Opnieuw dropt vliegtuig van Defensie hulpgoederen boven Gaza
DEN HAAG (ANP) - Nederland en Jordanië hebben opnieuw hulpgoederen afgeworpen boven de Gazastrook, laat het demissionaire kabinet maandag aan de Tweede Kamer weten. Het was het tweede deel van een operatie die zondagavond begon.
Een Hercules C-130 transportvliegtuig van Defensie en eenzelfde vliegtuig van de Jordaanse luchtmacht voerden de operatie uit. De lading was weer bestemd voor het Jordaanse veldhospitaal in de Palestijnse kuststrook waar al maanden zwaar wordt gevochten.
Beide vliegtuigen zijn inmiddels weer veilig terug in Jordanië. De hulpoperatie was gecoördineerd met Israël en kostte ongeveer 1 miljoen euro. Dit bedrag is betaald door Geoffrey van Leeuwen, de demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Beperkte toegang
Gaza is grootdeels van de buitenwereld afgesloten sinds de aanval van Hamas op 7 oktober op Israël. Hulp komt slechts mondjesmaat het gebied binnen. Alle hulpgoederen die naar binnengaan moeten door Israël worden gecontroleerd.
Omdat de toegang tot de Gazastrook via de landsgrenzen beperkt is, is volgens het kabinet voor het sturen van hulp via de lucht gekozen. Jordanië heeft eerder ook al een soortgelijke operatie uitgevoerd met Frankrijk.
Een groot deel van de 2,3 miljoen Palestijnen in Gaza is op de vlucht geslagen voor de gevechten. Er is een groot tekort aan eten, drinken en medicijnen. Door de strijd is een groot deel van de huizen en gebouwen verwoest.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft gepleit voor preventieve maatregelen, voor het geval de wolf de provincie betreedt. Zuid-Holland is de enige provincie waar het dier nog nooit is gespot. Toch willen heel wat politieke partijen dat er voorzorgsmaatregelen komen, zoals subsidies voor wolfwerende rasters en voorlichting over wat je moet doen als je een wolf tegenkomt. Vrijwel alle andere provincies hebben daar al beleid voor.
3 uur geledenHOOGHALEN (ANP) - Herinneringscentrum Kamp Westerbork kijkt tevreden terug op de eerste uren van het zogeheten Namen Lezen op het voormalige kampterrein. Daarbij worden gedurende zes dagen en vijf nachten achtereenvolgens de namen voorgelezen van ongeveer 104.000 slachtoffers van de Holocaust. Een woordvoerder van het herinneringscentrum laat weten dat de start van de vijfde editie van de herdenking, die ook via een NOS-livestream te volgen is, goed werd bezocht. In een tent op het voormalige kampterrein is plek voor zo'n 75 tot 100 bezoekers.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Medewerkers van meldkamers voor hulpdiensten konden binnenkomende meldingen woensdagmiddag urenlang niet registreren zoals ze dat normaal gesproken doen. Dat kwam door een landelijke storing in het zogeheten Geïntegreerde Meldkamer Systeem (GMS), laat een woordvoerder van de politie weten. Dat systeem ondersteunt 112-meldkamermedewerkers in hun werk.
7 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Doetinchem heeft bekendgemaakt langs welke route koning Willem-Alexander en zijn familie op Koningsdag, zaterdag 26 april, door de Achterhoekse gemeente zullen lopen. Ze komen met de bus aanrijden vanaf de Burgemeester van Nispenstraat. Via de Plantsoenstraat wandelt de koninklijke familie dan naar de Raadhuisstraat. Vanaf die straat gaat de route via de IJsselkade richting de Walmolen.
8 uur geledenARNHEM (ANP) - Op de app Telegram worden de antwoorden van kijk- en luistertoetsen voor middelbare scholen gedeeld. Het is niet bekend hoe die informatie is uitgelekt. De maker van de proefwerken, Cito, heeft aangifte gedaan en adviseert scholen in het hele land om de toetsen van andere jaren te gebruiken.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse en Britse marine houden samen het Russische spionageschip Yantar in de gaten. Het wordt geëscorteerd door een Brits marineschip en Nederland zet een NH90-helikopter en de Kustwacht in, laat een woordvoerster van het ministerie van Defensie aan het ANP weten. Meer wil ze er niet over kwijt, omdat de operatie nog bezig is.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie heeft vier agenten definitief ontslagen die in WhatsAppgroepen zaten waarin grensoverschrijdende en discriminerende teksten werden geuit. In mei maakte de politie al bekend het viertal te willen ontslaan, maar er moest eerst nog een adviescommissie kijken of dat gegrond was. Ook de straffen voor zeven andere agenten in de WhatsAppgroepen zijn definitief. Zes hebben voorwaardelijk ontslag plus een "leertraject rondom gedrag en integriteit' opgelegd gekregen, een krijgt een berisping.
10 uur geleden