Pfizer: coronavaccin levert 26 miljard dollar op
NEW YORK (ANP) - Farmaceut Pfizer denkt dit jaar 26 miljard dollar (21,7 miljard euro) te verdienen aan de verkoop van het coronavaccin dat het bedrijf samen met biotechbedrijf BioNTech op de markt heeft gezet. Daarmee is dat vaccin alleen al goed voor ruim een derde van de omzet die het Amerikaanse bedrijf dit jaar verwacht te behalen. Wel staan er hogere onderzoeks- en ontwikkelingskosten tegenover.
Voor dit jaar rekent Pfizer erop 1,6 miljard doses van het coronavaccin af te leveren. Daarnaast is het bedrijf al met landen aan het onderhandelen over deals voor na dit jaar. Zo zijn die al gesloten met Israël en Canada en lopen er gesprekken met andere landen.
Pfizer verwacht heel dit jaar een omzet van tussen de 70,5 miljard dollar en 72,5 miljard dollar te behalen. Dat is ruim 10 miljard dollar hoger dan de eerdere verwachting van het bedrijf. Ook het deel van de omzet buiten het coronavaccin om ging iets omhoog, met 200 miljoen dollar. Dat komt volgens het bedrijf omdat de omzet van andere geneesmiddelen groeit.
In de afgelopen periode was die groei 8 procent, waarbij alle deelgebieden zoals kankerbehandelingen en medicijnen tegen ontstekingen meer verkochten. De groei bij de vaccintak was echter het sterkst. Waar vorig jaar in het eerste kwartaal voor 1,6 miljard dollar aan vaccins werd verkocht, ging het dit jaar om haast 4,9 miljard dollar. De winst kwam uit op ongeveer 4,9 miljard dollar, tegen 3,4 miljard dollar vorig jaar.
Meer uit Financieel
LAAKDAL (ANP/BELGA) - De Belgische douane en belastingdienst eisen dat sportmerk Nike 1,5 miljard euro betaalt. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Nike zou te weinig invoerrechten en btw betaald hebben.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben de handelsweek met winsten afgesloten. Beleggers achten de kans groter dat de Federal Reserve volgende week met een stevigere renteverlaging komt, wat het optimisme stuwde. Vliegtuigbouwer Boeing was een opvallende verliezer na het nieuws dat tienduizenden werknemers gaan staken.
10 uur geledenBRASILIA (ANP/RTR) - X kan weer beschikken over zijn bankrekeningen in Brazilië. Het Hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land had die rekeningen bevroren om boetes te kunnen innen bij het socialemediaplatform. De berichtendienst van miljardair Elon Musk vecht een felle ruzie uit met de hoogste rechtbank van Brazilië over wetgeving tegen nepnieuws en haatdragende berichten.
11 uur geledenBERLIJN (ANP/AFP) - De roep om uitstel van een Europese wet tegen ontbossing wordt luider. Duitsland roept de Europese Commissie op om de regelgeving met een half jaar uit te stellen tot juli 2025. Volgens die wet moeten importeurs van producten als hout, rubber, palmolie en koffie in de Europese Unie kunnen aantonen dat die producten niet van stukken land komen waar recent bossen zijn gekapt. Maar Berlijn vreest dat de wet handelsketens overhoop haalt, doordat er te veel onduidelijk is aan de wet.
12 uur geledenSEATTLE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Boeing is binnenkort mogelijk veel meer geld kwijt voor leningen. Kredietbeoordelaars van Moody's zeggen dat ze hun rapportcijfer voor het concern waarschijnlijk moeten verlagen tot een 'junkstatus'. Dat betekent dat geld uitlenen aan Boeing als erg risicovol wordt gezien en kredietverstrekkers waarschijnlijk hogere rentes vragen.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met aanzienlijke winsten de handel uitgegaan. Op financiële markten neemt de hoop toe op een sterker dan verwachte verlaging van de rente in de Verenigde Staten. Zo zei een lid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve dat er goede argumenten zijn voor een verlaging met een half procentpunt, in plaats van een kwart.
14 uur geledenNEW YORK (ANP) - Boeing behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York, met een koersverlies van ruim 2 procent. Werknemers in fabrieken van de vliegtuigbouwer in de omgeving van Seattle en Portland aan de Amerikaanse westkust legden het werk neer. De actie volgt op het afwijzen van een cao-bod van Boeing. Daarin werd onder meer een loonsverhoging van 25 procent geboden. De vakbond IAM had aangedrongen in te stemmen met het bod, maar het personeel wil meer loon. In totaal doen meer dan 30.000 werknemers mee aan de staking.
17 uur geleden