Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus roept op tot internationaal verbod op draagmoederschap

Paus roept op tot internationaal verbod op draagmoederschap

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft opgeroepen tot een internationaal verbod op het draagmoederschap. Hij vindt die manier van kinderen krijgen "verwerpelijk" en ziet het als een "ernstige schending" van de rechten van de vrouw en van het kind.

Een draagmoeder baart een kind voor andere ouders en staat het direct na de geboorte af aan de wensouders die het kind wilden. Het draagmoederschap wordt bijvoorbeeld gebruikt door homoseksuele stellen of mensen die zelf onvruchtbaar zijn om toch kinderen te kunnen krijgen.

In veel landen is het draagmoederschap al verboden. Critici zijn bang dat het ten koste gaat van kwetsbare vrouwen die alleen kinderen voor anderen baren om financiële redenen. In Nederland is het wel legaal om kinderen te krijgen via een draagmoeder, maar is het verboden om er geld mee te verdienen of er reclame voor te maken.

Tegenvaller

In Italië, het land dat Vaticaanstad omringt, is het draagmoederschap illegaal. De uiterst rechtse premier Giorgia Meloni wil met haar regering zelfs een wet doorvoeren om het strafbaar te maken voor Italianen om naar het buitenland te reizen en daar een draagmoeder te kiezen.

De uitspraak van de 87-jarige paus zal een tegenvaller zijn voor veel mensen in de lhbti-gemeenschap. Franciscus heeft zich tijdens zijn tienjarige pausschap progressiever opgesteld dan zijn voorgangers als het om lhbti-rechten gaat, maar velen vinden dat hij nog veel verder zou moeten gaan. Vorige maand besloot de katholieke kerk bijvoorbeeld dat priesters vanaf nu stellen van hetzelfde geslacht mogen zegenen, maar het Vaticaan maakte tegelijk duidelijk dat dit absoluut niet mag worden gezien als een alternatief voor het huwelijk.

Meer uit Buitenland

Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

1 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

1 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

4 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

6 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

6 uur geleden
Witte Huis benadrukt dat Biden termijn als president afmaakt

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft zondag benadrukt dat Joe Biden zijn termijn als president afmaakt. "President Joe Biden kijkt er naar uit om zijn termijn af te maken en om meer historische resultaten te behalen voor het Amerikaanse volk", zegt een woordvoerder in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij zal blijven vechten om de vrijheden van Amerikanen te beschermen", aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Vicepresidentskandidaat Vance bekritiseert Biden en Harris

WASHINGTON (ANP) - James David (J.D.) Vance, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft de Amerikaanse president Joe Biden zondag "de slechtste president" genoemd die hij in zijn hele leven heeft meegemaakt. In zijn bericht op X stelt hij ook dat vicepresident Kamala Harris "met iedere stap naast Biden stond".

8 uur geleden