Parijs legt strengere regels op aan verhuren vakantiewoningen
PARIJS (ANP/AFP) - Parijs komt met nieuwe maatregelen tegen het verhuren van vakantiewoningen. Daarmee wil de populaire toeristische stad het woningtekort verminderen. Woningen mogen vanaf 1 januari volgend jaar bijvoorbeeld nog maar negentig dagen per jaar worden verhuurd, in plaats van 120 dagen.
Verhuurders die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 100.000 euro. Sommige mensen zijn kritisch over het verhuren van woningen in Parijs en klagen dat dit "Airbnb-ondernemers" en speculatie aanmoedigt, het opkopen van woningen om ze door te verkopen met zoveel mogelijk winst. Dit zou ten koste gaan van Parijzenaren die op zoek zijn naar een woning.
Het parlement van Frankrijk heeft eerder deze maand een wet goedgekeurd waarmee steden strengere regels kunnen opleggen voor het voor korte periodes verhuren van gemeubileerde woningen. Die is bedoeld om het gebrek aan betaalbare woningen in het land tegen te gaan.
'Afleiding'
Platforms die verhuurders die de regels overtreden niet blokkeren, kunnen ook een boete krijgen. Airbnb heeft laten weten niet blij te zijn met de maatregelen en noemde die een "afleiding" van de echte problemen die het woningtekort veroorzaken. Het verhuurplatform stelt dat soortgelijke "drastische" maatregelen in steden zoals New York geen positieve impact hebben gehad op de markt voor de langetermijnverhuur.
Parijse ambtenaren schatten dat 25.000 appartementen nu in Parijs illegaal worden verhuurd voor de korte termijn en dat dit in totaal jaarlijks een miljard euro omzet oplevert.
Amsterdam probeert al langer de verhuur van woningen aan toeristen in te perken om te voorkomen dat gewone huurders geen kans meer maken. Vakantieverhuur mag er hooguit dertig dagen per jaar. Verhuurders moeten daarvoor een vergunning en een registratienummer aanvragen bij de gemeente. Als een verhuurder zich niet aan de regels houdt, kan die hiervoor een boete krijgen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Grote bedrijven zoals KPN, VodafoneZiggo, NS en transport- en datacenterbedrijven willen voorrang op het stroomnet. Zij zijn het oneens met hun door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) toegewezen plaats in de wachtrij en zijn naar de rechter gestapt.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Reclame Code Commissie (RCC) heeft de Consumentenbond ongelijk gegeven in zijn klacht over krimpflatie, het verschijnsel waarbij supermarktproducten even duur blijven, maar minder inhoud bevatten. "De commissie kijkt alleen naar de nieuwe verpakking. Zij zegt niet te kunnen oordelen of een onopvallende verkleining van de inhoud misleidend of oneerlijk is", aldus de bond. "Maar wij blijven het verwerpelijk vinden als fabrikanten en supermarkten stiekem minder in een verpakking stoppen, zonder de prijs te verlagen."
39 minuten geledenPARIJS (ANP/RTR) - Air France-KLM gaat samenwerken met Google om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) meer inzicht in het reisgedrag van passagiers te krijgen. Dat heeft de luchtvaartgroep woensdag bekendgemaakt.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft woensdag haar wereldgroeivooruitzichten voor 2025 licht verhoogd naar 3,3 procent, maar waarschuwt tegelijkertijd voor het risico van protectionistische maatregelen die inflatie kunnen aanwakkeren en de economie kunnen afremmen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Door de explosieve stijging van de bitcoin dit jaar loopt de Belastingdienst mogelijk tientallen miljoenen euro's mis, doordat veel mensen hun cryptobezittingen onterecht niet aangeven. Uit eerder onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat Nederland jaarlijks naar schatting bijna 80 miljoen euro aan belasting op vermogenswinsten uit crypto's misloopt. Nu de bitcoin dit jaar meer dan verdubbeld is en richting de 100.000 dollar beweegt, valt het misgelopen belastingbedrag over aangiftejaar 2024 waarschijnlijk veel hoger uit.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ASMI behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De chiptoeleverancier liet weten niet verrast te zijn door de nieuwe exportbeperkingen voor chips die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan China. ASMI laat zijn omzetverwachtingen voor het huidige kwartaal en boekjaar dan ook ongewijzigd. Het aandeel won 1,5 procent. Branchegenoot Besi, die door Bank of America op de kooplijst werd gezet, deed het nog beter en steeg dik 4 procent.
4 uur geledenSEOUL (ANP) - De Koreaanse Confederatie van Vakbonden (KCTU), een van Zuid-Korea's grootste overkoepelende vakbondsorganisaties, heeft woensdag opgeroepen tot een landelijke staking totdat president Yoon Suk-yeol aftreedt. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
4 uur geleden