Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overstromingen in noorden van Italië, natuurbranden in het zuiden

Overstromingen in noorden van Italië, natuurbranden in het zuiden

ROME (ANP/DPA) - Italië kampt dit weekend met een dubbele dreiging: het noorden wordt geteisterd door overstromingen vanwege extreme regenval, het zuiden door natuurbranden vanwege extreme hitte en droogte.

In de noordelijke provincie Zuid-Tirol vond een aardverschuiving plaats. Daarbij werden verschillende voertuigen vernield, maar vielen geen gewonden. Het noorden van de provincie kreeg in 24 uur tijd 87 liter water per vierkante meter te verwerken. Wegen en kelders liepen onder water.

De wateroverlast stond in schril contrast met zuidelijke delen van het land, waar natuurbranden landbouw- en natuurgebieden bedreigen. Duizenden hectaren bos, weilanden en olijfgaarden zijn al verbrand, evenals vee. Boeren hadden in het zuiden al eerder te lijden onder de droogte. Daardoor zal de graanoogst volgens landbouwassociatie Coldiretti mogelijk 10 procent lager uitvallen dan vorig jaar en de oogst van fruitsoorten als kersen, perziken en nectarines zelfs 50 procent.

Het vuur bedreigt ook natuurreservaten, zoals het nationale park Aspromonte in Calabrië en het Parco delle Madonie op het eiland Sicilië. In de buurt van het stadje San Lorenzo, nabij het Aspromonte-park, kwamen een man en een vrouw om toen het vuur hun boerderij bereikte, zei de brandweer vrijdag.

Meer uit Buitenland

Europa beleefde jaar vol klimaatrampen, diverse records verbroken

BONN (ANP) - Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen. Het is een greep uit het overzicht dat de Europese klimaatdienst Copernicus en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) geven in hun jaarlijkse Staat van het Europese Klimaat. "De frequentie en ernst van extreme gebeurtenissen nemen toe", schrijven ze in het rapport.

35 minuten geleden
Biden: steun voor Israël onwrikbaar

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden blijft toegewijd aan bondgenoot Israël en aan de vrijlating van de gijzelaars die nog worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat zegt de Amerikaanse president zondagavond (plaatselijke tijd) in een boodschap voor de joodse feestdag Pesach.

2 uur geleden
Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar nieuwe recordhoogte

KOPENHAGEN (ANP) - De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2023 tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) meldt in een maandag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,44 biljoen dollar (circa 2289 miljard euro) aan defensie is uitgegeven. Ook na correctie voor de inflatie is dat 6,8 procent meer dan in 2021.

2 uur geleden
Stoltenberg: Amerikaanse hulp voor Oekraïne komt niet te laat

WASHINGTON/KYIV (ANP) - De onlangs goedgekeurde Amerikaanse militaire steun voor Oekraïne komt niet te laat. Dat heeft Jens Stoltenberg zondag gezegd tegen de Amerikaanse televisiezender MSNBC. De maandenlange onzekerheid heeft volgens de secretaris-generaal van de NAVO wel gevolgen gehad.

4 uur geleden
Oekraïne schakelt 'oudste Russische schip' op Zwarte Zee uit

SEBASTOPOL (ANP/RTR/AFP) - Het Oekraïense leger meldt zondag dat het "het oudste dienende schip van de Russische Zwarte Zeevloot" heeft uitgeschakeld. Volgens een Oekraïense marinewoordvoerder werd het schip de Kommuna zondagochtend getroffen in Sebastopol en is het "duidelijk dat het schip niet langer in staat is om opdrachten uit te voeren".

8 uur geleden
Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

JERUZALEM (ANP/AFP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belooft de "militaire en politieke druk" op Hamas te verhogen om gijzelaars vrij te krijgen. Israël schat dat Hamas nog 133 gijzelaars vasthoudt in de Gazastrook, van wie een deel is overleden.

12 uur geleden
Zelensky na goedkeuring steun VS: kans op overwinning

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt van een kans op een overwinning" op Rusland nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een steunpakket ter waarde van zo'n 61 miljard dollar (ongeveer 57,2 miljard euro) voor Oekraïne heeft goedgekeurd. "Ik denk dat deze steun de Oekraïense strijdkrachten echt zal versterken", aldus de president tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC.

13 uur geleden