Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pfizer beschermt tegen ernstige ziekte door Delta, zeggen experts

Pfizer beschermt tegen ernstige ziekte door Delta, zeggen experts

TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG) - Het coronavaccin van Pfizer-BioNTech beschermt voor 88 procent tegen ziekenhuisopname vanwege de nieuwe Delta-variant. Ook hebben mensen die zijn ingeënt met het middel volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid ruim 91 procent minder kans om ernstig ziek te worden door die mutant.

Het ministerie baseert zich op onderzoek dat tussen 20 juni en 17 juli is uitgevoerd onder een onbekend aantal mensen. Een opvallende conclusie is volgens Israëlische media dat het coronavaccin gemiddeld nog voor 41 procent effectief zou zijn bij het voorkomen van besmettingen die gepaard gaan met ziekteverschijnselen.

Dat staat haaks op onderzoek waar onlangs over is gepubliceerd in vakblad New England Journal of Medicine. Toen concludeerden onderzoekers dat hetzelfde vaccin voor 88 procent effectief zou zijn bij het voorkomen van zo'n symptomatische coronabesmetting door de Delta-variant.

Verzwakking sterkte

De Israëlische nieuwssite Times of Israël bericht dat de jongste statistieken de indruk wekken dat de bescherming in de maanden na de vaccinatie steeds verder verzwakt. Mensen die in januari zijn ingeënt, zouden nog voor 16 procent zijn beschermd tegen besmetting. Bij in april gevaccineerde mensen staat dat percentage nog op 75 procent.

Experts plaatsen wel kanttekeningen bij die cijfers. De verstreken tijd is mogelijk niet de enige factor die hier van belang is. Er zou ook meespelen dat mensen die vroeg aan de beurt kwamen bij het vaccineren behoren tot kwetsbare groepen die minder weerbaar zijn bij een virusbesmetting.

Vaccinatiegraad

Israël behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar tot frustratie van de regering hebben veel burgers zich nog altijd niet laten inenten. Premier Naftali Bennett maakte die groep donderdag harde verwijten.

"Een miljoen Israëliërs weigert zich te laten vaccineren", zei de premier volgens de nieuwssite. "Ze brengen de hele bevolking in gevaar. Ze brengen de andere acht miljoen burgers in hun land gevaar." Hij waarschuwde dat een nieuwe lockdown opgelegd kan worden als de situatie niet verandert.

Bennett wil dat alle Israëliërs boven de 12 zich laten inenten, tenzij ze een medische reden hebben om daarvan af te zien. . "Als je vaccinatieweigeraars kent, overtuig ze. Leg ze uit dat ze de gezondheid van andere mensen in gevaar brengen", zei de premier op televisie. "Schrijf ze nog niet af."

Meer uit Buitenland

Rusland loopt plek in belangrijke raad van de OPCW mis

DEN HAAG (ANP) - Rusland is een belangrijke stem in de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kwijtgeraakt. Het land kreeg te weinig steun voor een zetel in de zogenoemde Uitvoerende Raad, die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de werkzaamheden van de organisatie.

58 minuten geleden
Autoriteiten Westoever: twee kinderen gedood door leger Israël

RAMALLAH (ANP/RTR) - Twee Palestijnse kinderen zijn op de Westelijke Jordaanoever gedood door het Israëlische leger, zegt het lokale ministerie van Gezondheid. Er wordt gemeld dat een 8-jarige jongen in zijn hoofd is geschoten en een 15-jarige in de borst.

1 uur geleden
Washington voert druk op Israël op voor langer bestand

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP/DPA) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken bezoekt naar verluidt donderdag Israël om aan te dringen op een langer bestand in de Gazastrook. Hij zei woensdag in Brussel dat de wapenstilstand "gijzelaars bij hun geliefden thuisbrengt" en hulpverlening aan de Gazastrook mogelijk maakt. Volgens Blinken wil Israël ook dat met een langer bestand meer gijzelaars terugkomen. Blinken bezoekt de komende dagen ook de Westelijke Jordaanoever.

1 uur geleden
Hamas zou meerdere Russen vrijlaten

GAZA/BRUSSEL (ANP/AFP/DPA) - Een topman van Hamas, Mousa Abu Marzouk, heeft volgens plaatselijke media in Gaza gezegd dat de beweging woensdag twee Russen vrijlaat. Volgens andere bronnen bij Hamas zouden "meerdere Russen" vrijkomen. Deze vrijlating staat, net als eerder met Thaise gijzelaars het geval was, los van de afspraken die Hamas via bemiddelaars met Israël maakt.

2 uur geleden
Inlichtingendienst: terreurdreiging in Duitsland door strijd Gaza

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse binnenlandse inlichtingendienst zegt dat de kans op een terreuraanval aanzienlijk is toegenomen door de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. Jihadisten hebben oproepen tot aanvallen gedaan, zegt de BfV, en er zou bovendien een reëel gevaar bestaan dat terreurorganisaties als Al Qaida of Islamitische Staat zich zullen roeren.

2 uur geleden
EU presenteert actieplan om relatie met Turkije te verbeteren

BRUSSEL (ANP) - In een poging de verzuurde relatie van de EU met Turkije te verbeteren, hebben de Europese Commissie en de Europese buitenlanddienst een actieplan gepresenteerd om toenadering te vinden. Het plan ziet lichtpunten op het vlak van visaverstrekking, handelsrelaties en samenwerking rond klimaat waar mogelijk.

2 uur geleden
Kremlin wil regels voor buitenlanders over loyaliteit aan Rusland

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin staat dat buitenlanders voortaan een "loyaliteitsverklaring" moeten ondertekenen. Ze zouden dan geen kritiek mogen uiten op overheidsbeleid en de Russische krijgsgeschiedenis en geen "propaganda over niet-traditionele seksuele relaties" mogen verspreiden. Staatspersbureau TASS meldt dat het wetsvoorstel klaar is.

3 uur geleden