Petitie over weren Bosma op 1 juli ruim 20.000 keer ondertekend
AMSTERDAM (ANP) - Een petitie waarin wordt gepleit Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma te weren van de herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark op 1 juli is ruim 20.000 keer ondertekend. Volgens psychiater Glenn Helberg, een van de initiatiefnemers, laat de oproep zien dat er "zeer veel steun is vanuit verschillende lagen in de samenleving" om het voormalige PVV-Kamerlid weg te houden van de nationale herdenking in Amsterdam.
De petitie komt van de zogenoemde Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking, waarin diverse organisaties zich verenigen. Vorige week stuurde ze al een brief naar de Tweede Kamer, de gemeente Amsterdam en het NiNsee met de oproep niet Bosma maar een vervanger te sturen naar de herdenking. De brief is ondertekend door onder anderen oud-politica Sylvana Simons, creatief directeur van Omroep ZWART Akwasi Ansah en Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet.
"1 juli is voor Afro-Caribische en Inheems-Caribische Nederlanders een betekenisvolle, bijkans heilige, dag", staat in de petitie. "Het is belangrijk dat hoogwaardigheidsbekleders eer bewijzen aan dit plechtige moment." Volgens de opstellers van de petitie staat Martin Bosma bekend om zijn racistische ideologie en beledigende uitlatingen over Afro-Caribische Nederlanders.
Gesprek
De coalitie wil met NiNsee, dat de herdenking organiseert, in gesprek. NiNsee heeft toegezegd om dat gesprek woensdag te voeren. "We willen dat ze de uitnodiging intrekken en dat de voorzitter van de Verenigde Vergadering komt." Met dat laatste doelt hij op de gezamenlijke vergadering van beide Kamers van de Staten-Generaal, die wordt geleid door Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Die komt bijvoorbeeld ook bijeen op Prinsjesdag.
Als Bosma wel komt, vreest Helberg dat de dag in het teken komt te staan van politiegeweld. "Als je de komst van Bosma toestaat, heb je er geen snars van begrepen. Dan eindigt het Herdenkingsjaar in een grote teleurstelling." Volgens de psychiater heeft Nederland sinds de excuses van premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander veel gedaan om het slavernijverleden te herdenken, maar nog niet voldoende.
Radiostilte
De voorzitter van NiNsee, Linda Nooitmeer, wilde maandag niet reageren op vragen over de komst van Bosma naar de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark. "We zijn bezig om te komen tot een waardige herdenking en houden een radiostilte." Het is niet bekend wanneer de organisatie wel iets gaat melden.
Bosma liet eerder weten dat hij van plan is naar de herdenking te gaan.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.
4 uur geledenDE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.
11 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.
14 uur geleden