintage markt, rock & roll en oldtimers, dat door een groot publiek bezocht word. De locatie is het hele dorpsplein en rondom de oude Middeleeuwse kerk waar genoten kan worden van het goed gemixte aanbod van artiesten en alle leuke extra activiteiten daaromheen.
7 uur geledenKAMPERLAND - De wereldkampioenschappen Yngling worden vanaf vandaag tot en met 25 juli gehouden op de Oosterschelde vanaf Roompot Marina in Kamperland. Een Yngling is een kielboot. Op de Oosterschelde komen de beste Yngling-zeilers van over de hele wereld samen. De Yngling is internationaal gezien een zeer geschikte boot voor jonge zeilers met potentie. Er wordt op hoog niveau gezeild en de boot leent zich uitstekend voor veel trim en tactiek aan boord.
9 uur geledenGOES - Het gebied rondom het station in Goes wordt vernieuwd. Er komen meer en betere fietsparkeerplaatsen en er is meer ruimte voor groen. Ook krijgen deelauto's en deelfietsen straks een plekje. Eerder aangekondigde appartementen komen er niet.
14 uur geledenGOES - De binnenstad van Goes krijgt voor het einde van het jaar een groene impuls. De gemeente wil op korte termijn 63 grote bomen in verplaatsbare bakken plaatsen op verschillende strategische locaties. Dit tijdelijke project moet zorgen voor meer beleving en vergroening in afwachting van definitieve herinrichtingen van de openbare ruimte.Volgens wethouder Joosst de Goffau van Goes maakt het plan deel uit van de zogeheten kwaliteitsagenda. "We willen de binnenstad aantrekkelijker maken, maar structurele aanpassingen kosten tijd. Met deze bakken kunnen we nu al sfeer toevoegen én experimenteren met de indeling." Er is een krediet van €325.000 aangevraagd voor de aanschaf en het onderhoud van de bomen en bakken. De begroting is gebaseerd op een kostenraming van ongeveer €5.000 per boom en bak. De verwachting is dat er bij verdere uitwerking van het plan misschien kostenbesparingen mogelijk zijn.Locaties zoals de Oostwal, waar eerder veel bomen zijn weggehaald, en de Lange Vorststraat zijn voorgesteld als eerste standplaatsen. "Rond de Oostwal verlangen bewoners al langere tijd naar nieuw groen," zei de wethouder. "Deze oplossing maakt dat nu snel mogelijk." Ook wordt de versteende Lange Vorststraat als zeer geschikt gezien voor vergroening zonder dat er meteen grote graafwerkzaamheden nodig zijn.Wat deze 'bomen in bakken' bijzonder maakt, is hun flexibiliteit. Ze kunnen eenvoudig verplaatst worden voor evenementen of om werkzaamheden tijdelijk af te schermen. Ook zijn ze inzetbaar op plekken met leegstand om zo de uitstraling van een straat of plein te verbeteren.Samen met het Ondernemers organisatie Goes (OOG) wordt momenteel gewerkt aan een definitieve locatiekaart. Ondernemers zijn positief, maar willen voorkomen dat bomen voor etalages worden geplaatst. "Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de ruimtelijke context," aldus De Goffau.De exacte boomsoorten moeten nog worden bepaald, afhankelijk van beschikbaarheid en geschiktheid voor plaatsing in bakken. De bomen moeten bij voorkeur vandalismebestendig zijn en zo min mogelijk onderhoud vergen. Er wordt ook onderzocht of de bakken voorzien kunnen worden van accuverlichting, voor extra sfeer in de avonduren.De bomen in bakken vormen dus een tussenoplossing, maar kunnen op termijn ook een blijvende rol spelen op wisselende locaties in de stad.
14 uur geledenBORSELE - Op maandag 14 juli is de gerestaureerde stalen draaideur teruggeplaatst in de monumentale coupure bij de Zwaaksedijk. Daarmee is een bijzonder stukje erfgoed in ere hersteld. De coupure dateert uit 1927 en maakte ooit deel uit van de spoorlijn tussen Goes en Borssele. Het is een van de weinige overgebleven spoorcoupures in een binnendijk op Zuid-Beveland.
1 dag geledenGOES - De Bibliotheek Oosterschelde is dringend op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers voor haar vestigingen in Goes en 's-Gravenpolder. Via het Taalhuis helpen vrijwilligers volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of spreken van de Nederlandse taal. Dit kan gaan om nieuwkomers, maar ook om Nederlandstaligen die laaggeletterd zijn.
1 dag geledenCOLIJNSPLAAT - De bouwcombinatie BAM Infra Nederland en SPIE Nederland is geselecteerd om volgend najaar het beweegbare deel van de Zeelandbrug, de basculebrug, te renoveren en de Zeelandbrug van nieuw asfalt te voorzien. Dat laat de provincie Zeeland woensdag weten. De aanbesteding voor deze klus leverde niet meteen een inschrijver op.
2 dagen geleden