Peren meest geteelde fruit, pruimenteelt neemt af in 2024
DEN HAAG (ANP) - Peren zijn in 2024 de meest geteelde fruitsoort in Nederland. Iets meer dan 1100 bedrijven telen dit jaar peren op gemiddeld 8,7 hectare. De oppervlakte van de perenteelt is daarmee met meer dan 80 procent gestegen ten opzichte van 2010, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige landbouwtelling 2024.
De oppervlakte van de pruimenteelt neemt juist af. Dit jaar wordt 260 hectare, ofwel 520 voetbalvelden, gebruikt voor pruimen. Dat is 40 procent minder dan aan het begin van de eeuw. Het aantal bedrijven dat pruimen teelt neemt ook af. Dit jaar telen 270 bedrijven pruimen, bijna de helft minder dan in 2000.
Sinds de jaren negentig worden er volgens het CBS steeds meer kersen geteeld in Nederland. Dat komt mede door de opkomst van nieuwe rassen. De oppervlakte van de kersenteelt is sinds 2000 bijna verdrievoudigd tot zo'n 560 hectare (1120 voetbalvelden). Met uitzondering van 2004, 2010 en 2019, is de oppervlakte waarop kersen worden geteeld ieder jaar toegenomen. Het aantal kersentelers (340) is sinds 2000 ongeveer gelijk gebleven.
Appel
In 2024 mochten kersentelers die last hebben van een exotische fruitvlieg, voor het laatst gebruikmaken van twee gewasbeschermingsmiddelen. Of deze maatregel effect heeft op de kersenteelt van volgend jaar is volgens het CBS nog niet duidelijk.
De meeste bedrijven die kersen of pruimen telen combineren dat met ander fruit, zoals appels of peren. In 2024 zijn er ruim 219 bedrijven die kersen samen met een andere fruitsoort telen, 223 bedrijven telen pruimen in combinatie met ander fruit. 120 kersentelers telen uitsluitend kersen. Het aantal bedrijven dat alleen pruimen teelt neemt de laatste jaren af.
Na de peer is de appel de meest geteelde fruitsoort. In 2024 wordt deze vrucht door 920 bedrijven geteeld op gemiddeld 5,7 hectare. In tegenstelling tot peren is de oppervlakte voor appelteelt in de afgelopen veertien jaar ongeveer gelijk gebleven.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelen van techbedrijven gingen maandag in de verkoop op de Amerikaanse effectenbeurzen, waar de ogen gericht zijn op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag. De verwachting neemt toe dat de centrale bank de rente met een half procentpunt zou kunnen verlagen, na berichten dat de beleidsmakers een grotere rentestap overwegen om de economie te ondersteunen.
2 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse olie- en gasbedrijf BP heeft besloten zich sterker te concentreren op zijn kerntaken en verkoopt daarom zijn windenergieactiviteiten op het Amerikaanse vasteland. BP is momenteel mede-eigenaar van tien windparken in de Verenigde Staten. Deze stap markeert een opvallende koerswijziging in de hernieuwbare-energiestrategie van het concern.
3 uur geledenSEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon-topman Andy Jassy heeft besloten dat werknemers vanaf januari weer vijf dagen per week op kantoor moeten werken. Ook kondigde hij aan dat het webwinkelconcern het aantal managementlagen wil verminderen. Voorheen moesten Amazon-medewerkers minimaal drie dagen per week op kantoor zijn, afhankelijk van de eisen van hun team.
4 uur geledenSEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het werk hebben neergelegd. De staking "brengt ons herstel aanzienlijk in gevaar en we moeten de nodige maatregelen nemen om geld te behouden en onze gezamenlijke toekomst veilig te stellen", schrijft financieel topman Brian West aan werknemers.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML en Besi hoorden maandag bij de sterkere dalers op het Damrak. Vorige week boekten die concerns nog flinke koerswinsten, die volgden op de opmars van de Amerikaanse chipsector. Zo won het aandeel van beurslieveling Nvidia op Wall Street vorige week bijna 16 procent. Maandag was de stemming op de beursvloeren overwegend negatief. Beleggers zijn in afwachting van een week vol rentebesluiten, onder meer van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een vierdaagse werkweek, een van de nieuwe eisen van vakbond FNV, "wordt lastig" omdat de arbeidsmarkt al krap is en de Nederlandse beroepsbevolking vergrijst. Dat stelt Aggie van Huisseling, econoom bij ABN AMRO, in een reactie op de eis. Volgens haar zal de krapte op de arbeidsmarkt niet worden opgelost door werknemers vier dagen per week te laten werken.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Drie Amerikaanse senatoren roepen de Federal Reserve op de rente in de Verenigde Staten flink te verlagen. Woensdag komt de Fed met een rentebesluit en op de financiƫle markten wordt een verlaging van een kwart procentpunt verwacht. Maar de senatoren vragen Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn collega's om een verlaging van 0,75 procent.
7 uur geleden