Overplaatsing overlastgevende asielzoeker geen vrijheidsontneming
DEN HAAG (ANP) - Overplaatsing van overlastgevende asielzoekers van een gewoon azc naar een zogenoemde handhavings- en toezichtlocatie (HTL) is geen vrijheidsontneming, oordeelt de Raad van State (RvS) woensdag in twee uitspraken. Ook als de asielzoeker in een afgezonderd deel hiervan, een zogeheten ROV-kamer, wordt geplaatst, is er volgens de RvS geen sprake van vrijheidsontneming.
De Raad voert als reden aan dat asielzoekers de HTL vrijwillig kunnen verlaten. "Dat is niet strafbaar en heeft ook geen gevolgen voor de opvang in de toekomst of voor de behandeling van de asielaanvraag." Ook vindt de hoogste bestuursrechter het van belang dat de maximale verblijfsduur op de HTL dertien weken is, waarbij een asielzoeker zelf invloed heeft op de verblijfsduur en "kan toewerken naar eerder vertrek". Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) "evalueert elke week het gedrag van de asielzoekers op de HTL".
Ook een ROV-kamer kunnen asielzoekers vrijwillig verlaten. De duur van het verblijf in de kamer is beperkt, asielzoekers hebben daar enige mate van bewegingsvrijheid en contact met anderen is mogelijk. Geen vrijheidsontneming dus, meent de RvS.
Overlast
De zaken draaiden om een Somalische en een Iraakse man die beiden "ernstige overlast" veroorzaakten in een azc. De mannen vernielden spullen, vertoonden agressief gedrag en waren gewelddadig tegen andere asielzoekers en COA-medewerkers. Daarom besloot het COA tot overplaatsing naar een HTL. De Iraakse man was vervolgens op de HTL weer betrokken bij een geweldsincident, waarna de asielorganisatie hem overplaatste naar een ROV-kamer.
Beide mannen menen dat bij een overplaatsing naar een HTL sprake is van vrijheidsontneming, en niet van vrijheidsbeperking. De Raad van State is het daar niet mee eens. "Het verschil is relevant, omdat niemands vrijheid zomaar mag worden ontnomen", legt de RvS uit. "Daarom gelden voor vrijheidsontnemende maatregelen aanvullende waarborgen om de rechten van de persoon te beschermen." Dat was in deze gevallen volgens de hoogste bestuursrechter dus niet nodig.
Meer uit Binnenland
DEN BOSCH (ANP) - Psycholoog Wim van Dijk (80) hoort dinsdag of hij de gevangenis in moet voor illegale handel in antibraakmiddelen. Die leverde hij aan mensen in combinatie met het dodelijke 'middel X'. De rechtbank in Den Bosch doet uitspraak in zijn zaak. Die gaat alleen over het overtreden van de geneesmiddelenwet met de antibraakmedicijnen, dus niet over hulp bij zelfdoding. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
10 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde vindt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te weinig doet om te zorgen dat het aanmeldcentrum in Ter Apel niet overvol raakt. "Ze lopen hard, maar we menen dat er af en toe een sprint bijgetrokken kan worden", aldus de gemeenteadvocaat tijdens het kort geding in Groningen maandag. Het COA zegt al alles te doen om zich aan de afspraak te houden niet meer dan 2000 asielzoekers op het terrein te hebben. "We zitten in volle sprint, er zit geen rek meer in."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof had maandag "een prettig en constructief gesprek" over de asielplannen van het kabinet met PVV-leider Geert Wilders, meldt de RVD maandagmiddag in een korte verklaring. Ook heeft Schoof gesproken met de fractievoorzitters van de andere coalitiepartijen. Hij zou naast het voornemen om over te gaan tot noodwetgeving ook "diverse opties" hebben besproken om recht te doen aan het hoofdlijnenakkoord.
10 uur geledenTER APEL (ANP) - De twee nachten voordat een nieuw kort geding dient van de gemeente Westerwolde tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), sliepen er minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit onderwerp stond maandag centraal in de rechtbank in Groningen. Om druk en overlast in en om het terrein te beperken en goede opvang voor asielzoekers te verzorgen, wil Westerwolde, de gemeente waarbinnen het centrum ligt, dat er niet meer dan het maximum afgesproken aantal mensen op het terrein zijn. Die limiet wordt vaak overschreden, omdat er te weinig opvangplekken zijn waar het COA mensen naartoe kan brengen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft al bijna 3 miljoen euro gedoneerd op Giro555 voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Het geld is bedoeld voor noodhulp in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië. De actie van Giro555 werd vorige week donderdag bekendgemaakt.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recente uitspraken over belasting in box 3 leiden ertoe dat de IT-systemen van de Belastingdienst later worden vernieuwd. In juni keurde de Hoge Raad de voorgestelde herstelwet af die onrechtmatigheden in de vermogensrendementsbelasting moest repareren.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt afgerond 2,6 miljard euro in lanceersystemen die aanvallen uit de lucht kunnen afslaan, meldt staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie) in een Kamerbrief. Het gaat om systemen voor vier eenheden voor de korte afstand (Short Range Air Defense, Shorad) en zes eenheden voor de middellange afstand (Medium Range Air Defense, MRAD).
12 uur geleden