Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peter en Jeroen Blankenburgh: ‘We zijn tussen de tapijtrollen geboren’

Peter en Jeroen Blankenburgh: ‘We zijn tussen de tapijtrollen geboren’

MIDDELBURG/VLISSINGEN - Peter en Jeroen Blankenburgh zijn wat je noemt schappelijke kerels. Zelfs als je, zoals ondergetekende gebeurde, per abuis een uur te laat op een afspraak komt, blijven de twee oprecht vriendelijk. “Dat kan een keer gebeuren, toch?” En dan, met een grote grijns:  ”en we hebben altijd genoeg te doen hoor, dus denk maar niet dat we alleen maar op jou hebben zitten wachten.” Het is tekenend voor hoe de twee broers in hun leven en werk staan. Ze zijn altijd druk, maar ook flexibel. Na al die jaren in het vak, bij een familiebedrijf dat al meer dan 75 jaar bestaat, hebben ze wel geleerd dat je met die houding het verst komt.

Laten we bij het begin beginnen. Waar en hoe zijn jullie opgegroeid?

“We komen uit een gezin met vier kinderen. Vier jongens. We zijn geboren en getogen in Nieuwdorp. Je zou kunnen zeggen dat het bedrijf ons met de paplepel is ingegoten. We woonden boven de winkel, aan de Havenweg. We hielpen op jonge leeftijd al mee in het bedrijf, dat was de gewoonste zaak ter wereld. Nieuwdorp was een fijne plek om op te groeien. Het is natuurlijk een klein dorp, maar dat heeft ook z’n charmes. Wij zijn als vier broers christelijk opgevoed, maar braaf waren we lang niet altijd. We haalden veel kattenkwaad uit. Nooit iets ernstigs hoor, maar oom agent stond wel eens aan de deur, ja.”

Jullie hielpen al op jonge leeftijd in de zaak. Lag het ook al vroeg voor de hand dat jullie uiteindelijk in zouden stappen?

Peter: “Voor mij in ieder geval wel. Ik vond het als kind al geweldig allemaal. Mijn opa en oma woonden in het huis naast ons. Opa begon het bedrijf ooit, als timmerman. Op zeker moment namen mijn vader en zijn broer het bedrijf over, om het geleidelijk steeds verder uit te bouwen. We hadden in Nieuwdorp feitelijk twee zaken. Een winkel in woninginrichting en een meubelstoffeerderij. Meubels verkochten we ook nog een tijdje, maar dat was kortstondig. Ondernemen en hard werken stonden altijd centraal.” Jeroen: “ook ma werkte altijd mee. Om dat te combineren met het gezin had ze een huishoudster in dienst, Hannie. Zij was als een tweede moeder voor ons. Als pa na het werk thuiskwam werden we vaak nog naar beneden geroepen voor allerlei klusjes. Ik zeg altijd dat we tussen de tapijtrollen zijn geboren. Die typische lucht ervan zit gewoon in onze neuzen. Peter ging als klein ventje al heel vaak mee met opa.” Lachend: “er is zelfs een verhaal dat hij een keer niét mee mocht, naar een klus in Middelburg. Als jongetje van acht stapte hij dan gewoon op zijn fietsje om over de oude Sloeweg naar Middelburg te rijden.”

Maar niet alle broers zijn in het bedrijf gestapt...

Peter: “dat niet nee, maar we zijn wel alle vier ondernemers geworden. De oudste broer, Marco, wilde altijd graag naar het buitenland. Daar zit hij nog steeds. De jongste, Joop, is ook ondernemer.” Jeroen: “ik werkte rond mijn achttiende ook al even in de zaak, via school, maar ik heb daarna nogal wat omzwervingen gemaakt. Ik werkte onder meer vijf jaar bij de HEMA en vijf jaar in de computerbeveiliging. Ik deed van alles en nog wat. Maar uiteindelijk heb ik toch weer gesolliciteerd bij Blankenburgh.”

Moest je daadwerkelijk solliciteren, ja?

“Zeker! Ik werd gewoon gelijkgesteld met de rest. Ik ging op gesprek bij de bedrijfsleider. Als het team het niet in je ziet zitten schiet het ook niet op. Zelfs daarna ben ik nog even weggeweest, maar nu heb ik mijn draai gevonden hoor. Achteraf ben ik wel blij dat ik ook elders heb gekeken. Die ervaring neem je toch mee.”

Jullie draaien beiden jullie eigen vestiging. Peter op de woonboulevard in Middelburg, Jeroen aan de Gildeweg in Vlissingen. Toch werken jullie veel en nauw samen. Gaat dat goed, als broers?

Jeroen: “Ja hoor. Onze oudste broer is gespecialiseerd in het maken van profielen van allerlei personen, en heeft ons ook eens getest. Hij concludeerde dat we totaal verschillend zijn, maar ook dat als je onze profielen boven op elkaar legt, je de perfecte zakenman hebt. We vullen elkaar dus goed aan. Het zegt misschien ook wel iets dat we in de afgelopen acht jaar geen enkele keer woorden hebben gehad. Dat vind ik best bijzonder.” Peter: “we betrekken onze medewerkers ook vaak bij de besluitvorming, dat scheelt ook. We kunnen het wel eens oneens zijn, maar daar komen we altijd wel uit.”

Er waren genoeg ontwikkelingen bij jullie, de afgelopen jaren. Ik denk bijvoorbeeld aan het verruilen van de winkel die decennialang in de Langeviele zat voor die in Vlissingen, vier jaar geleden, en recent de uitbreiding van de winkel in Middelburg Waren dat goede keuzes? Staan jullie er goed voor?

Jeroen: “gelukkig wel. We hebben natuurlijk al wel het een en ander meegemaakt. 2008 was nog een prima jaar, maar in 2009 werd het heel slecht. Dat heeft echt een poos geduurd. Daarna was het vijf jaar lang sappelen. Maar de laatste zes jaar zitten we in een prima flow. We zijn zelf gemoderniseerd en er zijn tegenwoordig meer ketens dan speciaalzaken. De spoeling is minder dun geworden. Daar komt bij dat veel mensen een voorkeur hebben voor persoonlijk contact en goede service én de uitstraling van een vertrouwd familiebedrijf weten te waarderen. Met dat gegeven doen we ons voordeel.”

Tot slot, de altijd terugkerende laatste vraag: met wie zouden jullie zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?

Jeroen: “ik zou wel eens een goed gesprek willen voeren met een boer. Mijn vrouw kijkt altijd naar ‘Boer zoekt vrouw’. Aanvankelijk moest ik daar niets van hebben, maar op zeker moment ben ik mee gaan kijken, en kreeg zo steeds meer waardering voor al die boeren die zo hard werken. Ik zou mezelf wel eens een weekje uit willen roosteren om een week mee te draaien op een boerderij. Maar een keukentafelgesprek zou ook al interessant zijn.”

Peter: “ik ben altijd gefascineerd door ondernemers die met helemaal niets zijn begonnen, die het thuis niet breed hadden en uiteindelijk heel succesvol zijn geworden. Ik zou graag horen hoe zij het voor elkaar hebben gekregen, en toch gewoon zijn gebleven. Zulke verhalen vind ik echt mooi.”

PASPOORTEN:

Naam: 
Jeroen Blankenburgh

Leeftijd: 
48

Gezin: 
Getrouwd, drie kinderen

Hobby’s: 
Muziek luisteren en verzamelen (vinyl).
Werken voelt meestal ook als hobby.

Naam: 
Peter Blankenburgh

Leeftijd: 
52

Gezin: 
Samenwonend, drie dochters

Hobby’s: 
Zingen (in een koor), uit eten, vakanties

Meer uit Beveland

Drie dagen muziekfestival in Nisse

NISSE - Al sinds 1998 kent het historische dorp Nisse een zomerfestival middenin het dorp. De opzet is door de jaren heen veranderd van een klein dorpsfeest in een driedaags festival met een variëteit aan artiesten, kunstenaars, lekker eten en drinken, lifestyle en vintage markt, rock & roll en oldtimers, dat door een groot publiek bezocht word. De locatie is het hele dorpsplein en rondom de oude Middeleeuwse kerk waar genoten kan worden van het goed gemixte aanbod van artiesten en alle leuke extra activiteiten daaromheen.

7 uur geleden
Wereldkampioenschap Yngling op Oosterschelde belooft spektakel

KAMPERLAND - De wereldkampioenschappen Yngling worden vanaf vandaag tot en met 25 juli gehouden op de Oosterschelde vanaf Roompot Marina in Kamperland. Een Yngling is een kielboot. Op de Oosterschelde komen de beste Yngling-zeilers van over de hele wereld samen. De Yngling is internationaal gezien een zeer geschikte boot voor jonge zeilers met potentie. Er wordt op hoog niveau gezeild en de boot leent zich uitstekend voor veel trim en tactiek aan boord.

9 uur geleden
Stationsgebied Goes wordt groener met meer plek voor fietsen en deelauto’s

GOES - Het gebied rondom het station in Goes wordt vernieuwd. Er komen meer en betere fietsparkeerplaatsen en er is meer ruimte voor groen. Ook krijgen deelauto's en deelfietsen straks een plekje. Eerder aangekondigde appartementen komen er niet.

14 uur geleden
Bomen in bakken brengen snel groen en sfeer in binnenstad Goes

GOES - De binnenstad van Goes krijgt voor het einde van het jaar een groene impuls. De gemeente wil op korte termijn 63 grote bomen in verplaatsbare bakken plaatsen op verschillende strategische locaties. Dit tijdelijke project moet zorgen voor meer beleving en vergroening in afwachting van definitieve herinrichtingen van de openbare ruimte.Volgens wethouder Joosst de Goffau van Goes maakt het plan deel uit van de zogeheten kwaliteitsagenda. "We willen de binnenstad aantrekkelijker maken, maar structurele aanpassingen kosten tijd. Met deze bakken kunnen we nu al sfeer toevoegen én experimenteren met de indeling." Er is een krediet van €325.000 aangevraagd voor de aanschaf en het onderhoud van de bomen en bakken. De begroting is gebaseerd op een kostenraming van ongeveer €5.000 per boom en bak. De verwachting is dat er bij verdere uitwerking van het plan misschien kostenbesparingen mogelijk zijn.Locaties zoals de Oostwal, waar eerder veel bomen zijn weggehaald, en de Lange Vorststraat zijn voorgesteld als eerste standplaatsen. "Rond de Oostwal verlangen bewoners al langere tijd naar nieuw groen," zei de wethouder. "Deze oplossing maakt dat nu snel mogelijk." Ook wordt de versteende Lange Vorststraat als zeer geschikt gezien voor vergroening zonder dat er meteen grote graafwerkzaamheden nodig zijn.Wat deze 'bomen in bakken' bijzonder maakt, is hun flexibiliteit. Ze kunnen eenvoudig verplaatst worden voor evenementen of om werkzaamheden tijdelijk af te schermen. Ook zijn ze inzetbaar op plekken met leegstand om zo de uitstraling van een straat of plein te verbeteren.Samen met het Ondernemers organisatie Goes (OOG) wordt momenteel gewerkt aan een definitieve locatiekaart. Ondernemers zijn positief, maar willen voorkomen dat bomen voor etalages worden geplaatst. "Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de ruimtelijke context," aldus De Goffau.De exacte boomsoorten moeten nog worden bepaald, afhankelijk van beschikbaarheid en geschiktheid voor plaatsing in bakken. De bomen moeten bij voorkeur vandalismebestendig zijn en zo min mogelijk onderhoud vergen. Er wordt ook onderzocht of de bakken voorzien kunnen worden van accuverlichting, voor extra sfeer in de avonduren.De bomen in bakken vormen dus een tussenoplossing, maar kunnen op termijn ook een blijvende rol spelen op wisselende locaties in de stad.

15 uur geleden
Historische draaideur Zwaakse Weel weer op z’n plek

BORSELE - Op maandag 14 juli is de gerestaureerde stalen draaideur teruggeplaatst in de monumentale coupure bij de Zwaaksedijk. Daarmee is een bijzonder stukje erfgoed in ere hersteld. De coupure dateert uit 1927 en maakte ooit deel uit van de spoorlijn tussen Goes en Borssele. Het is een van de weinige overgebleven spoorcoupures in een binnendijk op Zuid-Beveland.

1 dag geleden
Bibliotheek Oosterschelde zoekt taalvrijwilligers op Bevelanden

GOES - De Bibliotheek Oosterschelde is dringend op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers voor haar vestigingen in Goes en 's-Gravenpolder. Via het Taalhuis helpen vrijwilligers volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of spreken van de Nederlandse taal. Dit kan gaan om nieuwkomers, maar ook om Nederlandstaligen die laaggeletterd zijn.

1 dag geleden
Bouwcombinatie gevonden voor groot onderhoud aan Zeelandbrug

COLIJNSPLAAT - De bouwcombinatie BAM Infra Nederland en SPIE Nederland is geselecteerd om volgend najaar het beweegbare deel van de Zeelandbrug, de basculebrug, te renoveren en de Zeelandbrug van nieuw asfalt te voorzien. Dat laat de provincie Zeeland woensdag weten. De aanbesteding voor deze klus leverde niet meteen een inschrijver op.

2 dagen geleden