Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overijssel: 24 miljard euro is te weinig voor provinciale plannen

Overijssel: 24 miljard euro is te weinig voor provinciale plannen

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel vreest dat de 24,3 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor de aanpak van het landelijk gebied veel te weinig is. "De opgaven zijn groot en zeer ambitieus", zei gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (Landbouw en Natuur) tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten in Zwolle. "Vanuit provincies als Noord-Brabant en Friesland zijn al zeer stevige bedragen gekomen om dit voor elkaar te krijgen. Ik vermoed dat er nog zoveel verzoeken en plannen bij komen, dat er vanuit Den Haag misschien wel meer geld moet komen om dit allemaal te realiseren."

De twaalf provincies moeten voor 1 juli bij het Rijk een concept indienen van hun PPLG, het Provinciaal Programma Landelijk Gebied. Hierin beschrijven ze hoe ze de doelen voor natuur, stikstof, water en klimaat denken te gaan halen. Het Rijk heeft hier een transitiefonds voor opgezet van 24,3 miljard euro. Dat bedrag lijkt echter bij lange na niet toereikend. De vijf provincies die vooralsnog hun financiële wensen kenbaar hebben gemaakt, zitten gezamenlijk al ruim over de 20 miljard. Zo vraagt Noord-Brabant 8 miljard euro, Friesland 4,5 miljard en Overijssel zegt 5 miljard nodig te hebben.

"We hebben daar de afgelopen maanden nog eens stevig naar gekeken, maar we zien dat we een heel reëel bedrag hebben neergezet", aldus Ten Bolscher. "Mocht er minder financiering komen dan verwacht, dan kunnen we niets. We kunnen geen doelen realiseren als het geld er niet is." Ten Bolscher hoopt dat het kabinet en boerenorganisaties op korte termijn een Landbouwakkoord kunnen sluiten, omdat dit ook invloed heeft op de invulling van de PPLG.

Ontwerp

Overijssel heeft een eerste versie van het PPLG al laten toetsen door het Rijk. Op basis daarvan is een definitief ontwerp gemaakt, dat nu besproken wordt in commissieverband en later deze maand in de Provinciale Staten. Daarna stuurt de provincie het PPLG op naar Den Haag.

Eén van de insprekers tijdens de commissievergadering riep de Statenleden op om haast te maken. "Die bijna 25 miljard is al drie keer uitgegeven als je kijkt naar alle plannen", aldus directeur Michael Sijbom van Landschap Overijssel. "Als je je plannen niet op orde hebt, denk ik dat je achteraan moet aansluiten. De opgaven zijn zo groot, we hebben snelheid nodig. Ik ben bang dat 'Den Haag' anders nog meer gaat dicteren. Dat ze zeggen: we gaan naast het opstellen van de kaders ook de invulling daarvan bepalen."

Meer uit Politiek

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren geschopt en van een trap geduwd. Partijen willen dat het kabinet met meer plannen tegen geweld in het ov komt, en eerder genomen maatregelen sneller uitvoert.

22 uur geleden
Zuid-Holland wijst bemiddeling in 'impasse' met Lansingerland af

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft het voorstel van de gemeente Lansingerland afgewezen om een bemiddelaar in te schakelen voor de 'impasse' waarin de twee partijen zitten. Lansingerland wil duizenden woningen bouwen in een gebied, Bleizo-West, dat de provincie ziet als een mogelijke locatie voor windturbines. Zolang het onderzoek van Zuid-Holland naar de beste plek voor windenergie in Lansingerland loopt, kan de gemeente op drie potentiële locaties hiervoor niets doen.

23 uur geleden
Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet dat aan het begin van de middag in het dorp Kolham waar ongeveer 65 jaar geleden voor het eerst Gronings gas werd gevonden, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

1 dag geleden
De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe 'rustig en stabiel'

DEN HAAG (ANP) - Het eerste kwartaal na de invoering van de Omgevingswet is "over het algemeen rustig en stabiel verlopen". Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Bijna vierhonderd tekortkomingen zijn gemeld, die "(enige) hinder" voor gebruikers opleverden, maar volgens de minister heeft dat de vergunningverlening niet erg geraakt.

1 dag geleden
Leenstelselstudenten dreigen volgend jaar 200 euro mis te lopen

DEN HAAG (ANP) - Leenstelselstudenten dreigen zo'n 200 euro per persoon mis te lopen in 2025, waarschuwt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. In een wetsvoorstel is onder meer geregeld dat het compensatiebedrag voor deze groep wordt opgehoogd om rekening te houden met de stijgende prijzen. Maar de planning hiervoor is heel krap: de Eerste én Tweede Kamer moeten de wet voor 1 juli goedkeuren om deze begin volgend jaar in werking te laten treden.

1 dag geleden
Kamerleden horen botsende visies op toekomst industrie

DEN HAAG (ANP) - Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Over het antwoord verschillen ze drastisch van mening.

1 dag geleden
Wilders ziet 'nog geen begin van overeenstemming' over asiel

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel hebben "nog geen begin van overeenstemming" bereikt over asiel. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders. Het onderwerp is woensdagochtend niet besproken, maar het ligt Wilders "nog net zo zwaar op de maag" als eerder deze week, toen hij om die reden wegliep van de onderhandelingstafel.

1 dag geleden