Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie kritisch over brief burgerdoden Irak

Oppositie kritisch over brief burgerdoden Irak

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen lijken tevreden met de brief van het kabinet over burgerdoden in Irak. Ze willen vooral dat de Kamer beter geïnformeerd wordt bij dergelijke gebeurtenissen. De oppositie daarentegen is kritisch en voorspelt een "heel zwaar debat" woensdag voor premier Mark Rutte en minister Ank Bijleveld (Defensie).

Bij een aanval van Nederlandse F-16's op Hawija in juni 2015 vielen tientallen doden. Daarna is de noodklok niet geluid binnen het kabinet, onder meer omdat Defensie niet over officiële cijfers over burgerdoden beschikte. Rutte is "vermoedelijk" op de hoogte gesteld op een "niet alarmerende toon". Hij herinnert zich het niet.

Toenmalig defensieminister Jeanine Hennis informeerde enkele weken na de aanval de Kamer onjuist over mogelijke burgerdoden door Nederlandse acties in Irak. Dat werd pas begin deze maand bekend en leidde tot een boze Kamer. Bijna de hele oppositie zegde vervolgens het vertrouwen in Bijleveld op.

Onvoldoende transparant

Dat onjuist informeren van de Kamer was dé grote fout, meent Martijn van Helvert (CDA). Maar daar is volgens hem het vorige debat al over gegaan en zijn excuses voor gemaakt. De les die getrokken kan worden is dat Defensie in dit soort gevallen meer openheid moet betrachten, zegt hij.

Ook Rob Jetten (D66) vindt dat Defensie onvoldoende transparant is geweest. Het ministerie had meer moeten doen om de onderste steen boven te krijgen. Rutte moet volgens hem in het debat bevestigen dat het in de toekomst anders zal gaan.

Ontluisterend

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vindt dat er "maximale openheid" wordt gegeven, maar dat de informatievoorziening aan de Kamer beter moet. VVD'er André Bosman wil weten hoe het precies zit met de burgerdoden. "Het aantal van 70 burgerdoden is door deze minister keer op keer genoemd in het vorige debat, maar nu blijkt dat we dat tot op de dag van vandaag helemaal niet zeker weten. Ik begrijp daar niks van."

De oppositie vindt dat de brief een "vrij ontluisterend en ongeloofwaardig beeld" schetst, zegt Jesse Klaver (GroenLinks). SP-leider Lilian Marijnissen snapt niet dat de alarmbellen niet zijn afgegaan na mediaberichten over burgerdoden. De brief roept nog veel vragen op, zegt John Kerstens (PvdA).

Meer uit Politiek

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

1 uur geleden
Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

1 uur geleden
Nederlandse Patriot-eenheid oefent in Litouwen komende zomer

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse Patriot-eenheid oefent komende zomer in Litouwen, meldt het ministerie van Defensie. De oefening door de luchtafweereenheid is samen met Litouwse collega's en duurt enkele weken.

1 uur geleden
Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

DEN HAAG (ANP) - De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt. Ze wilden ook niet zeggen of er namen van Nederlandse politici bekend zijn.

3 uur geleden
Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt. "Maar uiteraard zal Nederland doen wat nodig is."

4 uur geleden
Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

4 uur geleden
Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

5 uur geleden