Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw kerkdiensten met meer dan 30 bezoekers

Opnieuw kerkdiensten met meer dan 30 bezoekers

LEERDAM (ANP) - Ook zondag blijken er kerken in Nederland te zijn die meer mensen toelaten dan het dringend geadviseerde maximum van dertig in een binnenruimte. Zo woonden zondagochtend in Leerdam in de Sealthiëlkerk zo’n 230 mensen de dienst bij.

Een woordvoerder van de kerk zegt zondag dat de kerk de helft van de gemeente uitnodigt, wat neerkomt op driehonderd mensen als iedereen komt. "Wij vinden de kerkdiensten een wezenlijk onderdeel van het belijden van ons geloof. Daarom hebben wij ervoor gekozen om binnen de wet- en regelgeving meer mensen toe te laten."

De kerk doet dat met inachtneming van maatregelen als het houden van 1,5 meter afstand, aldus de woordvoerder. Ook dragen mensen als ze het terrein op komen mondkapjes, die pas af gaan als ze op hun plek zitten. Verder zijn er mensen aanwezig die ervoor zorgen dat er geen ophoping van mensen plaatsvindt in bijvoorbeeld de gangen.

'We doen het netjes'

De Leerdamse kerk telt 750 vaste zitplaatsen, maar als alle ruimtes erbij worden betrokken, is er plek voor 1100 tot 1200 mensen, geeft de woordvoerder aan. Die ruimte is nu ook gemaakt. "We doen het netjes, aangezien gemiddeld 225 mensen komen." De 230 mensen die zich voor zondagochtend hadden aangemeld, hadden allemaal ook aangegeven dat ze gezond zijn, vertelt hij.

Op dit moment telt de kerkgemeente volgens hem ook geen positief op corona geteste mensen. "We vragen het mensen ons actief te melden. We hebben twee positief geteste mensen gehad, de afgelopen weken, maar die zijn inmiddels helemaal hersteld. Als er een cluster ontstaat in de gemeente, schalen we zo snel mogelijk af, mogelijk zelfs naar de vijf mensen die nodig zijn om de dienst door te laten gaan."

Het AD meldde zondag dat in de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel zondagochtend opnieuw tweehonderd bezoekers waren. Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel had de kerk vrijdagmiddag volgens de krant nog gevraagd slechts dertig bezoekers toe te laten.

Meer uit Binnenland

Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

2 uur geleden
Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

3 uur geleden
CJO roept op tot maatregelen tegen groeiende Jodenhaat

AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van het Centraal Joods Overleg (CJO) roept de overheid en bestuurders op om op te treden tegen de groeiende Jodenhaat in Nederland. "Ministerraad, overheid, bestuurders: neem eindelijk concrete maatregelen om de Joodse gemeenschap te beschermen", zeggen voorzitter Chanan Hertzberger en vicevoorzitter Hans Weijel van het CJO in een interview met De Telegraaf.

6 uur geleden
ANWB verwacht veel verkeer op de weg rond Pasen

DEN HAAG (ANP) - Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

6 uur geleden
Advies: Rijk moet lokaal klimaatbeleid beter in beeld krijgen

DEN HAAG (ANP) - De Rijksoverheid moet meer zicht krijgen op de lokale uitvoering van het klimaat- en energiebeleid, vindt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Een belangrijk deel van die uitvoering ligt bij gemeenten, provincies en waterschappen. Zij maken bijvoorbeeld plannen om woningen te verduurzamen en bepalen waar windmolens en zonneparken mogen komen. Voor de landelijke overheid is echter onduidelijk in hoeverre ze daarbij op schema liggen.

7 uur geleden
De Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

DEN HAAG (ANP) - Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) over een wetsvoorstel dat gemeenten middelen geeft om de energievoorziening in wijken te verduurzamen. In de Kamer bestaat onder meer bij PVV en BBB flinke weerstand tegen deze wet, omdat die in hun ogen dwingend is. Burgers zouden geen vrijheid hebben om zelf te kiezen. Ook zou de wet te snel komen.

8 uur geleden
Utrecht schrapt voor dit jaar ceremoniële activiteiten corps

UTRECHT (ANP) - Het in opspraak geraakte Utrechts Studenten Corps (USC) mag dit jaar geen ceremoniële activiteiten bij de gemeente Utrecht meer uitvoeren. Burgemeester Sharon Dijksma heeft dat het aan corps meegedeeld.

15 uur geleden