Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Petitie over weren Bosma op 1 juli ruim 20.000 keer ondertekend

Petitie over weren Bosma op 1 juli ruim 20.000 keer ondertekend

AMSTERDAM (ANP) - Een petitie waarin wordt gepleit Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma te weren van de herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark op 1 juli is ruim 20.000 keer ondertekend. Volgens psychiater Glenn Helberg, een van de initiatiefnemers, laat de oproep zien dat er "zeer veel steun is vanuit verschillende lagen in de samenleving" om het voormalige PVV-Kamerlid weg te houden van de nationale herdenking in Amsterdam.

De petitie komt van de zogenoemde Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking, waarin diverse organisaties zich verenigen. Vorige week stuurde ze al een brief naar de Tweede Kamer, de gemeente Amsterdam en het NiNsee met de oproep niet Bosma maar een vervanger te sturen naar de herdenking. De brief is ondertekend door onder anderen oud-politica Sylvana Simons, creatief directeur van Omroep ZWART Akwasi Ansah en Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet.

"1 juli is voor Afro-Caribische en Inheems-Caribische Nederlanders een betekenisvolle, bijkans heilige, dag", staat in de petitie. "Het is belangrijk dat hoogwaardigheidsbekleders eer bewijzen aan dit plechtige moment." Volgens de opstellers van de petitie staat Martin Bosma bekend om zijn racistische ideologie en beledigende uitlatingen over Afro-Caribische Nederlanders.

Gesprek

De coalitie wil met NiNsee, dat de herdenking organiseert, in gesprek. NiNsee heeft toegezegd om dat gesprek woensdag te voeren. "We willen dat ze de uitnodiging intrekken en dat de voorzitter van de Verenigde Vergadering komt." Met dat laatste doelt hij op de gezamenlijke vergadering van beide Kamers van de Staten-Generaal, die wordt geleid door Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Die komt bijvoorbeeld ook bijeen op Prinsjesdag.

Als Bosma wel komt, vreest Helberg dat de dag in het teken komt te staan van politiegeweld. "Als je de komst van Bosma toestaat, heb je er geen snars van begrepen. Dan eindigt het Herdenkingsjaar in een grote teleurstelling." Volgens de psychiater heeft Nederland sinds de excuses van premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander veel gedaan om het slavernijverleden te herdenken, maar nog niet voldoende.

Radiostilte

De voorzitter van NiNsee, Linda Nooitmeer, wilde maandag niet reageren op vragen over de komst van Bosma naar de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark. "We zijn bezig om te komen tot een waardige herdenking en houden een radiostilte." Het is niet bekend wanneer de organisatie wel iets gaat melden.

Bosma liet eerder weten dat hij van plan is naar de herdenking te gaan.

Meer uit Politiek

Oppositie neemt VVD onder vuur om Gaza

HAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.

4 uur geleden
Staande ovatie van Kamer voor vertrekkend 'instituut' Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."

7 uur geleden
Emotionele Omtzigt: onvoldoende zichtbaar bezig met kernproblemen

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.

13 uur geleden
Rijksuitgaven stijgen harder dan mag, zegt Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.

14 uur geleden
Raad van State kritisch over versoepeling schadeaanpak Groningen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.

1 dag geleden
GroenLinks-PvdA pleit voor landelijke selectie van cold cases

DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.

3 dagen geleden
Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

4 dagen geleden