Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisatie Verknipt geschrokken van besmettingen bij festival

Organisatie Verknipt geschrokken van besmettingen bij festival

UTRECHT (ANP) - De organisatie van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht is geschrokken van het aantal besmettingen onder de bezoekers. Zeker 900 bezoekers van het dancefeest zijn besmet geraakt met het coronavirus. Volgens de organisatie is tot het laatste moment "op detailniveau" gesproken met de gemeente Utrecht over de vergunning en alle coronamaatregelen.

In een verklaring meldt de organisatie dat ze niet weet hoe het aantal besmettingen zo hoog is opgelopen. Ook verwijst ze naar de GGD, die aangeeft dat het moeilijk vast te stellen is of de festivalgangers allemaal in Utrecht besmet zijn geraakt. "Dat alles sterkt ons in de gedachte dat we het goed hebben gedaan, maar dat maakt het aantal besmettingen niet minder zuur."

De organisatie geeft aan van alles te hebben gedaan om het evenement veilig te laten plaatsvinden. Zo werd er volgens de organisatie streng gecontroleerd op QR-codes en identiteitsbewijzen. Ook maakte het festival gebruik van tijdslots om drukte bij de entree te voorkomen en was er een speciale communicatie-app voor bezoekers. Er werden extra hoge hekken geplaatst om het festivalterrein zodat bezoekers zonder toegangsbewijs moeilijk konden binnenkomen. En mondkapjes werden verplicht gesteld in de pendelbussen.

Verder stijgen

Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers. Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens cijfers van de GGD minimaal 448 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller nu op 516 gevallen. Volgens de GGD kunnen de aantallen de komende dagen nog verder stijgen.

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma was zaterdagmiddag ook aanwezig op het festival, bevestigt haar woordvoerster. "Vooraf zijn er goede, expliciete afspraken gemaakt met de organisator. De burgemeester is langs geweest en heeft gezien hoe serieus ze de toegang bij de ingang georganiseerd hadden", zegt zij. "Toch lijken de afspraken niet voldoende geweest, maar dat is nu achteraf praten. Dat geldt ook niet alleen voor dit festival Verknipt, maar voor het hele land."

Meer uit Binnenland

Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

4 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

5 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

6 uur geleden
DeWolff breekt wereldrecord snelst gedrukte plaat

HAARLEM (ANP) - De Limburgse band DeWolff is er donderdag in geslaagd het wereldrecord voor de snelst gedrukte plaat te breken. De poging begon rond 13.00 uur en volgens de band lagen na 2 uur, 59 minuten en 28 seconden vinylplaten van het nummer in twee Haarlemse platenzaken.

7 uur geleden
Drie verdachten fatale steekpartij festival Amsterdam langer vast

AMSTERDAM (ANP) - De drie verdachten die vastzitten voor de dodelijke steekpartij van afgelopen zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam, blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten, zo laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

7 uur geleden
TEFAF-baas stapt plotseling op

MAASTRICHT/NEW YORK (ANP) - De Nederlandse directeur van de belangrijke internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, Bart Drenth, is plotseling opgestapt. Dat bevestigt hij aan het ANP, maar hij wil niet zeggen waarom. Buitenlandse media brengen hem in verband met oude en niet meer openbare tweets, die anti-woke zouden zijn en over moslims en linkse opinies zouden gaan.

7 uur geleden
Start haringseizoen op 14 juni onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of het haringseizoen op 14 juni kan beginnen, zoals gebruikelijk. De haring die nu wordt gevangen is niet vet genoeg om tot Hollandse Nieuwe te worden verwerkt, meldt het Nederlands Visbureau donderdag. Volgende week moet de sector een beslissing nemen.

7 uur geleden