
Plattelandsgemeenten zien kansen voor snelle aanpak stikstof
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten op het platteland denken dat op korte termijn al "stappen te zetten zijn" om de stikstofuitstoot van boerenbedrijven omlaag te krijgen. Samenwerkingsverband P10, dat spreekt namens dertig plattelandsgemeenten, ziet "talloze praktijkvoorbeelden" van bijvoorbeeld agrariërs die vrijwillig willen stoppen. "Daar is nú geld voor nodig opdat processen niet stil komen te liggen", laat P10 weten.
De plattelandsgemeenten zijn blij dat het kabinet de adviezen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes overneemt. Zijn rapport legt volgens hen "de focus op mogelijkheden en biedt ruimte om te werken aan een vitaal platteland".
De gemeenten zien zelf veel agrarische ondernemers die "op korte of middellange termijn vrijwillig hun bedrijf willen afbouwen", meestal omdat ze geen opvolger hebben. "Door passende regelingen en ook door kritisch te kijken naar de fiscale belemmeringen om te stoppen, zijn snelle en efficiënte stappen mogelijk", denkt de P10. Het samenwerkingsverband was in juni nog uiterst kritisch over de stikstofaanpak van het kabinet. Die zou leiden tot polarisatie en de doelen verder weg brengen, klonk het toen. Bij de P10 zijn onder meer Medemblik, Schouwen-Duiveland, Midden-Drenthe, Opsterland en Horst aan de Maas aangesloten.
Remkes raadde het kabinet onder meer aan om zo snel mogelijk, liefst binnen een jaar, al in te grijpen bij vijf- tot zeshonderd bedrijven die veel stikstofneerslag op natuurgebieden veroorzaken. De 'stikstofruimte' die dat oplevert, zou als eerste gebruikt moeten worden om zo'n 2500 boerenbedrijven te helpen die buiten hun schuld zonder natuurvergunning zitten. Die kunnen ze niet krijgen sinds de Raad van State het hele stelsel van stikstofregels naar de prullenbak verwees, in 2019. Deze boeren staan bekend als PAS-melders, vernoemd naar het gesneefde Programma Aanpak Stikstof (PAS).
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland mag van de rechter de wolf afschieten die vorige maand een hardloopster beet in Nationaal Park De Hoge Veluwe. De Faunabescherming, Animal Rights en Fauna4Life hadden een zaak aangespannen om dat te verhinderen, maar de rechtbank in Arnhem wees hun verzoek af.
1 uur geledenTIRANA (ANP) - Minister-president Dick Schoof vindt het "buitengewoon teleurstellend" dat het overleg tussen Oekraïne en Rusland is geëindigd zonder dat er stappen zijn gezet. "Ik heb niet de indruk dat daar heel veel gebeurd is", zei hij in de marge van een top van de Europese Politieke Gemeenschap vrijdag in de Albanese hoofdstad Tirana.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het wetsvoorstel dat regelt dat woningcorporaties de huren niet zoals gebruikelijk per 1 juli mogen verhogen, wordt voor advies naar de Raad van State gestuurd. Dat heeft minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. Over eventuele compensatie is nog geen besluit genomen.
1 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft een 30-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand voor mishandeling van zijn advocaat. Adrián P. stompte begin dit jaar zijn advocaat Fred van Rossem in het huis van bewaring van de PI in Vught. Van Rossem wist uiteindelijk op de alarmknop te drukken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vier mensen zijn dinsdag opgepakt in een onderzoek naar de verkoop van injectiepennen en illegale (genees)middelen. De vier worden verdacht van de productie en verkoop hiervan via internet. In vijf woningen zijn doorzoekingen geweest. Grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal en illegale medicijnen zijn in beslag genomen, waaronder anabolen en afslankmiddelen, meldt de FIOD.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft drie verdachten aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de moord op de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi in Den Haag in 2017. Het gaat om drie mannen van 37, 29 en 31 jaar uit Barendrecht, Amsterdam en Rotterdam. Zij zijn verhoord en daarna vrijgelaten, maar blijven wel verdachten, meldt de politie vrijdag.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Matthijs van Nieuwkerk had al snel door dat het betoog van Jan Terlouw in een uitzending van De Wereld Draait Door over het verdwenen vertrouwen in de samenleving "geschiedenis zou worden". In de uitzending eind 2016 maakte de oud-D66-leider op 85-jarige leeftijd veel indruk met zijn pleidooi om het touwtje uit de brievenbus weer terug te brengen, als symbool voor vertrouwen.
4 uur geleden