Paul verdedigt wegbezuinigingen maatschappelijke diensttijd
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) blijft verdedigen dat de maatschappelijke diensttijd wordt wegbezuinigd, ondanks aandringen van CDA en ChristenUnie om hiervan af te zien. Ze ziet de meerwaarde in van dit programma om jongeren vrijwilligerswerk te laten doen. Maar tijdens het debat over de onderwijsbegroting zei ze dat bezuinigingen nu eenmaal nodig zijn.
De diensttijd was volgens Paul "wellicht gebleven" als meer geld beschikbaar was in de schatkist. De bezuiniging moet uiteindelijk 200 miljoen euro per jaar opleveren. De staatssecretaris snijdt liever in de maatschappelijke diensttijd dan in het "primaire proces": het onderwijs op scholen en dan vooral lezen en schrijven.
D66, CDA, JA21, ChristenUnie en SP dreigen tegen de onderwijsbegroting te stemmen, tenzij 1,3 van de 2 miljard aan bezuinigingen op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden teruggedraaid. Dit verbond is sinds woensdag in onderhandeling met de coalitie, die oppositiepartijen nodig heeft in de Eerste Kamer en wil voorkomen dat de begroting daar sneuvelt. CDA-leider Henri Bontenbal zei bij binnenkomst dat hij zich moeilijk een deal kon voorstellen zonder concessies over de maatschappelijke diensttijd.
Meer uit Politiek
NIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
1 minuut geledenDEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.
1 dag geleden