Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pels Rijcken stopt met notariële diensten na fraude

Pels Rijcken stopt met notariële diensten na fraude

DEN HAAG (ANP) - Advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken stopt met de notariële dienstverlening en gaat verder als een advocatenkantoor. Het kantoor van de landsadvocaat doet dat naar aanleiding van de grote fraude die vorig najaar naar buiten kwam. Voormalig bestuursvoorzitter Frank Oranje bleek achttien jaar te hebben gefraudeerd en daarbij miljoenen te hebben buitgemaakt.

Bestuursvoorzitter Sandra van Heukelom-Verhage laat weten dat de nasleep van die fraude "diepe sporen heeft getrokken" bij het kantoor. Pels Rijcken is "met de neus op de feiten gedrukt dat er ingrijpende maatregelen nodig waren". Het kantoor wijst er bijvoorbeeld op dat Oranje zo lang kon frauderen zonder dat er intern iemand aan de bel trok.

Volgens Van Heukelom-Verhage richtte Pels Rijcken zich te weinig op risicobeperking en voldoen aan de wettelijke verplichtingen en te veel op de dienstverlening. "We gebruiken deze crisis uitdrukkelijk om er beter uit te komen."

Advies

Behalve het stopzetten van het notariaat, neemt Pels Rijcken nog enkele maatregelen. Zo komt er een aparte afdeling risk & compliance en krijgt het kantoor een raad van commissarissen waarin alleen maar mensen van buiten het kantoor zitting nemen.

Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus vroeg naar aanleiding van de kwestie rond Oranje aan twee deskundigen advies. Een van de aanbevelingen van die experts was dat onderzocht moest worden of de notariële werkzaamheden beter losgekoppeld zouden kunnen worden van de advocatentak. Dat onderzoek naar de voor- en nadelen van zo'n loskoppeling was nog niet afgerond en het kantoor is zelfstandig tot dit besluit gekomen, laat de minister via een woordvoerder weten.

Grapperhaus neemt naar eigen zeggen "met belangstelling kennis van de stap van Pels Rijcken". De onderzoeken van toezichthouder Bureau Financieel Toezicht en het strafrechtelijk onderzoek gaan volgens hem gewoon door.

Meer uit Financieel

Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

43 minuten geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

4 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

21 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

22 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

23 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden