
Pels Rijcken stopt met notariële diensten na fraude
DEN HAAG (ANP) - Advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken stopt met de notariële dienstverlening en gaat verder als een advocatenkantoor. Het kantoor van de landsadvocaat doet dat naar aanleiding van de grote fraude die vorig najaar naar buiten kwam. Voormalig bestuursvoorzitter Frank Oranje bleek achttien jaar te hebben gefraudeerd en daarbij miljoenen te hebben buitgemaakt.
Bestuursvoorzitter Sandra van Heukelom-Verhage laat weten dat de nasleep van die fraude "diepe sporen heeft getrokken" bij het kantoor. Pels Rijcken is "met de neus op de feiten gedrukt dat er ingrijpende maatregelen nodig waren". Het kantoor wijst er bijvoorbeeld op dat Oranje zo lang kon frauderen zonder dat er intern iemand aan de bel trok.
Volgens Van Heukelom-Verhage richtte Pels Rijcken zich te weinig op risicobeperking en voldoen aan de wettelijke verplichtingen en te veel op de dienstverlening. "We gebruiken deze crisis uitdrukkelijk om er beter uit te komen."
Advies
Behalve het stopzetten van het notariaat, neemt Pels Rijcken nog enkele maatregelen. Zo komt er een aparte afdeling risk & compliance en krijgt het kantoor een raad van commissarissen waarin alleen maar mensen van buiten het kantoor zitting nemen.
Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus vroeg naar aanleiding van de kwestie rond Oranje aan twee deskundigen advies. Een van de aanbevelingen van die experts was dat onderzocht moest worden of de notariële werkzaamheden beter losgekoppeld zouden kunnen worden van de advocatentak. Dat onderzoek naar de voor- en nadelen van zo'n loskoppeling was nog niet afgerond en het kantoor is zelfstandig tot dit besluit gekomen, laat de minister via een woordvoerder weten.
Grapperhaus neemt naar eigen zeggen "met belangstelling kennis van de stap van Pels Rijcken". De onderzoeken van toezichthouder Bureau Financieel Toezicht en het strafrechtelijk onderzoek gaan volgens hem gewoon door.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Maker van elektrische auto's Tesla hoorde woensdag bij de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel zo'n 3 procent hoger ondanks dat het bedrijf van topman Elon Musk afgelopen kwartaal minder auto's heeft verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De vlak voor beursopening verschenen verkoopcijfers waren evenwel beter dan analisten hadden gevreesd.
6 minuten geledenAUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
14 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
17 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geleden