Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ørsted ontvangt subsidie voor waterstofproject in Zeeland

Ørsted ontvangt subsidie voor waterstofproject in Zeeland

VLISSINGEN-OOST - Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft subsidie toegekend aan Ørsted voor de ontwikkeling van een waterstofproject in het Zeeuwse havengebied van North Sea Ports. 

Het gaat om een IPCEI-subsidie, laat Ørsted weten. IPCEI is een door de Europese Unie (EU) geleid proces waarbij ‘belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang’ worden geselecteerd die de lidstaten mogen steunen.

‘Met een capaciteit van 100MW kan dit grootschalige project een belangrijke rol spelen in de realisatie van de Nederlandse ambities op het gebied van hernieuwbare waterstof’, aldus Ørsted. ‘Het doel van het project is fossiele waterstof vervangen door hernieuwbare waterstof die via elektrolyse met hernieuwbare energie wordt geproduceerd.’ Het is de bedoeling dat kunstmestproducent Yara in Sluiskil afnemer wordt van een belangrijk deel van de hernieuwbare waterstof voor de productie van groene ammoniak, onder meer bestemd voor de productie van groene meststoffen.

‘Goed nieuws voor Zeeland’

Europa heeft volgens Oliva Breese van Ørsted ‘dringend behoefte aan nieuwe groene oplossingen om klimaatverandering te bestrijden en regionale energieonafhankelijkheid veilig te stellen’.

Steven Engels, hoofd van Ørsted P2X in de Benelux, noemt de toekenning van de subsidie een belangrijke stap in de realisatie van dit project. ‘Dit is goed nieuws voor Zeeland, voor onze waterstofambities en voor de groene energietransitie. 

Nederland is een strategische markt voor Ørsted. Het bedrijf exploiteert het Borssele 1&2 offshore windpark voor de kust van Zeeland. Ørsted is ook betrokken bij het grensoverschrijdende Power-to-X-project SeaH2Land, waarbij de Nederlandse offshore windbronnen benut worden om groene waterstof te produceren voor een mogelijk grensoverschrijdend waterstofnetwerk in zowel Nederland als België.

Meer uit Beveland

Noodmaatregel in verdroogd natuurgebied De Poel

SINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.

3 uur geleden
Ziekenhuis Adrz beoordeelt röntgenfoto’s botbreuken met kunstmatige intelligentie

GOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.

6 uur geleden
Heel veel waterplezier in haven Kortgene

KORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.

7 uur geleden
Mevrouw Steijn-Vermue krijgt burgemeester op bezoek voor honderdste verjaardag

's-GRAVENPOLDER -  Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden. 

1 dag geleden
Fonds voor Borselse initiatieven leefbaarheid

HEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.  

1 dag geleden
Botsing tussen auto en e-step in Goes

GOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.

1 dag geleden
Trouwkosten Goes behoren tot duurste van Zeeland

GOES -  De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente. 

1 dag geleden