Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pionieren met de eerste waterstoftrekker in Zeeland

Pionieren met de eerste waterstoftrekker in Zeeland

KAPELLE - De techniek van waterstof als brandstof staat nog in de kinderschoenen. “We moeten met z’n allen wel wat doen met duurzaamheid”, stelt Carlo Kloosterman. Daarom rijdt bij loon-, verhuur- en transportbedrijf Kloosterman in Kapelle de eerste trekker op waterstof van Zeeland rond.

Omdat firma Kloosterman wil bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot verdiept Carlo Kloosterman, samen met neef Jan-Kees Kloosterman eigenaar van het bedrijf, zich al langer in manieren waarop dit zou kunnen. “Mijn neef is van de techniek en samen bedenken we de ideeën.” Ze realiseerden zich al eerder dat overstappen op werken met elektrische energie voor hun bedrijf geen totaaloplossing is. “Onze machines zijn vaak op het land bezig en je kunt niet op ieder stuk grond een elektrische laadpaal neerzetten. Elektrificatie zal de overhand krijgen, bijvoorbeeld bij autorijden, maar er is niet genoeg ruimte op het elektriciteitsnet om alles daarop aan te sluiten. Dan zouden er nog wel drie hoogspanningslijnen bijgebouwd moeten worden”, denkt Kloosterman, wijzend op de nieuwe hoogspanningsmasten die vlakbij het bedrijf gebouwd worden.

Pionieren

De beperkingen van elektrificatie en het toekomstige verbod op het verbruik van diesel als brandstof brachten Kloosterman op het spoor van waterstof. “Onze kostprijs bestaat voor veertig procent uit brandstof en we verbruiken zo’n miljoen liter diesel per jaar”, schetst Kloosterman. Dat maakte het interessant om uit te vogelen hoe het bedrijf kan verduurzamen en tegelijkertijd deze kostenpost kan verkleinen. Al zal dat laatste nog even duren. Zo kost een kilo waterstof - subsidies hiervoor zijn in ontwikkeling - nu nog twaalf tot veertien euro en een tankbeurt duurt 35 minuten, terwijl dat bij diesel vijf minuten is. “We zijn aan het pionieren met deze waterstoftrekker. Een verdienmodel hebben we nog niet gevonden, maar we bedenken vaker nieuwe toepassingen en als je ergens aan de voorkant bij bent, komen er altijd nieuwe kansen voorbij.” Als Kloosterman bijvoorbeeld aanbestedingen voor nieuw werk wil winnen, hebben ze straks een streepje voor met hun inzet op duurzaamheid. “Onze waterstoftrekker is de eerste in Zeeland en de twaalfde in Nederland. Deze nieuwe trekker is bij het bedrijf Scholman in Nieuwegein opgebouwd tot waterstoftrekker. Zij zijn ook pioniers.” De nieuwe aanwinst rijdt wel deels nog steeds op diesel, vertelt Kloosterman, omdat de waterstofmotor zich nog in de testfase bevindt. “Als we nu honderd procent waterstof tanken, wordt de motor te warm en gaat kapot. Daarom zit er nu zeventig procent waterstof en dertig procent diesel in”, legt Kloosterman, die een cursus over waterstof heeft gevolgd, uit.

Beschikbaarheid

De waterstof wordt nu vanuit Arnhem afgeleverd aan de Eversdijkse Bredeweg. In de proef wordt onderzocht hoe het dichterbij beschikbaar kan komen. Er zijn plannen voor een waterstoffabriek in het Sloegebied en Kloosterman benaderde zijn brandstofleverancier, Agri Sneltank van landbouwcoöperatie CZAV in Wemeldinge, of zij in de toekomst waterstof kunnen aanbieden. Sinds begin dit jaar zitten zij hierover om de tafel en onderzoeken ze de mogelijkheden, ook in samenwerking met de gemeente Kapelle. Die moet bijvoorbeeld nieuwe vergunningen verlenen om het gebruik van deze alternatieve brandstof mogelijk te maken. ‘Dit initiatief helpt bij de verduurzaming van de mobiliteits- en agrosector, sectoren die van belang zijn in onze gemeente’, schrijft Kapelle in een persbericht. Daarom werkt Kapelle graag mee aan deze verkenning. ‘Ook voor de gemeente is dit nieuw terrein, maar we faciliteren deze zoektocht waar mogelijk. Het zou mooi zijn wanneer we straks een waterstofketen kunnen ontwikkelen waarbij de hele regio baat heeft.’

De CZAV doet al veel op het gebied van elektrificatie, zegt CZAV-manager Roel Clement. “Wel hebben we een enorme achterban van onder meer agrarische bedrijven waarvoor elektrificatie alleen niet de route voor de energietransitie is. Het is aannemelijk dat waterstof onderdeel kan zijn van de oplossing.” Daarom onderzoekt de coöperatie onder meer de mogelijkheden voor de verkoop en distributie van waterstof. “Moeten we het zelf gaan produceren? Komt er een ondergronds waterstofnetwerk? Dat zijn allemaal vragen waarmee we aan de slag gaan.” De drie partijen onderzoeken de haalbaarheid van de hele waterstofketen, van leveranciers via distributie naar afnemers. “Ik hoop dat ons hele wagenpark in 2040 op waterstof rijdt”, zegt Kloosterman.

Meer uit Beveland

Herinneringen van een Goese agent

COLUMN - Een paar jaar geleden kreeg ik van iemand wat aantekeningen toegestuurd,waarin hij terugblikt op zijn belevenissen als politieagent in het vooroorlogse Goes. 

29 minuten geleden
Vlaketunnel en Dampoortaquaduct wegens werkzaamheden twee nachten dicht

MIDDELBURG - Rijkswaterstaat voert in mei onderhoud uit aan de Vlaketunnel bij Kapelle en het Dampoortaquaduct bij Middelburg. Ze kondigt afsluitingen aan om weggebruikers te attenderen op een langere reistijd.

19 uur geleden
Groene Pluim voor timmerfabriek De Mol

HEINKENSZAND - Timmerfabriek De Mol uit Heinkenszand heeft de Groene Pluim ontvangen voor haar opvallende inzet op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele reikte de erkenning uit aan eigenaar Marco Traas.

22 uur geleden
Waterschap Scheldestromen houdt ruim acht miljoen euro over aan 2024

GOES - De jaarrekening over 2024 van waterschap Scheldestromen is opgemaakt. Van de begroting à ruim 165 miljoen euro is 8,2 miljoen euro overgebleven.

23 uur geleden
‘Uit Noord-Beveland ontbreken nog veel verhalen’

GOES - "Vrijheid is niet vanzelfsprekend." Met die woorden vat Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, de kern van zijn missie samen. 

1 dag geleden
Europa Kinderhulp zoekt vakantieouders in Zeeland

GOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.

1 dag geleden
Nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Rilland en Borsele in gebruik, weghalen 104 oude masten begint

BORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.

1 dag geleden