
Overplaatsing overlastgevende asielzoeker geen vrijheidsontneming
DEN HAAG (ANP) - Overplaatsing van overlastgevende asielzoekers van een gewoon azc naar een zogenoemde handhavings- en toezichtlocatie (HTL) is geen vrijheidsontneming, oordeelt de Raad van State (RvS) woensdag in twee uitspraken. Ook als de asielzoeker in een afgezonderd deel hiervan, een zogeheten ROV-kamer, wordt geplaatst, is er volgens de RvS geen sprake van vrijheidsontneming.
De Raad voert als reden aan dat asielzoekers de HTL vrijwillig kunnen verlaten. "Dat is niet strafbaar en heeft ook geen gevolgen voor de opvang in de toekomst of voor de behandeling van de asielaanvraag." Ook vindt de hoogste bestuursrechter het van belang dat de maximale verblijfsduur op de HTL dertien weken is, waarbij een asielzoeker zelf invloed heeft op de verblijfsduur en "kan toewerken naar eerder vertrek". Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) "evalueert elke week het gedrag van de asielzoekers op de HTL".
Ook een ROV-kamer kunnen asielzoekers vrijwillig verlaten. De duur van het verblijf in de kamer is beperkt, asielzoekers hebben daar enige mate van bewegingsvrijheid en contact met anderen is mogelijk. Geen vrijheidsontneming dus, meent de RvS.
Overlast
De zaken draaiden om een Somalische en een Iraakse man die beiden "ernstige overlast" veroorzaakten in een azc. De mannen vernielden spullen, vertoonden agressief gedrag en waren gewelddadig tegen andere asielzoekers en COA-medewerkers. Daarom besloot het COA tot overplaatsing naar een HTL. De Iraakse man was vervolgens op de HTL weer betrokken bij een geweldsincident, waarna de asielorganisatie hem overplaatste naar een ROV-kamer.
Beide mannen menen dat bij een overplaatsing naar een HTL sprake is van vrijheidsontneming, en niet van vrijheidsbeperking. De Raad van State is het daar niet mee eens. "Het verschil is relevant, omdat niemands vrijheid zomaar mag worden ontnomen", legt de RvS uit. "Daarom gelden voor vrijheidsontnemende maatregelen aanvullende waarborgen om de rechten van de persoon te beschermen." Dat was in deze gevallen volgens de hoogste bestuursrechter dus niet nodig.
Meer uit Binnenland
BEERTA (ANP) - De ontvoerde kinderen Jeffrey en Emma worden woensdagavond herdacht tijdens een herdenkingstocht in Beerta, meldt een woordvoerder van Namens de Familie. De tocht is volgens haar geïnitieerd door de familie, die ondersteuning krijgt van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Behalve een vliegbasis voor F-35 gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport krijgt Flevoland ook een nieuwe kazerne bij Zeewolde. Dat staat in de uitbreidingsplannen van Defensie. Verder komt er nieuwe munitieopslag in Staphorst en in het Friese Kollumerwaard. En de activiteiten op vliegbasis Deelen bij Arnhem worden flink opgeschroefd.
20 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft de banden verbroken met het dispuut TYR nadat een ouderejaars met een "gloeiend voorwerp" brandwonden had veroorzaakt bij tien eerstejaarsleden. Eén slachtoffer had brandwonden in het gezicht.
20 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Leden van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn vrijdag met tractors naar het Limburgse provinciehuis in Maastricht gekomen. Zij zijn daar om te protesteren tegen plannen van de provincie om de stikstofuitstoot terug te dringen.
22 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil dat er in de mondkapjeszaak rond Sywert van Lienden meer onderzoek wordt gedaan naar wat er is gebeurd met vertrouwelijke documenten die op in beslag genomen computers stonden. Voor correspondentie met (toenmalige) advocaten geldt dat alleen een zogeheten geheimhoudersofficier deze mag inzien. De rechtbank heeft vrijdag besloten dat het Openbaar Ministerie een nadere toelichting daarop moet geven en "hoe in concreto is omgegaan met verschoningsgerechtigd materiaal".
22 uur geledenBEERTA (ANP) - De politie onderzoekt of een interview mogelijk de aanleiding was voor de mishandeling van een 46-jarige man in Beerta. De man is donderdagavond aangevallen door een groep mensen in de Groningse plaats, bevestigt de politie na berichtgeving door diverse media. Hij liep daarbij lichte verwondingen op en heeft aangifte gedaan.
23 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.
1 dag geleden