
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'
N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea
DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.
Rutte moet bovendien leiderschap tonen, vindt Van der Plas. Klaver zegt dat een "kabinet moet regeren en helderheid moet geven over wat het wil. Maar dit kabinet is enkel nog met zichzelf bezig en niet in staat om oplossingen te bieden voor de grote problemen van deze tijd." PvdA-leider Attje Kuiken noemt het "tijdrekken" van de coalitie een "noodgreep". Zij ziet een "kabinet in crisis", zei ze in het tv-programma OP1.
Dinsdag wacht een zwaar debat, waarschuwt Klaver alvast. Dan debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de politieke aardverschuiving na de verkiezingen in de Provinciale Staten.
SP-leider Lilian Marijnissen spreekt van een "politieke truc" in plaats van een oplossing voor de samenleving. "Zeggen het vertrouwen in de politiek te willen herstellen, maar vervolgens met een totaal onnavolgbaar verhaal komen", twittert Marijnissen.
Kamerleden van coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn positiever. Voor de ChristenUnie is het vooral belangrijk dat er daadwerkelijk stappen worden gezet in de stikstofaanpak, zegt CU-leider Mirjam Bikker. CDA-Kamerlid Derk Boswijk vindt dat stikstof snel moet worden gereduceerd, maar "het is echt een misvatting dat met harde deadlines wapperen, dreigen met onteigening als je deze deadlines niet haalt, zorgt voor de versnelling die zo hard nodig is", twittert de landbouwwoordvoerder van het CDA.
Bij de verkiezingen van twee weken geleden behaalde BBB een monsterzege en moesten de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie flink verlies incasseren. De top van het kabinet heeft deze week drie lange en stevige gesprekken gevoerd om die uitslag te duiden en te kijken op welke manier grote dossiers, zoals stikstof, de toeslagen en het Groninger gas, beter en sneller kunnen worden opgepakt.
Vrijdagavond werd duidelijk dat het CDA het regeerakkoord wil openbreken, om de stikstofpassage eruit te halen en vooral het jaar 2030 te schrappen. In dat jaar moet de stikstofuitstoot met de helft zijn gereduceerd, zo staat in het regeerakkoord. Dat wil het CDA nu nog niet doen, maar wachten op de coalitieakkoorden van de provincies, het landbouwakkoord en helderheid over (opkoop)regelingen voor boeren.
Premier Rutte zei vrijdagavond niet te verwachten dat onderhandelingen over het regeerakkoord al de komende weken gevoerd zullen worden. "Wellicht wel voor de zomer, op het moment dat het CDA dat wil."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden