
Oud-presidenten VS prijzen vaccins aan in voorlichtingsfilmpjes
WASHINGTON (ANP) - Amerikaanse oud-presidenten moeten hun landgenoten gaan overhalen zich te laten inenten tegen het coronavirus. Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton en Jimmy Carter zijn te zien in televisiespotjes waarin ze uitleggen waarom ze dat belangrijk vinden. Donald Trump, die het Witte Huis eerder dit jaar verliet, doet als enige nog levende oud-president niet mee.
Aan de voorlichtingscampagne nemen ook de echtgenotes van de voormalige leiders deel. In een spotje van een minuut is te zien hoe de echtparen zelf worden ingeënt. "Om af te komen van deze pandemie, is het belangrijk dat onze medeburgers worden ingeënt", zegt Bush, die naar eigen zeggen erg uitkijkt naar de dag waarop hij weer naar een sportwedstrijd kan in een vol stadion.
Obama, Bush en Clinton zitten ook in een korter, formeler spotje. Dat is gefilmd in het amfitheater op de nationale begraafplaats Arlington en lijkt meer op een presidentiële speech. Bush neemt het woord en spreekt zijn "mede-Amerikanen" aan. Daarna leggen de oud-presidenten uit dat miljoenen Amerikanen zich al kunnen laten inenten en dat daarmee levens gered kunnen worden.
Flink deel al gevaccineerd
Het korte voorlichtingsfilmpje is gemaakt rond de beëdiging van de nieuwe president Joe Biden, zegt een woordvoerder van de organisatie achter de spotjes, de Ad Council. Trump wilde daar na zijn verkiezingsnederlaag niet naartoe en zit ook niet in het filmpje. De Ad Council zegt wel blij te zijn dat ook Trump zijn landgenoten eerder heeft opgeroepen om zich te laten vaccineren.
Tientallen miljoenen Amerikanen hebben zich ook zonder de aansporing van hun voormalige leiders al laten vaccineren. De krant Washington Post becijferde dat inmiddels 62,5 miljoen mensen zeker één prik hebben gehad. Dat komt neer op bijna 19 procent van de bevolking.
Staten hebben zelf zeggenschap over wie in aanmerking komt voor een vaccin. Het ruim 730.000 inwoners tellende Alaska besloot deze week als eerste staat dat alle inwoners van 16 jaar en ouder zich kunnen laten prikken. "We willen dit virus achter ons laten. Zo ver mogelijk en zo snel mogelijk", zei gouverneur Mike Dunleavy.
Meer uit Buitenland
MARYLAND (ANP/AFP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
56 minuten geledenDES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
2 uur geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
2 uur geledenKyiv (ANP/BLOOMBERG) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
3 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
3 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
10 uur geleden