
Oppositie over vertrek van Rutte: verstandig besluit
DEN HAAG (ANP) - Een wijs besluit, vindt de oppositie de beslissing van premier en VVD-leider Mark Rutte om de politiek te verlaten. "Rutte keert niet terug in volgend kabinet! Een heel verstandig besluit", aldus BBB-leider Caroline van der Plas. De VVD-leider kondigde maandag zijn vertrek uit de politiek aan.
Het zijn precies dezelfde woorden die ook SP-leider Lilian Marijnissen gebruikt. Volgens haar is het besluit "goed voor Nederland. Nu is het tijd voor eerlijke politiek." Volgens Wybren van Haga van Groep Van Haga heeft Rutte "het enige goede besluit" genomen.
Volgens Kees van der Staaij van de SGP heeft Rutte "duidelijk zijn stempel gedrukt op de Nederlandse politiek. Hij vervulde zijn ambt met verve, ook in zware tijden. Kritiek op zijn beleid neemt de grote waardering voor zijn persoon en inzet voor de publieke zaak niet weg".
Tijdperk klaar
Volgens DENK-leider Farid Azarkan neemt Rutte de "juiste beslissing op het verkeerde moment. Rutte had veel eerder moeten opstappen. Deze premier heeft te veel kapot gemaakt." Ook Forum voor Democratie vindt dat Rutte "veel te laat" vertrekt. "Nederland blijft in brokstukken achter."
"Rutte. Veel mensen kennen geen andere premier. Respect voor zijn besluit, de enige verstandige keuze", laat Laurens Dassen van Volt weten. Sylvana Simons (BIJ1) zei tegen de NOS dat het vertrek van Rutte "goed nieuws is voor dit land. Ik denk dat het tijdperk Rutte klaar is, geweest is en de hoop mag verrijzen op beter".
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
3 dagen geleden