
Paul: niet voldoen aan EU-norm toegankelijkheid scholen is keuze
DEN HAAG (ANP) - Het is volgens staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) een politieke keuze om geen geld vrij te maken om te voldoen aan Europese normen voor de toegankelijkheid van scholen. In een debat zei ze dat daar geen geld voor is en op een vraag van Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA bevestigde Paul (VVD) dat ze wel middelen vrij kan maken, maar ervoor kiest dat niet te doen.
Paul zei dat wel rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld liften en drempelhoogte bij de (ver)bouw van schoolgebouwen. Volgens Westerveld voldoet Nederland nu ook niet aan een verdrag van de Verenigde Naties. Daarin staat dat scholen toegankelijk moeten zijn voor mensen met alle soorten beperkingen. Het gaat dan ook om bijvoorbeeld bredere deuren, en de juiste toiletten.
Westerveld vertelde over kinderen die niet naar de dichtstbijzijnde school kunnen omdat het gebouw niet toegankelijk genoeg is. "Als ik de staatssecretaris hoor zeggen dat we op weg gaan naar inclusief onderwijs, dan moet je daar ook financiën voor vrijmaken", aldus het Kamerlid. "Als je dat al niet wil doen voor de toegankelijkheid van schoolgebouwen, wat is onze handtekening onder het VN-verdrag dan waard", vroeg het Kamerlid zich af.
De staatssecretaris wil geen extra eisen voor onderhoud invoeren, omdat schoolgebouwen dan met andere regels te maken hebben dan andere gebouwen. In een brief aan de Tweede Kamer schreef ze dat dit een "te grote impact" heeft. Paul wil wel aan de slag met richtlijnen voor het "ideale inclusieve schoolgebouw". Voorlopig is het aan gemeenten en schoolbesturen om hier wat mee te doen, stelt Paul in de brief.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) overweegt om de vrijstelling van de leerplicht in te trekken voor kinderen van wie de ouders vinden dat er geen scholen in de buurt zijn die bij hun levensopvatting passen. Nu het Openbaar Ministerie niet meer gaat handhaven op kinderen die zonder vrijstelling thuiszitten, denkt Paul aan het aanscherpen van de regels.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema is hard gebotst met de Tweede Kamer, omdat zij volgens de meeste partijen de "doorgeschoten commercialisering in de zorgsector" niet wil stoppen. Onder aanvoering van haar eigen partij PVV wil een meerderheid dat investeerders die uit zijn op snelle winsten worden verbannen uit de zorg. De Kamer heeft al meerdere moties aangenomen die het kabinet oproepen deze zogeheten private equity (PE) te verbieden.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Compensatie voor woningcorporaties is voor NSC een "voorwaarde" om een huurbevriezing voor twee jaar te steunen. Dat heeft NSC-Kamerlid Merlien Welzijn gezegd in een debat over volkshuisvesting. Die compensatie moet er zo uitzien dat het doel blijft staan om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen, waarvan ongeveer een derde sociale huur, aldus Welzijn.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) belooft de Tweede Kamer over anderhalve week in een brief te informeren over verkeerde registraties van honderden namen van verdachten. Volgens de Algemene Rekenkamer zijn daardoor mogelijk onschuldige burgers veroordeeld of hebben daders hun straf ontlopen. De NSC-bewindsman is "doordrongen van de ernst van de situatie" en belooft de Tweede Kamer hierover eind mei te informeren in een brief.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oorspronkelijke budget van 475 miljoen euro voor de verbouwing van het historische Binnenhof was "onrealistisch laag" in 2015. Dat oordeelt de Rekenkamer in de verantwoordingsstukken. De renovatie wordt naar verwachting nu vier keer duurder, ruim 2 miljard euro.
15 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu zeggen op korte termijn veel nieuwe zaken te beginnen over de stikstofuitstoot van "megastallen, piekbelasters en PAS-melders". Ze hadden landbouwminister Femke Wiersma (BBB) voorgesteld om in gesprek te gaan over "realistische oplossingen", maar kregen geen reactie. Daarom zien ze "geen andere keuze" dan nog meer juridische procedures voeren. Daarvan hebben ze er al veel gewonnen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woningcorporatiekoepel Aedes en 230 corporaties starten een kort geding vanwege de huurbevriezing. Ze willen bij de rechtbank in Den Haag afdwingen dat het kabinet de afspraken voor meer woningbouw nakomt. Eerder deze maand sommeerde Aedes woonminister Mona Keijzer om de afspraken na te komen en de huurbevriezing voor dit en volgend jaar terug te draaien. Maar de minister gaat door met haar wetsvoorstel.
15 uur geleden